Høyre-lederen påsto at formuesskatten til selskap som kjøper inn driftsmidler ville øke. Det vil den ikke, ifølge Skatteetaten og Revisorforeningen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Høyre-leder Erna Solberg hevdet i en debatt at formuesskatten til selskaper som kjøper inn driftsmidler ville øke.
- Skatteetaten og Revisorforeningen sier at formuesverdien til et selskap ikke vil øke dersom selskapet investerer i driftsmidler.
- Formuesskattdebatten har rast i Norge etter at Støre-regjeringen økte formuesskatten i 2022.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
I en Dagsnytt 18-debatt med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forrige uke ville Høyre-leder Erna Solberg illustrere at formuesskatten ikke bare rammer «de rike i Oslo og andre steder».
Gjennom ulike eksempler sa hun at dersom et selskap kjøper inn driftsmidler, så vil formuesverdien til selskapet øke – noe som igjen vil føre til økt formuesskatt.
I NRK-debatten fortalte Solberg blant annet at hun nylig hadde snakket med en eier av et hotell, som hadde investert i et reserveaggregat for å være beredskapshotell:
- «Når de investerer i det reserveaggregatet går formuesverdien deres opp også må de betale mer skatt av at de tar på seg å være en del av beredskapen i vårt land», sa Solberg.
Men så enkelt er det ikke. Formuesverdien til et selskap vil ikke øke dersom selskapet investerer i driftsmidler – slik et reserveaggregat er. Det forklarer Skatteetaten og Revisorforeningen til E24.
– Midlene vil være omdisponert fra et finansaktiva til en maskin. Så det blir jo ikke riktig, sier Børge Busvold, rådgiver på skatt i Revisorforeningen til E24.
Ingen endring i formuesverdi
Busvold forklarer at kjøp av driftsmidler vil øke formuen, men fordi skatteyteren har anvendt annen formue eller tatt opp gjeld for å anskaffe driftsmiddelet, blir det ingen endring i formuesverdi.
– Og i og med at det gis verdsettelsesrabatt ved kjøp av driftsmidler eller aksjer, vil den skattemessige formuen bli redusert ved kjøp av driftsmidler, sier han.
I tillegg vil fysiske driftsmidler verdsettes til nedskrevet verdi.
– Det betyr at det gjøres fradrag for årets og tidligere års avskrivninger når en skal fastsette formuesverdien, sier Busvold.
Et reserveaggregat, som er en maskin, avskrives med 20 prosent i anskaffelsesåret.
– Det ville nok vært mer presist å si at reserveaggregatet inngår i formuesverdien som bedriften må betale skatt av, uten at det er en investering de tjener penger på, skriver Erna Solberg i en e-post til E24 via sin kommunikasjonssjef.
– Poenget er at små og mellomstore bedrifter, enten de investerer i helt nødvendig produksjonsutstyr, eller for å kunne stille opp i samfunnets totalberedskap, får en drastisk høyere skatteregning etter Støre-regjeringens mange økninger de siste årene, skriver hun videre.
Ulike regler for enkeltpersonforetak og aksjeselskap
Busvold i Revisorforeningen forklarer at regnestykket blir ulikt avhengig av om det er et enkeltpersonforetak eller aksjeselskap som investerer i driftsmiddelet.
I følgende eksempel har E24 lagt til grunn at selskapet kjøper et reserveaggregat til 1 million kroner. Revisorforeningen forklarer følgende:
- Hotellet er et enkeltpersonforetak: Reserveaggregatet til 1 million kroner avskrives med 20 prosent (maskin) i anskaffelsesåret. Saldoverdi etter avskrivninger er 800.000 kroner, som deretter gis en verdsettelsesrabatt på 30 prosent. I anskaffelsesåret verdsettes reserveaggregatet til 560.000 kroner.
- Hotellet eies gjennom et aksjeselskap: Maskinen avskrives fortsatt med 20 prosent. Formuesverdien blir dermed 800.000 kroner. Når aksjonæren skal verdsette aksjene sine, verdsettes de med 20 prosent rabatt, altså til 640.000 kroner.
– Av pedagogiske hensyn har jeg sett bort fra at aksjonæren i de fleste tilfeller skal verdsette aksjen til verdien 1. januar i selskapets inntektsår. Det er mulig å flytte verdsettelsestidspunktet til 31. desember hvis det er ønsket, understreker Busvold.
Skattesatsen for formuesskatt er 1 prosent for formue over 1,7 millioner kroner (1,76 i 2025) og 1,1 for formue over 20 millioner kroner (20,7 millioner kroner i 2025).
Forvirring rundt formueskatt
Formuesskattdebatten har rast i Norge etter at Støre-regjeringen økte formuesskatten i 2022.
Fremskrittspartiet og Høyre ønsker å kutte formuesskatten, enten fullstendig (Frp) eller ved å kutte skatten på aksjer og driftsmidler (H). Arbeiderpartiet mener derimot formuesskatten er treffsikker.
Sveits-utflyttere, gründere og interesseorganisasjoner har kastet seg inn i debatten. Det har ført til flere eksempler på formuesskatt som ikke er presise.
Les også
Tallkrøll om formuesskatt
I en kronikk publisert på VG hevdet en gründer en skatteregning på 500.000 kroner i et hypotetisk eksempel der selskapet skulle hente penger. Det riktige tallet, ifølge Skatteetaten, ville være rundt 40.000 kroner.
Tidligere denne måneden innrømmet Menon Economics feil i utregning av formuesskatt i en skatterapport bestilt av NHO. Blant annet sto det at eierskatten for teknologigründere er «opp mot 70 prosent av eierinntektene». I den nye rapporten er dette fjernet.
Les også
Ut mot formuesskatt-kritikerne: - Den historien kjøper jeg ikke
Les også