– Jeg kan med hånden på hjertet si at dette er det største jeg har opplevd i mitt forfatterliv, jubler Erika Fatland.
– Jeg føler meg som en klisjégenerator når jeg snakker om dette, men for meg er Bokhandlerprisen den gjeveste prisen vi har i Norge, sier Fatland til VG om at norske bokhandlere har kåret hennes bok «Sjøfareren. En reise gjennom Portugals tapte imperium» til årets beste.
Hun legger til:
–Det er jo bare én bok som får denne æren hvert år, og i forhold til Brageprisen, som har en veldig liten jury, stemmes denne frem av en gigantjury: Alle bokhandlerne i landet. Det gjør meg kjempeglad!
Tirsdag mottok hun prisen av kulturminister Lubna Jaffery på Litteraturhuset i Oslo.
Da hadde hun hastet tilbake til Oslo etter et besøk på hjemstedet Ølen.
– Det er vel første gang jeg tar et grytidlig morgenfly med stor glede, ler Fatland som har med seg mor og lillesøster på utdelingen – og har funnet frem finstasen:
– Jeg stiller i en kjempedramatisk fjærkjole! Sikkert ikke akkurat en ettermiddagskjole, men når ellers om ikke nå?
Sjekk VGs anmeldelse her: For en bok, for en forfatter!
Tjener millioner
Det er bare én måned siden reiseskildringen «Sjøfareren» kom ut – og det har skjedd mye på kort tid.
Den er solgt til ni land, førsteopplaget på 8000 bøker ble revet vekk, etter to uker hadde forlaget trykket både et andre, tredje og fjerde opplag – og nå opplyser forlaget Kagge at de har trykket ytterligere to nye opplag.
Det betyr et totalopplag på hele 60.000 eksemplarer for Fatland som solgte mest av alle i hele oktober. Nå ligger boken an til å bli en av årets mest solgte bøker.
– Det er helt absurd, det har gått i et galopperende tempo siden boken kom ut. Jeg synes det fremdeles er uvirkelig at boken i det hele tatt er ute i verden.
– Alt man håper på når man skriver bok, er at det skal gå bra. Å jobbe så intenst i fire år med én bok uten å vite hvordan det går, det er jo ren gamling! Jeg får jo ikke lønn når jeg skriver.
– Men nå tjener du penger?
– Ja, det vil si royaltyen utbetales i mai – på samme dag som fristen for å betale restskatten utløper. Nå som den selger så bra, satser jeg på at det blir litt til overs, ler hun og legger til:
– Det er en enorm lettelse at gamblingen ga uttelling.
Et lite royalty-regnestykke viser at dersom Fatland selger ut totalopplaget som nå er på 60.000, vil hun tjene rundt 3,8 millioner kroner.
– Hva er høydepunktet siden utgivelsen?
– Jeg må nesten trekke frem sekser-anmeldelsen til VG. Den ble publisert akkurat ved midnatt dagen før boken kom ut, og jeg var egentlig på vei til å sove da jeg plutselig så den. Det var et rush, og jeg sovnet ikke på en stund, for å si det sånn.
– Og siden har det bare fortsatt!
Hun har beskrevet prosjektet «Sjøfareren» som en kraftanstrengelse.
– Ja, det har det vært på alle vis. Jeg gjorde enormt mye research, og følte jeg reiste og reiste og aldri ble ferdig. Så skal man jo skrive, himmel og hav: På et tidspunkt begynner man på side én, ikke sant.
– Det har i det hele tatt vært ekstremt mye å sette seg inn i, sier Fatland.
I arbeidet med boken har Fatland besøkt 29 land som alle har vært del av det portugisiske imperiet – og direktør Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen sier dette om boken:
– Bokhandlerne – landets største litterære jury – mener «Sjøfareren» er årets beste norske bok! Årets bokhandlerprisvinner er en bok som underholder, samtidig som den gjør oss klokere.
Kagge opplyser at Erika Fatlands tre foregående reiseskildringer «Sovjetistan», «Grensen» og «Høyt» også fortsetter å selge: De har nå et totalsalg på 142.000 eksemplarer.
Null retningssans
På forlaget er det også én ting de synes er merkelig med en så reisevant person: Erika Fatland eier ikke retningssans.
– Det er helt sant, ler Fatland.
– Jeg reiser verden rundt, men er helt avhengig av Google maps. Til og med hver gang jeg skal finne forlaget i Oslo.
Men selv om retningssansen ikke blir noe bedre av å reise så mye, så utvides verden:
– Hodet mitt ekspanderer for hver bok jeg skriver; min verden blir utvidet for hver bok. Nå er det bare en ting som bekymrer meg:
– Jeg tenker at det blir vanskelig å toppe dette! Jeg føler meg på toppen av min karriere, og tenker at nå er det over.
Men hun har allerede røpet nye reiseplaner overfor VG:
– Jada, jeg har to prosjekter som jeg går og tenker på. Det ene er en så morsom idé at jeg ikke vil si det ennå, men jeg gleder meg! Det andre er en bok om Ukraina – som jeg planlegger å begynne med neste år.
Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Den forrige sakprosaforfatteren som fikk prisen, var Abid Raja i 2021, og før det må vi tilbake til Åsne Seierstad, som vant for «Bokhandleren i Kabul» i 2002.
– Det er jo et pinlig lite selskap, men samtidig et selskap som det er stas å havne i. Bokhandlerprisen har nesten blitt en ren romanpris, men i år er hele tre sakprosabøker nominert, så det er i endring: Det skrives mye bra sakprosa nå, sier Fatland.
Se hele lista over de nominerte forfatterne Fatland konkurrerte med her!
Erika Fatland
- Født og oppvokst i Ølen i Rogaland i 1983. Utdannet sosialantropolog.
- Debuterte som forfatter med barneboken «Foreldrekrigen» i 2009.
- Brageprisnominert for sin første sakprosabok, «Englebyen» (2011).
- VG har skrevet at hun fornyer reisesjangeren: Hun har skrevet reiseskildringene «Sovjetistan» (2014), «Grensen» (2017) og «Høyt» (2020) og nå «Sjøfareren».
- Den engelske oversettelsen av «Sovjetistan» ble kortlistet til Lonely Planet Debut Travel Writer of the Year. «Grensen» ble kortlistet til The Stanford Dolman Travel Book of the Year, Storbritannias viktigste reisebokpris. Den italienske oversettelsen ble nominert til den prestisjefylte Premio Terzani.
- «Høyt» ble nominert til Bokhandlerprisen og Brageprisen. Den ble også nominert til Storbritannias viktigste reisepris, (the Edward Stanford Travel Book of the Year). Den danske avisen Politiken kåret boken til en av de 25 beste utgivelsene i 2020.
- I 2021 mottok Fatland den italienske Kapuścińskiprisen for sitt forfatterskap.
- Bøkene hennes er utgitt i 28 land. Ifølge Fatlands agent, Anneli Høyer i Copenhagen Literary Agency, har den kinesiske utgaven av «Sovjetistan» solgt i over 50.000 eksemplarer.
- Fatland behersker åtte språk, hun lærte seg portugisisk før hun satte i gang med «Sjøfareren».