Enkelt forklart: Derfor er strømprisene høye

3 hours ago 2


Strømprisene i Norge påvirkes av vær, kraftmarkedet i Europa og hvordan vi bruker vannkraft.

Her får du en forklaring på hvordan det henger sammen:

Slik påvirker Europa strømmen i Norge

Norge er en del av et kraftmarked som er knyttet til Europa. Kraftmarkedet skal sørge for at strømmen fordeles bedre, slik at alle får nok strøm og prisene blir jevnere.

Norge er koblet til andre land med strømkabler. I dag har vi 17 slike forbindelser til utlandet.

– Noen har for mye strøm og noen har for lite strøm. Vi utveksler med hverandre, sier Anders Lie Brenna, redaktør i Energiwatch.

Anders Lie Brenna

Når våre naboland har høy produksjon og lave priser, kan vi i Norge importere kraft og spare på vannet i kraftmagasinene.

Når Tyskland produserer mye vindkraft, blir strømmen billigere og påvirker prisene her.

Lite vind betyr derimot dyrere strøm fra gass og kull, som også presser prisene opp i Norge gjennom kraftkablene.

Hvem bestemmer prisen?

Strømprisen settes hver time i hele Europa.

Vi forbrukere må forholde oss til det prisområdet vi tilhører. Det betyr at hver time settes det en pris for der du bor og bruker strøm, forklarer Brenna.

Nord Pool er en markedsplass for strøm i Norden, men selskaper fra hele Europa kan også handle der.

– De bestemmer ikke strømprisene. De samler inn hva strømprodusentene vil ha betalt og hva kundene er villige til å betale, og regner ut prisen for hvert område, forklarer Brenna.

Hvorfor blir strømprisen høy?

Det kommer av lite vind, lave temperaturer og lite sol.

Brenna forklarer at strøm må produseres og brukes samtidig. Vinter og kulde i Europa gjør at folk etterspør mer strøm, og i perioder med både lavt tilbud av strøm og mye kulde vil prisene øke.

– Det må holdes i balanse hele tiden. Hvis det er ubalanse, får vi faktisk strømbrudd. Når tyskerne ikke har vindkraft og ikke har sol, og samtidig har høyt strømforbruk, er de helt desperate etter nok strøm for å holde strømsystemene i balanse. Da kjøper de strøm fra Norge, og vi er forpliktet til å utveksle og levere strøm til dem.

Hvorfor kan vi ikke bare bruke strømmen fra magasinene?

Det kan vi, og det gjør vi. Men vi kan ikke bare skru opp krana for fullt og la hele vannmagasinet fosse gjennom. Det er begrenset hvor mye man klarer å utnytte samtidig. Men uten mye vann i vannmagasinene hadde dette vært mye verre, da hadde strømprisene vært enda høyere.

Hvorfor er det så store forskjeller i Norge?

I Norge har vi fem prisområder.

Brenna forklarer at det norske strømnettet ble laget for å støtte distriktene.

Vi bygde vannkraft der det var fine fosser. Så bygde vi kraftkrevende industri ved siden av vannkraftverket. Vi bygde ikke store kabler på kryss og tvers av landet. Vi sørget for at hvert eneste distriktsområde som hadde en foss, kunne få kraftkrevende industri.

Det er rett og slett krevende å sende strøm fra en del av landet til den andre.

Hvordan blir strømprisene i fremtiden?

Brenna mener at det vi har sett med ekstremt lave og negative strømpriser, og ekstremt høye strømpriser, er et fenomen som kommer til å skje fremover.

Jeg er bekymret for at vi får mange og lange perioder med ekstremt høye priser og ekstremt lave. Begge deler er et problem for kraftsystemet, sier Brenna.

Han forklarer at det vil bli mye mer sol og vind i Europa, som igjen gir mer ubalanse.

– Vi klarer ikke å bygge ut nok kapasitet på verken batterier eller oppgradering av vannkraft til å balansere strømmarkedet de første årene. Dette tar tid, og vi må venne oss til at strømprisene vil svinge mye i årene som kommer.

Publisert 12.12.2024, kl. 17.39

Read Entire Article