Enda en bekjent av Lier-Hansen siktet for grovt bedrageri

3 weeks ago 9


To bekjente av Stein Lier-Hansen er nå siktet for å ha sendt fiktive jakt-regninger til Norsk Industri.

Mangeårig leder av Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, er siktet for grov økonomisk utroskap mot sin tidligere arbeidsgiver. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Økokrim bekrefter overfor E24 at en ny person er siktet for grovt bedrageri i den pågående etterforskningen av tidligere Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen.

Det skjer halvannen uke etter at E24 meldte at en jaktkompis av Lier-Hansen fra Midt-Norge er siktet i saken. Også den nye personen som nå er siktet, har vært på jakt med Lier-Hansen, ifølge Økokrim. Mannen er i 60-årene, driver næringsvirksomhet og er bosatt på Østlandet.

– Han er siktet for fiktiv fakturering av Norsk Industri for et betydelig beløp. Betalingene knytter seg i hovedsak til det som kalles representasjonsjakt, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim til E24.

Mannen forteller at han ikke kjenner seg igjen i siktelsen.

– Den er helt feil, sier han til E24.

Han viser videre til sin advokat John Christian Elden.

– Han avviser straffskyld og håper saken snart legges bort, skriver Elden i en SMS til E24.

Ifølge E24s opplysninger har mannen fakturert Norsk Industri flere hundre tusen kroner de siste årene. Thorsen i Økokrim sier at Lier-Hansen og den siktede har en privat relasjon.

– De har kjent hverandre i lengre tid og har blant annet jaktet sammen, sier han.

John Christian Elden

Advokat og partner i Elden Advokatfirma

Lier-Hansen ønsker ikke å kommentere

Lier-Hansens jaktkompis fra Midt-Norge, som Økokrim tidligere i september bekreftet at er siktet i saken, erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen.

Også denne mannen er siktet for å ha sendt fiktive fakturaer til Norsk Industri i forbindelse med representasjonsjakt.

Selv er Lier-Hansen siktet for grov økonomisk utroskap mot Norsk Industri. Han har tidligere sagt han ikke kan utelukke at han har gjort noe galt, men at han mener utgiftene til jakt og fiske var innenfor hans fullmakter som direktør.

Han har også understreket at alle utgiftene hans ble godkjent. Ifølge Norsk Industri brukte Lier-Hansen 10,7 millioner kroner på «relasjonsaktiviteter» med jakt og fiske mellom 2015 og 2023.

Lier-Hansens forsvarer Petter Mandt sier til E24 at det ikke er naturlig for hans klient å kommentere siktelser mot andre personer, eller saken for øvrig, så lenge etterforskningen pågår.

– Vi forholder oss til etterforskningen, og bistår Økokrim med det de ønsker av informasjon, sier Mandt.

Norsk Industri har ingen kommentarer til saken.

Førstestatsadvokat Thorsen har sagt at Økokrim tar sikte på å ferdigstille etterforskningen i løpet av høsten, og at siktelsen mot Lier-Hansen er uendret.

Ba om Økokrim-etterforskning

Som direktør i Norsk Industri var Lier-Hansen en av de mektigste lederne i norsk næringsliv. Bransjeorganisasjonen har 3000 medlemsbedrifter, og Lier-Hansen representerte blant annet arbeidsgiversiden i forhandlingene om lønningene i frontfaget, som setter rammene for lønnsoppgjøret i Norge.

Lier-Hansen sluttet i stillingen i slutten av 2023, etter at styret i Norsk Industri ble kjent med omfanget av utgiftene hans til jakt og fiske.

Norsk Industri hyret inn konsulentselskapet PWC og advokatfirmaet Bahr til å granske saken høsten 2023. Norsk Industri har ikke delt rapportene fra PWC og Bahr med offentligheten, men ifølge Norsk Industri avdekket de ingen straffbare forhold.

Etter at saken sprakk i E24 i februar gikk styret i Norsk Industri ut og sa de hadde fått flere opplysninger om saken, og at PWC skulle gjøre nye undersøkelser. Undersøkelsene ble avbrutt like etter, da både Stein Lier-Hansens advokat og Norsk Industri gikk til Økokrim og ba om en etterforskning.

Lier-Hansen jobber i dag i miljøstiftelsen Bellona.

Read Entire Article