En ny verden med Trump

2 weeks ago 10


«Yes baby, yes!», ropte Brad Carver, styreleder i Det republikanske partiet i Atlanta til NRK i natt.

Han har god grunn til å være glad. I skrivende stund peker alt i retning av en klar seier til Donald Trump som med det ser ut til å gjøre et av historiens største politiske comeback. Det er et unikt tilfelle i amerikansk historie.

Stormingen av Kongressen 6. januar 2020 ser ut til å være glemt av et flertall av amerikanske velgere. De har heller ikke brydd seg om beskyldninger om fascisme fra sentrale medarbeidere i Trumps forrige regjering, en serie rettssaker eller åpen rasisme på hans siste folkemøte.

Kan vinne alt

De ser isteden ut til å ha gitt Trump et tydelig, ja nesten overveldende mandat, til å styre landet i fire år framover. For ikke bare ligger de an til å vinne presidentembetet. Det ligger også godt an til å vinne Kongressen, og vil med det ha frie hender til å styre landet i årene som kommer. Det er også mulig at de får flest antall stemmer totalt.

Trump har økt støtten sin over hele USA, men særlig blant minoritetsvelgere. Amerikanerne vet hvem de har valgt, hva de får og hva de vil ha.

Amerikanske velgere har gått til stemmelokalene og tatt sine egne beslutninger. De vil ha Trump, slik det ligger an nå.

Det er en nådeløs dom over sittende president Joe Biden, visepresident Kamala Harris og Demokratenes politikk. Det har ikke stått på valgkamporganisering deres eller finansieringen. Demokratene har hatt både pengene og apparatet. Velgerne har avvist partiet og politikken deres klart og tydelig.

Kamala Harris og Joe Biden

Sittende president Joe Biden og visepresident Kamala Harris ligger an til å få en knallhard dom av velgerne.¨

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Konsekvensene av dette er vanskelig å overskue. Sist gang, i 2016, vant han overraskende. Han var TV-kjendis, men politisk uerfaren og amerikanerne visste ikke så mye om hva han egentlig stod for. Han hadde heller ikke folk rundt seg med styringserfaring.

Alt dette er annerledes nå. Han og hans folk har forberedt dette politiske comebacket i flere år.

Hva skjer med Nato?

De vil framover ha alle verktøyene i den amerikanske statsapparatet til å gjennomføre politikken de ønsker. Økonomi og innvandring har stått øverst på den lista gjennom valgkampen. Det kommer ikke til å bli lett å være ulovlig innvandrer i USA og mulighetene for å ta seg lovlig inn vil antakelig også innskrenkes. Trump har lovet å deportere millioner av mennesker uten lovlig opphold i USA.

Verden må forberede seg på amerikansk proteksjonisme og høye tollbarrierer. Det er et gjennomgående trekk i Trumps forståelse av internasjonal økonomi.

Donald Trump på valgkamparrangement i Pennsylvania 4. november.

Donald Trump på valgkamparrangement i Pennsylvania 4. november.

Foto: Brian Snyder / Reuters

Det betyr at det blir vanskeligere å selge varer til USA, noe som igjen kan skape åpen konflikt med europeiske allierte.

Det er også usikkert hvordan det går med Nato og andre allianser med Trump som øverste leder i USA.

Det kan gå greit, om enn med mye støy slik som sist, men vi kan ikke utelukke at mye av samarbeidet bryter sammen, med konsekvensene det har for europeisk sikkerhet.

Sier han vil løse Ukraina-krigen

Han har sagt han skal løse Ukraina-krigen på kort tid. Ukraina er avhengig av amerikansk våpenhjelp. Det kan vanskelig bety annet enn at Ukraina må oppgi landområder til Russland, og blir sittende med et Rest-Ukraina og en usikker framtid.

Vi må også regne med at høyrepopulisme rundt om i verden og særlig i Europa får økt kraft.

Mye i internasjonal politikk går an å løse gjennom forhandlinger, og oftest finner man en maktbalanse etter hvert. Men et spørsmål jeg selv sitter med her i morgentimene etter å ha fulgt opptellingen, er hva dette på sikt får av konsekvenser for demokratiet, i USA og resten av verden.

Kanskje spøkte han, kanskje ikke

Ordbruken til Trump har vært mørkere enn noensinne i denne valgkampen. Han har antydet at han vil bruke militærmakt mot sine motstandere eller «indre fiender». Han har sagt han synes det er greit om journalister blir drept. Kanskje spøkte han om det siste, kanskje ikke.

Presidentkandidat Donald Trump Trump snakket om at han ikke ville ha noe imot at journalister ble skutt. Var det en spøk?

Det er vel bare Trump selv som vet hva han egentlig vil gjøre. Med mindre det kommer en overraskelse helt i sluttspurten, blir han USAs nye president. Trumps tilhengere feirer i dag, men mange, både i USA og resten av verden, er redde for hva som nå venter.

Publisert 06.11.2024, kl. 08.07

Read Entire Article