Entreprenør fikk midlertidig forføyning mot anskaffelse – frykter Rikshospitalet kan forsinkes med flere år

7 hours ago 2


Rikshospitalet i Oslo er som kjent i ferd med å bli utvidet, i et prosjekt som anslått til å koste 21,5 milliarder kroner. Nylig skulle byggherren, Helse Sør-Øst, inngå
kontrakt om grunn- og sikringsarbeider for tre nye bygg. Kontrakten isolert sett er liten i prosjektets sammenheng, anslagsvis 250 til 350 millioner kroner, men i prosjekter som dette henger alt sammen med alt.

Seks entreprenører leverte tilbud, og i april varslet Helse Sør-Øst at kontrakten ville gå til Consto, med konkurrenten NRC som nummer to. NRC har protestert, og mener Constos tilbud ikke oppfylte kvalifikasjonskravene som var oppstilt i konkurransegrunnlaget.

Uenige om kvalifikasjonskravet

Nå har de fått medhold i Oslo tingrett, som før helgen avsa en midlertidig forføyning som forbyr Helse Sør-Øst å inngå kontrakten. Dette vil i verste fall kunne medføre en forsinkelse i prosjektet på inntil to år, anførte Consto ifølge kjennelsen, ettersom det er vanskelig for de andre arbeidene å starte om ikke grunnarbeidene er gjort.

NRCs hovedinnvending er at kvalifikasjonskravet måtte forstås slik at slik at det inkluderte erfaring med tunnelarbeid. NRC har oppdaget at Constos underleverandør ikke har har slik erfaring. Riktig nok står ikke dette direkte i kvalifikasjonskravet, men dette kravet må tolkes i lys av oppdraget, mener NRC.

Helse Sør-Øst anførte på sin side at tunnelarbeider kun er et kontraktkrav, ikke et kvalifikasjonskrav, og at det holder at Consto har erfaring med ledelse av slikt arbeid. Det er Oslo tingrett ikke enig i:

«Retten legger etter dette til grunn at tolkningen av kvalifikasjonskravet skal ta utgangspunkt i ordlyden i kvalifikasjonskravet lest i sammenheng med konkurransegrunnlaget for øvrig.

(...)

Retten er etter dette kommet til at spørsmålet om leverandørene har «tilstrekkelig relevant erfaring» må vurderes opp mot de sentrale eller viktige områdene i kontrakten, slik dette er definert i konkurransegrunnlaget. Hvorvidt valgte leverandør har «tilstrekkelig relevant erfaring» beror etter dette på om leverandøren kan vise til erfaring med å ha utført denne typen arbeider. Etter rettens syn kan det ikke legges til grunn at det er styring og kontraktledelse av lignende prosjekter som erfaringen skal vurderes opp mot. Normaltilbyderen kunne ikke legge til grunn at det ville være tilstrekkelig kun å vise til slik erfaring.

(...)

Ordlyden «tilstrekkelig relevant erfaring» tilsier etter rettens syn at leverandørene måtte ha utført arbeider som har tydelig overføringsverdi til eller tilstrekkelige likhetspunkter med arbeidene som skal  utføres under den aktuelle kontrakten.»

Gjorde ny vurdering umiddelbart

Hvorvidt Consto oppfyller kravet tingretten oppstiller om erfaring av «tydelig overføringsverdi», tar tingretten ikke stilling til. Helse Sør-Øst har dermed mulighet til å foreta en ny tildeling, og potensielt komme til at kravet er oppfylt. I så fall trenger ikke forsinkelsen å bli så stor som byggherren anfører, skriver tingretten:

«Spørsmålet om en utsettelse av kontraktinngåelse i entreprise 2121 vil ha konsekvenser for behandlingstilbudet på norske sykehus, vil i første rekke avhenge av hvor store forsinkelser som vil oppstå som følge av kontraktsinngåelsen utsettes. Som redegjort for ovenfor, er det ikke sannsynlig at en kortere utsettelse av kontraktinngåelse, i kombinasjon med at det treffes avbøtende tiltak, vil medføre at prosjektet forsinkes vesentlig. Retten nevner i denne forbindelse også at prosjektet skal gå over flere år, og etter det opplyste skal ferdigstilles i 2031.Retten kan videre ikke se at forholdet mellom prosjektets totalverdi og den aktuelle kontraktens verdi, kan tillegges noen vesentlig betydning.»

Konklusjonen er at Helse Sør-Øst forbys å inngå kontrakten basert på den konkrete tildelingsbeslutningen fra i vår, men altså ikke generelt, inntil lovligheten av tildelingen er rettskraftig avgjort.

Denne muligheten har Helse Sør-Øst grepet med begge hender, og mandag opplyste selskapet til Rett24 at de allerede har gjort en ny vurdering. Den konkluderte, som sist, med at Consto skulle tildeles kontrakten.

– Tingrettens kjennelse sier at det må stilles krav til utførelseserfaring, og så sier retten samtidig at det ikke er krav til tunnelerfaring. Min klient har derfor gjort en ny tildelingsevaluering, som konkluderer med at Consto er kvalifisert, men nå med en annen begrunnelse. Denne runden har allerede medført seks ukers forsinkelse på prosjektet, og vi håper jo prosessen nå kan gå videre, sier Helse Sør-Østs prosessfullmektig i saken, Svein Terje Tveit fra Arntzen de Besche.

Kan bli nok en runde

NRC er på sin side ikke udelt begeistret over at utbygger har gjentatt tildelingen de bestrider, bare med en annen begrunnelse. 

–  Det følger av kjennelsen at Helse Sør-Øst skal avvise leverandører uten erfaring med tydelig overføringsverdi til tunnelarbeidenes art, kompleksitet og risiko. Derfor er NRC overrasket over at HSØ nå har opprettholdt tildelingen til Consto. NRC har nettopp mottatt HSØs nye tildeling, og vurderer hvordan de skal forholde seg til den, sier sier Kristian Jåtog Trygstad fra Mageli, som representerer entreprenøren.

Om NRC velger å forfølge det nye vedtaket med nok en forføyningsbegjæring, kan det med andre ord bli ytterligere forsinkelser i byggearbeidene på Gaustad.

– NRC mener at HSØ tildelte kontrakt til et selskap som ikke oppfylte kvalifikasjonskravene, og som derfor skulle ha vært avvist. Kontrakten det ble konkurrert om, gjelder krevende tunneldrivingsarbeider. Dermed er det viktig for HSØ at oppdraget utføres av en entreprenør med erfaring fra slike arbeider. Samtidig er det viktig for NRC og de andre leverandørene at HSØ håndhever de kravene som ble stilt for deltakelse i konkurransen, sier Trygstad.

Read Entire Article