Equinor-sjef Anders Opedal lar seg ikke vippe av pinnen av grønn skepsis, og blar opp milliarder for havvind. – En motsyklisk investering.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Tidligere denne måneden meldte Equinor om kjøpet av nesten ti prosent av den danske havvindkjempen Ørsted.
For noen år siden var Ørsted verdt langt mer på børs enn Equinor, men nå er Ørsted verdt under 300 milliarder kroner og Equinor rundt 770 milliarder.
Et godt tidspunkt for å kjøpe, ifølge Equinor-sjef Anders Opedal.
– Det er et selskap vi kjenner godt og en industri vi kjenner godt. Det er en motsyklisk investering, sier Opedal til E24.
Han peker på at Ørsted har hele 10,4 gigawatt havvind i produksjon og planer om ytterligere syv gigawatt. Equinor sikrer seg en andel på like under ti prosent av dette til en kostnad på rundt 2,5 milliarder dollar.
– Å bygge ut tilsvarende ville ha kostet rundt fire milliarder dollar, sier Opedal.
– Dette er en måte å eksponere oss mot havvind på. Det vil ta oss en lønnsom vei mot vårt fornybarmål, noe som gjør at vi kan gjøre mindre investeringer frem mot 2030 for å nå det målet.
Torsdag la Equinor og Opedal frem et justert resultat før skatt på 6,89 milliarder dollar (75,6 milliarder kroner) for tredje kvartal, som var noe svakere enn ventet.
Les også
Noe svakere fra Equinor
Tror kjøpet vil skape verdier
Equinors fornybarmål er 12–16 gigawatt installert havvindkapasitet og kraftproduksjon på over 65 terawattimer (TWh) innen 2030.
Nå vil selskapet satse på færre markeder og færre havvindprosjekter i tidlig fase. Målet er å kutte kostnader og fokusere på kjerneområdene.
Opedal understreker at Equinor bare skal nå sine egne fornybarmål hvis det er lønnsomt.
Les også
Reagerer på Equinors fornybar-kjøp: – Skal mye til at vi kjøper flere aksjer
Noen aksjonærer har vært skeptiske til Equinors grønne planer. Avkastningen på de grønne investeringene er ventet på 4–8 prosent.
Til sammenligning skal nye oljeprosjekter gi avkastning på 30 prosent – i alle fall hvis oljeprisen holder seg på 75 dollar fatet.
– Aksjonærene på børsen ser ikke ut til å like grønne satsinger som Ørsted. Har dere valgt feil strategi?
– Vi er opptatt av å skape langsiktige aksjonærverdier, og har et langsiktig perspektiv også med denne investeringen. Vi har stor tro på at over tid vil dette skape gode aksjonærverdier også for Equinor-aksjeeiere, sier Opedal.
Les også
IEA tror prisene kan falle: – En veldig annerledes energiverden
– En klar forventning
Enkelte har foreslått å dele Equinor i en rendyrket olje- og gassdel og en fornybardel. Selskapet har selv ikke ønsket dette.
– Hva ville skjedd dersom Equinor gikk for å rendyrke olje og gass slik som Aker BP?
– Vi har lagt frem en energitransisjonsplan for våre aksjonærer. Det er en klar forventning at et selskap som Equinor også bidrar i energiomstillingen på en lønnsom måte, sier Opedal.
Han peker på at selskapet fikk bred støtte for planen, med oppslutning på 97 prosent oppslutning blant eierne.
– Og så er det vår oppgave å gjennomføre den ved å bruke hele verktøykassen, slik at vi ikke oppnår den for ambisjonens egen del, men for å skape langsiktige verdier for våre aksjonærer, sier Opedal.
– Blant annet for å redusere fremtidig risiko for endringer i behovet for olje og gass, men også for å opprettholde kontantstrømmen.
Les på E24+
Equinor har neppe blitt en grønn bjellesau
– Ting går i bølger
– Hydrogenplaner blir lagt bort, havvind blir dyrt. Ser vi en nedtur for det grønne skiftet?
– Mange har tenkt seg at du lager et scenario, og så vil det grønne skiftet følge det. Vi er vant til en syklisk industri. Vi vet at ting går i bølger, sier Opedal.
Olje- og gassbransjen har flere ganger opplevd at kostnadene kan vært høye i perioder, og at det politiske engasjementet kan endre seg over tid.
– Så dette kommer ikke overraskende på oss. Vi har lagt til grunn en god portefølje av prosjekter i tidlig fase innen fornybar, hydrogen og fangst og lagring av CO₂, og så har vi sagt at vi kun gjør investeringsbeslutning når vi har kunder og når vi ser at det er lønnsomt, sier Opedal.
Les også
Hydrogen i trøbbel: – Dessverre satt på hold
– Må ikke la seg vippe av pinnen
Den siste tiden har flere store prosjekter blitt utsatt i hydrogenbransjen, inkludert Equinors egne planer om et hydrogenrør til Europa.
– Det har kanskje vært veldig stor positivitet rundt grønt hydrogen, men når kostnadsbildet kommer på plass og kundene skal signere, så kommer de ikke, sier Opedal.
– Man må ikke la seg vippe av pinnen av det og tenke at da vil ikke det grønne skiftet gå. Jo, det vil det, men det vil skje i ulik hastighet og til ulik tid. Sol går for eksempel veldig fort i mange regioner, mens hydrogen og fangst og lagring av CO₂ går noe saktere.
Opedal satser på å stå klar med prosjektene hvis stemningen snur.
– Det er veldig viktig å ha opsjoner i porteføljen. Det er ingen som klarer å spå volatile og sykliske markeder. Det er viktig å ha prosjekter klare, slik at når kostnadsbildet er riktig og lønnsomheten er på plass og kundene er der, så har man muligheten til å gjøre disse investeringene.
– Tror du den grønne investeringslysten også kan komme tilbake på Børsen?
– Jeg tror alle aksjonærer er opptatt av langsiktig verdiskaping og at investeringer skal være bærekraftige over tid. Jeg opplever vel fortsatt at også våre aksjonærer er opptatt av at det skal være en energitransisjon, men den må gjøres på en lønnsom og god måte, sier Opedal.
Les også