Hvor er Sylvi Listhaug?
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kommentar
Det er en folkesport i den norske eliten å betone sine folkelige røtter. Samfunnstopper blir til en «enkel gutt fra [fyll inn et sted utenfor Oslo eller Bærum] og eiere med milliardverdier kan være beskjedne kjøpmenn.
Men NHOs årskonferanse er en elitefest i ordets reneste og sanneste betydning. Det er også reelle kjøpmenn her – småbedriftseiere fra nord til sør – men de er lette å miste av syne blant næringstopper, profilerte eiere, toppolitikere og andre samfunnsstøtter.
Disse elitene kritiseres, utfordres og byttes ut over hele den vestlige verden.
Det synes ikke i Oslo Spektrum.
Les på E24+
Den store statens comeback
Donald Trump gjorde storeslem i det amerikanske valget. MAGA og tech-bros er den nye eliten i USA.
I EU har allerede Gergia Meloni fra det harde høyre tatt makten i Italia, i Østerrike er Frihetspartiet på vei inn i regjeringskontorene.
I Canada har det progressive ikonet for klima og mangfold, Justin Trudeau, varslet sin avgang som statsminister etter at nesten 80 prosent av velgerne har vendt ham ryggen. I Frankrike vakler president Emmanuel Macron videre og er på sin femte statsminister på under fem år.
Det som tidligere var enkeltstående protestpartier, er i ferd med å bli en internasjonal bevegelse.
På NHOs årskonferanse er persongalleriet omtrent som det alltid har vært – med et viktig unntak for LO som i år demonstrerte utenfor i stedet for å være inne i Oslo Spektrum.
Som i enhver næringslivsforsamling, er det mange sunnmøringer, men den mest kjente får ikke taletid.
Det er påfallende at Norges største parti på målingene – Fremskrittspartiet – ikke er på hovedscenen.
Statsminister Jonas Gahr Støre holder tale. Det gjør også Høyre-leder Erna Solberg. Nestlederne Tonje Brenna og Henrik Asheim skal diskutere arbeidsliv.
Frp er i salen.
På gjennomsnittet av meningsmålingene i desember hadde Frp 25,4 prosent, ifølge nettstedet Pollofpolls. De er markant større enn både Arbeiderpartiet og Høyre.
Fremskrittspartiet er en annen type parti enn mange høyrepopulister i Europa og de har ingen søsterpartier blant dem. Likevel er partiet akkurat nå den norske spydspissen for bølgen av anti-establishment som fortsetter å prege Vesten.
En av Listhaugs hovedpoeng er at de gamle kreftene i samfunnet er for satte, trege og like hverandre. Hun har også rettet skytset mot NHO.
Etter stortingsvalget kan hun lede Norges største parti, kanskje bli statsminister.
Da vil hun måtte få en plass på scenen.