Fitch nedjusterer utsiktene for danske Ørsted, som er deleid av Equinor. De peker på uklarhet rundt havvind i USA og Ørsteds planer om å selge seg ned i flere anlegg.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Fitch nedjusterer utsiktene for Ørsted til negative, blant annet grunnet usikkerhet i det amerikanske havvindmarkedet.
- Fitch mener Ørsteds forretningsprofil er robust, men at selskapet står overfor kortsiktige utfordringer knyttet til økte kostnader og usikkerhet.
- Ørsted planlegger å selge seg ned for flere titalls milliarder i prosjekter i år og neste år, men usikkerheten i USA sår tvil om målene nås, ifølge Fitch.
- Ørsteds aksjekurs har falt betydelig siden Equinor kjøpte en andel på rundt ti prosent i selskapet i fjor høst.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Det har ikke gått spesielt bra for Ørsted etter at Equinor i høst bladde opp over 20 milliarder for å sikre seg ti prosent av den danske havvindutbyggeren.
Aksjekursen ligger på rundt 280 danske kroner, mens Equinor handlet aksjer til en kurs på nær 400 kroner.
Mørke skyer i det amerikanske havvindmarkedet bidrar til at ratingbyrået Fitch nedjusterer Ørsteds utsikter til negative, mens de tidligere var stabile.
Kredittvurderingen beholdes imidlertid på BBB, etter at selskapet ble nedgradert fra BBB+ tidligere i år.
«Endringen av utsiktene reflekterer særlig forlenget regulatorisk usikkerhet som rammer USAs havvindmarked, som etter vårt syn øker gjennomføringsrisikoen når det gjelder å nå målet om nedsalg på 44–54 milliarder danske kroner i 2025 og 2026», skriver Fitch.
Trump-regjeringens utspill rundt havvind har skapt usikkerhet i bransjen, ifølge Reuters. Tidligere i år stanset amerikanske myndigheter Equinors havvindprosjekt Empire Wind, men etter hvert fikk Equinor klarsignal til å fortsette.
Les også
Heier fortsatt på havvind: – På ingen måte blitt en flopp
Frykter for nedsalgene
Ørsted har i mange år bygget ut havvindprosjekter, for så å selge rundt halvparten av prosjektene til andre investorer og bruke pengene på nye prosjekter.
Det norske Oljefondet er blant dem som har kjøpt seg inn i Ørsteds prosjekter.
Det danske selskapet har ifølge Fitch satt et mål om å selge seg ned i prosjekter for 70–80 milliarder danske kroner innen 2026.
I fjor solgte selskapet for 22 milliarder danske kroner, inkludert en andel i flere britiske prosjekter til Brookfield. Ørsted har også varslet salg av en andel i havvindprosjektet West of Duddon Sands. Dermed gjenstår 44–54 milliarder danske kroner i salg frem til 2026, anslår Fitch.
«Det er begrenset utsikt til om dette målet kan nås, spesielt når det gjelder nedsalget i det heleide USA-prosjektet Sunrise Wind, som er om lag en tredjedel ferdig bygget», skriver Fitch.
Les på E24+
Slik investerte nordmenn på børs i første halvår
Sliter med utfordringer
Nylig la Ørsted Hornsea 4-prosjektet i Storbritannia på is, noe som ifølge Fitch viser ledelsens disiplin.
«Men beslutningen signaliserer også de fundamentale utfordringene for bransjen», skriver ratingbyrået.
Kostnadene for mange havvindprosjekter har økt. Både Storbritannia og Danmark har opplevd mislykkede auksjoner uten bud, og bransjen har etterlyst bedre subsidieordninger.
Likevel mener Fitch at Ørsteds forretningsprofil er robust, og at den langsiktige trenden er på selskapets side tross kortsiktige utfordringer.
Les også
Reagerer på Equinors fornybar-kjøp: – Skal mye til at vi kjøper flere aksjer
Venter økt produksjon
Fitch venter at Ørsted vil begynne å betale utbytte igjen fra 2027. I fjor pauset selskapet utbyttet for årene 2023 til 2025, og sa at planen var å gjeninnføre utbytte fra 2026.
Ratingbyrået mener at Ørsteds kraftproduksjon vil øke til 45 terawattimer (TWh) i 2027, fra 34 TWh i 2024.
Ørsteds investeringer ventes å ligge på 129 milliarder danske kroner i 2025 til 2027, delvis motvirket av nedsalg på 65 milliarder, anslår Fitch.
Brutto driftsresultat (ebitda) slik Fitch definerer den vil øke til 30 milliarder danske kroner i 2027, fra 23 milliarder kroner i 2024.
Les på E24+
Slik blir SAS med ny hovedeier
Dette kan endre utsiktene
Noe av det som potensielt kan føre til nye nedgraderinger av Ørsteds kredittverdighet og finansielle utsikter er nye kostnadsoverskridelser på prosjekter, eller forsinkelser på prosjektene Revolution og Sunrise i USA, skriver Fitch.
Deler av leveransene til Sunrise-prosjektet kommer for øvrig fra Aker Solutions-verftet på Stord. Dette gjelder en stor omformerplattform.
Blant faktorene som kan føre til oppgraderinger av Ørsteds utsikter er mer klarhet rundt selskapets planlagte nedsalg, eller økt regulatorisk klarhet i havvindmarkedet i USA, skriver Fitch.
Ørsted har installert rundt 9,5 gigawatt havvind, og har i snitt et eierskap på 51 prosent av havvindanleggene sine. Selskapet sitter også på seks gigawatt vindkraft og solkraft på land, hvor det i snitt eier litt mer enn halvparten, ifølge Fitch.
Les på E24+