Kortversjonen
- En ny VG-måling viser at 72 prosent av nordmenn vil beholde monarkiet, en økning på 7 prosentpoeng på ti år.
- Medieskandaler rundt kongefamilien ser ut til å ha hatt liten innvirkning på det norske folkets støtte til kongehuset.
- Mens 35 prosent har blitt mer negative, har 56 prosent ikke endret syn på monarkiet.
– Vi synes nok litt synd på kongefamilien, særlig kongen og dronningen, sier Nettavisens kongehusekspert Tove Taalesen til VG.
Taalesen er ikke overrasket over at nesten tre av fire nordmenn vil beholde monarkiet, ifølge en ny undersøkelse Respons Analyse har gjort for VG.
Hun tror det handler mye om våre følelser for kong Harald og dronning Sonja.
– Det ikke er kongeparet som har skapt overskriftene. Verken de siste månedene eller før. De har representert Norge på en utmerket måte i over 30 år, sier Taalesen.
Samtidig svarer én av tre at de er blitt mer negative til monarkiet det siste året.
– Marius Borg Høiby-saken er den saken som har skadet det norske kongehuset mest gjennom tidene. Jeg vil tro det er det folk tenker på når de sier de har blitt mer negative til monarkiet det siste året, sier Taalesen.
Kongefamilien har fått stor oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt de siste månedene. Bryllupet mellom prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett, og den pågående straffesaken mot kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby har skapt tusenvis av overskrifter.
Mer negative, men flere støtter
I en fersk meningsmåling Respons Analyse har gjort for VG, fikk et utvalg på 1000 personer følgende spørsmål:
Her svarer 35 prosent at har blitt mer negativ til monarkiet. Seks prosent svarer at de har blitt mer positive, mens 56 prosent svarer at de ikke har endret syn.
Av de som har blitt mer negative til monarkiet, mener over 60 prosent at vi bør innføre republikk.
Av de som sier at deres syn på monarkiet ikke har endret seg, er 44 prosent usikre på hvorvidt Norge bør forbli et monarki.
Da VG gjennomførte en lignende undersøkelse for ti år siden, svarte 65,4 prosent «nei» på om de ønsket at kongehuset skulle bli avskaffet. Nå svarer hele 72 prosent at de ønsker å beholde monarkiet.
Det vil si at støtten til monarkiet, ifølge VGs målinger, har økt med omtrent syv prosentpoeng de siste ti årene.
– Siste måneders skandaler i den utvidede kongefamilien ødelegger ikke forholdet mange nordmenn har hatt til kongehuset over mange tiår, sier Taalesen, og minner om at vi har vært et monarki i 119 år – uten «videre store skandaler».
– Dronningen og kongen har skikket seg i alle år. Dessuten er de arbeidsomme. Kongeparet er 87 år og jobber fortsatt utrettelig for å representere Norge.
Det tror hun nordmenn har enorm respekt for.
– Mange føler nok sympati med kongefamilien. Også kronprinsparet. Mange nordmenn har opplevd både rus og psykiatri i sine familier og klarer å relatere seg til det kongefamilien står i. Det de nå står i gjør dem menneskelige og vi kan identifisere oss med dem, sier Taalesen.
Kongehuset selv ønsker ikke å kommentere VGs meningsmålinger.
«Vi pleier ikke å kommentere meningsmålinger», skriver pressekontakt Sara Svanemyr ved Det kongelige hoff i en e-post til VG.
Marius Borg Høiby-saken
- Marius Borg Høiby (27) er sønnen til kronprinsesse Mette-Marit av Norge.
- 4. august ble han pågrepet av politiet. Han ble anmeldt for vold mot sin daværende kjæreste i en leilighet på Frogner i Oslo samme natt.
- Senere har han også blitt siktet for mishandling i nære relasjoner mot to andre ekskjærester: Nora Haukland og Juliane Snekkestad.
- Marius Borg Høiby er også siktet for trusler mot en person.
- Saken har skapt stor oppmerksomhet i Norge – men også internasjonalt.
- I Norge er det publisert over 2900 saker om Marius Borg Høiby siden 6. august.
Tidligere i år gjennomførte NRK en måling om kongehuset som viste rekordlav støtte til monarkiet.
NRK har gjennomført en rekke målinger de siste årene. Oppslutningen om kongehuset har variert stort, fra 81 prosent i 2018 til rekordlave 62 prosent for en måned siden.
Glemmer fort
– Folk glemmer fort, sier Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen (26), TV2s kongehusekspert.
Han tror det forklarer hvorfor bare seks av ti var positive til monarkiet da NRK spurte det norske folk for en måned siden, mens over syv av ti er positive i VGs måling nå.
– Det massive dekningen har avtatt. Mediene har knapt laget en sak etter Märtha Louise og Durek Verretts bryllup i slutten av august, og dekningen av Marius Høiby har roet seg.
Han mener kongehuset har vært flinke på å få fokus over på jobben kongehuset gjør og ikke hva de øvrige kongelige gjør.
– Kronprinsparet har vært på gårdsbesøk og ulike markeringer for psykisk helse og nå er det statsbesøk fra Finland. At de ikke vil svare på spørsmål blir vi også vant til.
VGs undersøkelse viser at støtten til monarkiet stiger med alder.
Taalesen tror det norske folks følelser til kongen sitter dypt.
– Selv om det har vært mye negativt mediefokus i det siste, må vi ikke glemme at senest i mars satt tusenvis av nordmenn og fulgte flyet med kong Harald på vei hjem fra Malaysia via en flyradar, sier Taalesen.
Hun mener kongehuset skal være glad for at mediene skriver om dem.
– All PR er god PR. Det skaper engasjementet og det trenger kongehuset. Alternativet er at folk ikke bryr seg, og det tåler ikke monarkiet.
Kilde: Respons Analyse for VG. Periode: 10.10.24–14.10.24. Feilmargin +/- 2–3 %-poeng, gjelder totalutv. 1000 intervjuer.