SV og Frp mener oljeselskapet må bidra til mer kraft i Finnmark-regionen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- SV og Frp krever at Equinor bidrar med mer kraft i Finnmark.
- Equinor har nylig sett på hvordan et gasskraftverk med karbonfangst- og lagring kan se ut på gassanlegget på Melkøya i Finnmark. Men planene ble lagt vekk fordi de ikke lønner seg for selskapet.
- Equinor har fått tillatelse av regjeringen til å elektrifisere gassanlegget på Melkøya, noe som har skapt stor misnøye. Flere frykter det vil føre til økte strømpriser, flere kraftlinjer og mer vindkraft.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Equinor har i år vurdert nye løsninger for gassanlegget på Melkøya.
Selskapet har undersøkt hvordan et gasskraftverk med karbonfangstkarbonfangsten teknologi som fanger klimagassutslipp kan bidra til mer kraft i området.
Undersøkelsen ble gjort etter kraftig misnøye mot selskapets planer om å elektrifisere gassanlegget, altså bytte ut gass med strøm fra det norske strømnettet. Flere frykter økte strømpriser, massiv utbygging av vindkraft og flere kraftlinjer.
Men Equinor går ikke videre med karbonfangst-planene. Selskapets pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen sier løsningen ikke er «økonomisk forsvarlig».
Det får SV-politiker Lars Haltbrekken til å reagere.
– Det er ufattelig at Equinor har lagt bort disse planene. Det vil være voldsomt store inngrep med den planen som er nå, sier Haltbrekken.
Kan spare store summer
Equinor kan spare over 31 milliarder kroner på å elektrifisere gassanlegget.
Beregningene er basert på at kostnader knyttet til klimautslipp vil øke i årene fremover for selskapet.
I fjor ga regjeringen Equinor lov til å elektrifisere anlegget. Godkjenningen kom også med et kraftløft for Finnmark.
Dette har vakt store bekymringer. Større kraftforbruk i landsdelen kan tvinge frem mer vindkraft og flere kraftlinjer, som igjen kan legge press på natur og reindrift. Opposisjonen og lokalpolitikere frykter dyrere strøm. Sametinget har saksøkt staten på grunn av tillatelsen.
Haltbrekken fra SV mener selskapet og regjeringen må forvente flere rettssaker fremover, og at elektrifiseringsplanene vil bli utsatt på grunn av motstanden.
– Gasskraft med karbonfangst ville ha kuttet utslipp, og samtidig unngått store inngrep og tapping av Finnmark for strøm, sier han.
– Men Equinor sier at dette ikke er økonomisk forsvarlig?
– Hvis du sammenligner det med å få strømmen gratis ved at fellesskapet betaler, så skjønner jeg Equinors regnestykke. Men vi er nødt til å kunne stille krav til at Equinor tar regningen selv, sier Haltbrekken.
Støtter ikke elektrifiseringsplanene
Marius Arion Nilsen, stortingspolitiker for Frp, mener også at Equinors planer for Melkøya med elektrifisering er «ukloke».
– Det vil forbruke mesteparten av regionens kraftproduksjon, øke strømprisene og føre til stopp i utviklingen av annet næringsliv grunnet kraftmangel. Frp støtter ikke disse planene, sier Nilsen.
Han mener Equinor «definitivt» heller bør se på andre løsninger som et gasskraftverk med karbonfangst.
– Gammelt nytt
E24 har spurt energiminister Terje Aasland om det er slik at forbrukere og bedrifter skal ta regningen for Equinors elektrifiseringsprosjekt. Statssekretær Elisabeth Sæther skriver i en e-post til E24 at kraftløftet for Finnmark vil gi bedre muligheter til å realisere ny industri, bosetting og arbeidsplasser.
Hun sier også at det for tiden er stor interesse for mer kraftutbygging i Finnmark.
– At SV er motstander av olje- og gassnæringen og nødvendig kraftutbygging med vind er gammelt nytt. Både utbyggingsprosjektet ved Hammerfest LNG og realisering av kraftløftet for Finnmark foregår nå for fullt, sier hun.
Sæther sier regjeringen er kjent med Equinors nye karbonfangst-vurderinger, og at dette arbeidet er avsluttet.