Brått avgiftshopp kan stanse bunkringen langs kysten og koste arbeidsplasser i nord. – Det blir kroken på døren, advarer Bunker Oil.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Kortversjonen
- Fra 1. juli ble det full CO₂-avgift på drivstoff bunkret i Norge for fiskefartøy i utenriksfart.
- Dette skaper vanskeligheter for kystsamfunn i nord, med permitteringsfarer og mulige nedleggelser.
- Frp kaller avgiften feilslått og lover å fjerne den dersom de får makt.
- Regjeringen er klar over risikoen og vil følge utviklingen tett.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Fra 1. juli må fiskefartøy i utenriksfartutenriksfartSkipsfart som i all hovedsak seiler utenfor norske farvann. betale full CO₂-avgift på drivstoff bunkretbunkretInnebærer å ta om bord drivstoff til et skips motor eller andre apparater. i Norge.
– Gode kunder gjennom mange år kommer inn på kontorene og takker for samarbeidet, de har rett og slett ikke råd til å bunkre i Norge lenger. Det blir kroken på døren. Hvis dette ikke snur i løpet av sommermånedene, må vi sende ut permitteringsvarsel i august, skriver Maren Kleven Fox, driftsdirektør i Bunker Oil AS i en e-post til E24.
– Dette vil slukke lysene i mange hus nordpå, legger hun til.
Maren Kleven Fox
Driftsdirektør i Bunker Oil AS
Selskapet merker allerede effekten av regjeringens kutt i fritaket: På én dag har bunkringsanleggene fått kanselleringer på 1,5 millioner liter drivstoff. Norske fiskefartøy velger heller å fylle tankene i utlandet – for eksempel Shetland eller Færøyene – eller direkte fra tankskip utenfor norskekysten, forteller Fox.
Hun forklarer at det dreier seg om «enorme summer» i CO₂-avgifter for fiskebåtene, mens det koster dem null kroner i avgift å bunkre i utlandet.
Les på E24+
Her stiger boligprisene mest og minst
– Jeg fatter ikke dette. Enten har regjeringen ikke forstått ringvirkningene, eller så har de ikke gjort en skikkelig konsekvensutredning, sier hun når E24 slår på tråden.
Advarer om ringvirkninger
Fox peker på at tankanleggene også leverer drivstoff til Forsvaret og fungerer som hovedknutepunkter for forsyning ut til små kystsamfunn, og advarer om at en nedleggelse vil få store ringvirkninger for både lokalsamfunn og beredskap.
Ifølge Bunker Oil kan hele driftsgrunnlaget i Troms og Finnmark forsvinne uten havfiskeflåten som kunder. Da kan bare anleggene i Tromsø og Ålesund overleve.
– Vi klarer ikke å drifte tankanlegg vi ikke har volum på. I sør har vi offshore, fraktebåter og brønnbåter, men i nord er det havfiskeflåten som holder infrastrukturen i gang. Det er snakk om veldig små marginer – det er volumene som holder liv i anleggene, sier Fox til E24.
– Hovedsegmentet i Nord-Norge er fiske. Nå må vi vurdere om vi må begynne å legge ned anlegg, legger hun til.
Listhaug: – Fullstendig feilslått
Frp-leder Sylvi Listhaug mener regjeringen fører en politikk som både svekker beredskapen og fører til høyere utslipp.
– Dette er en fullstendig feilslått klimapolitikk som kommer til å føre til dårligere beredskap i Norge, fordi den setter mange av bunkringsstasjonene langs kysten i fare, sier Listhaug til E24.
Hun peker på at fartøyene nå må gå lenger for å bunkre uten CO₂-avgift.
– Det er ikke sånn at du kan vedta nye teknologier, eller innføre en avgift for å presse fram teknologier som ikke finnes. Du kan ikke dra på fiske i Barentshavet på batteri, det er totalt utopi, sier Listhaug.
– Det er litt av et kinderegg Arbeiderpartiet, med Jens Stoltenberg i spissen, her gir oss; dårligere beredskap, mindre inntekter, og høyere utslipp, legger hun til.
Les på E24+
Ekspertene: Dette er mine «gullaksjer»
Frp lover å fjerne avgiften for fiskeflåten dersom de får gjennomslag etter valget.
– Hvis det blir ikke-sosialistisk flertall til høsten, med et sterkt Frp, så skal CO₂-avgiften for fiskeflåten bort, lover Listhaug.
Ber regjeringen snu
Bunker Oil ber nå myndighetene om å reversere endringen før «uopprettelig skade skjer».
– Vi finner det oppsiktsvekkende at Finansdepartementet velger å gjennomføre denne endringen på så kort varsel, samtidig som det er flertall på Stortinget for å frita fiskeflåten for CO₂-avgift, sier Maren Kleven Fox.
– Vil følge utviklingen tett
Statssekretær Torgeir Micaelsen (Ap) svarer på kritikken fra Bunker Oil og Listhaug, og understreker at regjeringen er klar over risikoen for at fiskefartøy nå velger å bunkre i utlandet for å unngå avgiften.
– Vi er opptatt av at klimapolitikken ikke skal ha uheldige konsekvenser for andre fiskeri- og beredskapsmessige mål. Det samme gjelder faren for såkalt «karbonlekkasje», hvor utslippene består, men kun flyttes til et annet sted, for eksempel ved at fartøyene bunkrer i andre land, sier han.
– Det er ikke en ønskelig utvikling. Vi vil derfor følge utviklingen tett og blant annet vurdere om kompensasjonsordningen for fiskeflåten skal utvides til også å gjelde fiske og fangst i fjerne farvann, sier Micaelsen.
Han peker på at et viktig prinsipp i norsk klimapolitikk er at alle klimagassutslipp skal ha en pris etter forurenser-betaler-prinsippet, også for fiskeflåten. Han viser til at et alternativ kunne vært kvoter, men at fiske og fangst i fjerne farvann ikke omfattes av EUs kvotesystem slik større skip i utenriksfart gjør.