Equinor sparer seg for milliardinvesteringer gjennom sitt nye britiske samarbeid med Shell. – Målet er å danne et selskap som kan tenke nytt, sier Equinor-topp.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Equinor og Shell danner et nytt Aberdeen-basert selskap som skal sitte på eiendeler i britiske felt som Buzzard, Mariner, Penguins og den kommende utbyggingen Rosebank.
- Målet er ifølge Equinor å danne et selskap som kan tenke nytt om hvordan levetiden kan forlenges på modne britiske olje- og gassfelt.
- Selskapet skal være selvfinansiert, og det vil ifølge analytikerne spare Equinor for store milliardinvesteringer de neste årene.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Torsdag meldte Equinor og Shell om et ekteskap mellom selskapenes felt på britisk sokkel, som skal samles i et nytt, felles selskap.
Det nye selskapet baseres i oljebyen Aberdeen og omfatter Equinors andeler i feltene Mariner, Rosebank og Buzzard og Shells andeler i Shearwater, Penguins, Gannet, Nelson, Pierce, Jackdaw, Victory, Clair og Schiehallion, i tillegg til flere letelisenser.
– Det er ikke ofte vi danner et nytt selskap av denne typen, sier Philippe Mathieu, Equinors konserndirektør for leting og produksjon internasjonalt.
Les på E24+
Dette tjente forvalterne i 2023
– Vi gjør dette ut fra en industriell logikk og ut fra realitetene på britisk sokkel, som er i en moden fase, sier han.
Han sier at Equinor har tatt inspirasjon fra prosjekter for å forlenge levetiden på felt på norsk sokkel, og at Shell har lignende erfaringer som de tar med seg inn i det nye selskapet.
– Målet er å danne et selskap som kan tenke nytt om hvordan det driver og videreutvikler disse eiendelene, og rundt det å forlenge levetiden til feltene, sier Mathieu.
Går inn med minst produksjon
Det nye selskapet får en samlet produksjon på rundt 140.000 fat oljeeekvivalenter per dag, som er om lag halvparten av produksjonen i norske Vår Energi.
Equinor går inn med klart minst produksjon i det nye selskapet. Samtidig går noen av Shells felt etter hvert mot nedstengning, og Equinor vil etter hvert bidra med mer produksjon gjennom Rosebank-utbyggingen.
Les også
Equinor og Shell danner britisk oljekjempe
– Hvordan kan dere gå inn med 300 stillinger og 38.000 fat per dag, mens Shell går inn med 1000 stillinger og 100.000 fat per dag, og så skal dere likevel eie like mye i det nye selskapet?
– Det som ligger bak dette er at det nye felleseide selskapet har en en del avslutningskostnader foran seg. Equinor kommer også inn med ny, fremtidig produksjon til selskapet gjennom den planlagte utbyggingen av Rosebank, sier Mathieu.
Rosebank-utbyggingen skal etter planen koste over 40 milliarder kroner og skal kunne levere rundt 300 millioner fat gjennom levetiden.
Planene om å bygge ut Rosebank har møtt sterk motstand fra britiske og norske miljøvernere. Equinor fikk miljøkritikk for Mariner-utbyggingen. Det britiske tungoljefeltet har høyere utslipp enn mange av selskapets norske felt.
Mariner bød på økonomiske skuffelser, da reservene ble nedjustert fra 300 millioner til 180 millioner fat oljeekvivalenter. Equinor har skrevet ned verdier på feltet flere ganger, inkludert en smell på 1,8 milliarder dollar i 2022.
Equinor sparer seg for investeringer
Shell og Equinors nye britiske selskap skal være selvfinansiert. Pareto Securities antar at dette vil spare Equinor som konsern for investeringer på rundt 1,2 millioner dollar (13,3 milliarder kroner) i perioden 2025-2027.
– Vi vil spare oss for en del investeringer. Vi vil eie dette fellesselskapet, og det blir bokført slik at investeringene ligger i det nye selskapet, sier Mathieu.
Selskapet skal komme tilbake med mer informasjon om avtalen på kapitalmarkedsoppdateringen sin i februar 2025, opplyser han.
Les også
Mindre olje enn ventet i Mariner-feltet: – Det er selvfølgelig skuffende
– Når dette nå blir selvfinansiert, da går også de samlede olje- og gassinvesteringene i Equinor-konsernet ned?
– Det å dekonsolidere investeringene vil bli positivt for den frie kontantstrømmen i selskapet totalt sett. Vi får ikke direkte kontantstrøm fra dette nye selskapet, men vil få penger i form av utbytte, sier Mathieu.
Han ser ikke for seg at dette er noe selskapet vil gjøre også andre steder.
– Dette er drevet av en industriell logikk som er spesifikk for Storbritannia, som har en moden sokkel. Det er ikke umiddelbart overførbart på andre land, sier Mathieu.
– Det nye selskapet får en veldig tydelig oppgave. Det skal fokusere på realitetene med modne felt på en moden sokkel, og på å videreutvikle disse. Det har muligheten til å tenke nytt, og blir spesialisert på å skape verdier og få mest mulig ut av denne porteføljen.
– Vi har tjent penger
Den britiske regjeringen økte nylig skattene på olje- og gassektoren, ifølge Reuters. Nå er det samlede skattenivået på 78 prosent, som er om lag like høyt som i Norge.
Dette har skapt bekymringer blant oljeselskapene, som har advart om at investeringene på britisk sokkel kan falle.
– Er det slik at dere kvitter dere med et tapssluk?
– Nei, tvert imot. Vi har en strategi i den internasjonale delen av Equinor om å samle oss i noen kjerneområder. Dette nye selskapet gir oss en større posisjon på britisk sokkel, med mye mer produksjon på kort sikt, og forbedring av den frie kontantstrømmen vår, sier Mathieu.
– Dette grepet bekrefter bare vår strategi om å fordype oss i våre kjerneområder. Det som endrer seg er hvordan vi eier porteføljen, ikke vår posisjon på britisk sokkel.
– Har dere tapt penger på den britiske olje- og gassvirksomheten?
– Vi har tjent penger. Akkurat nå er vi jo inne i en investeringssyklus med Rosebank, men vi har felt som Buzzard og Mariner, som genererer kontanter for selskapet, sier han.
Les på E24+