Oljeselskapet har sett på nye løsninger med karbonfangst- og lagring for gassanlegget i Finnmark, viser interne dokumenter.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Equinor har i år sett på nye løsninger for gassanlegget på Melkøya i Finnmark.
- De har vurdert å bygge et gasskraftverk med klimateknologien karbonfangst- lagring.
- Det er full krangel om hvordan Equinor skal kutte utslippene på anlegget etter at regjeringen i fjor ga selskapet grønt lys til elektrifisering. Det vil si at selskapet kan bytte ut gass med fornybar energi fra strømnettet.
- Prosjektet kan sluke like mye strøm som hele Finnmark bruker i dag. Flere frykter økte strømpriser, og Sametinget har saksøkt staten.
- Flere ønsker heller at Equinor skal kutte utslippene ved å bruke teknologien karbonfangst- og lagring, men Equinor sier at dette blir for dyrt.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
E24 har fått tilgang til to interne Equinor-dokumenter.
Det ene er en prosjektskisse fra mai i år som viser hvordan et gasskraftverk med karbonfangstkarbonfangstEn teknologi som fanger opp CO₂ (karbondioksid) fra industrielle prosesser for å forhindre at den slippes ut i atmosfæren og bidrar til global oppvarming kan se ut ved selskapets gassanlegg på Melkøya i Hammerfest.
Det andre dokumentet er fra januar i år og viser at Equinor ber selskaper om deres erfaringer med samme type anlegg.
Equinor har tidligere sagt at karbonfangst på Melkøya ikke er aktuelt på grunn av høy pris. Men i år har de sett på alternative løsninger for å skaffe mer kraft til Melkøya-prosjektet.
Det bekrefter pressetalsperson Gisle Ledel Johannesen.
– Vi har sett på muligheten for et gasskraftverk med karbonfangst- og lagring for å øke kraften i området. Men dette arbeidet er nå avsluttet.
– Har dere mistet troen på at elektrifiseringen av Melkøya er gjennomførbar?
– Nei. Målet med dette var å finne mulige løsninger for å sikre mer kraft. Elektrifiseringsarbeidet går videre som planlagt.
Vakt stor debatt
Det var i fjor høst at regjeringen ga Equinor lov til å elektrifisere anlegget på Melkøya. Det vil si at de kan bruke store mengder strøm fra det norske strømnettet til å bytte ut gass med fornybar energi.
Godkjenningen kom også med et kraftløft for Finnmark.
Dette har vakt store bekymringer. Større kraftforbruk i landsdelen kan tvinge frem mer vindkraft og flere kraftlinjer, som igjen kan legge press på natur og reindrift. Sametinget har saksøkt staten på grunn av det. Opposisjonen og lokalpolitikere frykter dyrere strøm.
Equinor har tidligere hevdet at et karbonfangstprosjekt vil koste 37 milliarder kroner, nesten tre ganger prisen for elektrifiseringen.
Les også
Forskere tviler på Melkøya-regnestykke: – Virker veldig høyt
Etter planen skal Equinor ha elektrifisert anlegget fra 2030.
«Ikke økonomisk forsvarlig»
Prosjektskissen fra mai er utarbeidet av tre Equinor-ansatte. Der står det at et kombinert gasskraftverk med karbonfangst på Melkøya kan levere ekstra strøm til Hammerfest-området.
Konseptet går ut på å produsere strøm ved hjelp av et gasskraftverk og kutte klimagassutslipp ved hjelp av teknologien karbonfangst og -lagring (CCS).
Tiltenkte kunder er Equinors eksisterende LNGLNGnaturgass som er gjort flytende ved at den er nedkjølt-anlegg på Melkøya og selskapets oljefelt på norsk sokkel.
I skissen står det at prosjektet ikke er tiltenkt å levere strøm til strømnettet ettersom dette ikke er lønnsomt.
Gisle Ledel Johannessen fra Equinor omtaler skissen som «gammel» og sier at løsningen Equinor har sett nærmere på, ikke er økonomisk forsvarlig.
– Tallene vil vi ikke kommentere på, men kostnadene viste seg å være omtrent like høye som for CCS-løsningen vi tidligere så på knyttet til Snøhvit Future-prosjektetSnøhvit Future-prosjektetnavnet til elektrifiseringsprosjektet på Melkøya.
Ber selskaper dele kompetanse
E24 har også fått tilgang til et dokument fra et kontraktsmøte i januar i år.
Der ber Equinor andre selskaper om å vise frem sin erfaring og kompetanse med gasskraftverk og karbonfangst og -lagring.
Dette til to tiltenkte prosjekter: Et i nord og et i vest. Johannessen bekrefter at prosjektet i nord er Melkøya.
– Er karbonfangst på Melkøya nå helt uaktuelt?
– Ja. Vi har ingen planer om å jobbe videre med det nå, sier Johannessen.
Les også
Les mer her: Dette er Melkøya-striden
Equinor kan spare mye på elektrifisering
Equinor kan spare mye penger ved å elektrifisere gassanlegg og oljeplattformer.
Men det vil koste dyrt for andre, mener kraftanalytikere og forskere. Enkelte mener elektrifisering skjermer oljebransjen, og at kostnadene vil bli dekket av andre bedrifter og forbrukere.
Ifølge regjeringen vil elektrifisering av gassanlegget på Melkøya ha en prislapp på 13,2 milliarder kroner.
Statnett skal bygge ut kraftlinjene som trengs i prosjektet. Equinor og partnerne skal gi et anleggsbidrag til dette på 400 millioner kroner, rundt en femtedel av kostnaden.
Samtidig vil Equinor og partnerne spare penger på at Melkøya-anlegget blir elektrifisert, og gir lavere klimagassutslipp. Equinor vil da slippe kostnader til CO₂-avgift og kjøp av klimakvoter i EUs kvotemarked.
Equinor anslår i et forenklet regnestykke at elektrifisering av Melkøya kan gi minst 31,4 milliarder kroner i spart CO₂-kostnad.
Les også