En juleroman vi faktisk trenger! Anmeldelse: «Feliz Navidad»

4 weeks ago 7


 Agnete Brun/Cappelen DammSelma Lønning Aarø (52) starter julen tidlig i år. Foto: Agnete Brun/Cappelen Damm

O jul med din smerte! Det blir hjerteskjærende og humoristisk i Selma Lønning Aarøs realistiske juleroman «Feliz Navidad».

Søndag 27. oktober kl. 10:30

Saga har tatt med moren, faren, ektemannen Knut og ungene til ferieboligen i Spania i håp om å regissere den perfekte julen før den demente moren forsvinner helt.

Selv i sol og varme skal det bli pinnekjøtt, kålrabistappe, risengrynsgrøt og samhold, og snakkende kaktusnisser.

Men desember er fortsatt den mørkeste måneden i året.

BOKANMELDELSE

«Feliz Navidad»

  • Forfatter: Selma Lønning Aarø
  • Forlag: Cappelen Damm
  • Sjanger: Roman
  • Sidetall: 272 sider
  • Pris: 429 kr.

En juleroman karakteriseres vanligvis som varm, morsom og koselig, med en lykkelig slutt.

I «Feliz Navidad» gir døde fugler, knuste julekuler og kalde soverom leseren kjapt en følelse av at her har vi noe helt annet i vente.

Morens demens blir raskt en kilde til både bekymring og frustrasjon, datteren drikker seg full, og da Knut får en melding på Telegram, forstår Saga at denne julen skal sette alt det hun elsker i fare.

«Feliz Navidad» er et dypt gjenkjennelig relasjonsdrama som balanserer humor med vonde emosjonelle undertoner.

Selma Lønning Aarø debuterte med «Den endelige historien» i 1995, og hennes «Vill ni åka mera?» (2003) betegnes som hennes litterære gjennombrudd. Romanen ble også nominert til Brageprisen. I 2016 kom den kritikerroste «Hennes løgnaktige ytre».Selma Lønning Aarø debuterte med «Den endelige historien» i 1995, og hennes «Vill ni åka mera?» (2003) betegnes som hennes litterære gjennombrudd. Romanen ble også nominert til Brageprisen. I 2016 kom den kritikerroste «Hennes løgnaktige ytre».

Kvinne-tematikken, som har vært til stede i flere av Aarøs tidligere romaner, har også fått plass her. I kraft av en kvinne som gjør alt hun kan for å holde familien sammen, og på bekostning av egne behov.

Det handler om kvinner som mister seg selv, og hvor sterkt dette påvirker det mikrosamfunnet en familie nettopp er.

Det er et smart grep å legge fortellingen til nettopp julen, hvor familie står så sentralt.

Det er en tid for hygge og glede, men også en tid hvor mennesker kan oppleve at de har blitt fremmede for hverandre.

Og her er det ikke bare de voksne som har ting de strever med. Barna har også sine personlige kamper som er med på sette fyr på hele det skjøre familiehuset.

Aarø skriver skarpt, med treffende og finurlige observasjoner om mennesker i ulike former for krise.

Hennes skildring av utroskap er troverdig gjort, og vondt å lese.

Dialogene er gode. Lønning Aarø får frem medavhengighet i kjærlighetsforhold, og reflekterer fint rundt forskjellen mellom å elske noen og å trenge noen. Symbolikken kan imidlertid bli noe overtydelig, særlig i de mange frempekene på starten av romanen.

Innledningen er svært god, og portrettet av den demente moren er så fint, skikkelig og rørende gjort. Scenen hvor moren ikke forstår hvorfor et barn på et bilde ikke vil spise, rører dypt.

Beskrivelsene av bokens mor-datter forhold er også sterkt – og mange vil nok nikke gjenkjennende til mye av det Aarø skildrer, enten på egne eller andres vegne.

«Feliz Navidad» er en sår og tankevekkende roman som er både vond og god å lese.

Selv om den ikke er en tradisjonell juleroman, er den en juleroman vi faktisk trenger. Den minner om at julen dypest sett handler om viktigheten av å se hverandre i en tid som gjerne er preget av forventninger og stress. Og den gir deg lyst til å klemme dine kjære tettere inntil deg når lesingen er over. Og rase litt over alt det vi kvinner må tåle.

Read Entire Article