Elever skuffet - staten stopper ikke skolenedleggelser i Innlandet

3 hours ago 3


 Geir Olsen / VGNY SKUFFELSE: Eivind Maurstad-Husom, flankert av medelevene Tonje Marita Bårdseng og Ada Biko Vaagaasar da fylkestinget vedtok skolenedleggelsene i Innlandet. Foto: Geir Olsen / VG

Kunnskapsdepartementet (KD) gir Innlandet fylkeskommune grønt lys for å fortsette vgs-nedleggelsene. Skikkelig skuffende, mener elev Eivind Maurstad-Husom (18) i Lom.

Torsdag 19. desember kl. 17:12

Kortversjonen

  • Kunnskapsdepartementet gir Innlandet fylkeskommune grønt lys for å fortsette nedlegging av seks videregående skoler.
  • Elev Eivind Maurstad-Husom (18) i Lom reagerer med skuffelse og håp om at prosessen kunne settes på pause.
  • SV, Sp, V, Rødt, PP, Industripartiet og KrF etterlyser mer vurdering av barnas beste.
  • Lokale krefter presenterer snart planer for en ny, privat vgs. i Lom/Skjåk.

Flere partier har bedt om lovlighetskontroll av skolenedleggelsene i Innlandet. De hadde et håp om at staten ved KD ville sette prosessen på pause mens lovligheten i vedtaket ble sjekket med såkalt oppsettende virkning.

Men Kunnskapsdepartementet gir altså fylkeskommunen klarsignal til å fortsette prosessen som skal ende med i alt seks nedlagte videregående skoler og skolesteder i praksis fra den 1. august 2025.

Barnas beste?

SV, Sp, V, Rødt, PP, Industripartiet og KrF bad om lovlighetskontroll av nedleggingsvedtaket og mente barnas beste ikke var tilstrekkelig utredet.

I et brev til Innlandet fylkeskommune skriver departementet at det skal være høy terskel for å utsette vedtaket. Det var NRK Innlandet som først meldte nyheten.

Leder Eivind Maurstad-Husom i Elevrådet på Nord-Gudbrandsdal vgs avdeling Lom, er svært skuffet.

– Dette er synd. Det virker ikke som KD skjønner alvoret i saken. Dette går utover oss hundrevis av elever i de videregående skolene som legges ned. Vi hadde et håp om at KD kunne sette nedleggingen på pause, sier Maurstad-Husom til VG.

Opphetet debatt

Aud Hove, som er Sps gruppeleder i Innlandet fylkesting, er også svært skuffet.

 Geir Olsen / VGNEDLEGGELSES-DAGEN: 23. oktober ble politikerne i fylkestinget omringet av elever i fylkeshuset. Her er det varaordfører i Innlandet, Hanne Velure (H) som beveger seg mellom vgs-elevene. Foto: Geir Olsen / VG

– Jeg er usikker på om departementet forstår hvor alvorlig denne saken er, sier hun og legger til at hun hadde forventet mer av lovlighetskontrollen.

Flertallet i fylkestinget bestående av Ap, Høyre og MDG vedtok i oktober å legge ned de videregående skolene på Dokka, Skarnes, Lom, Flisa, Sønsterud og Dombås fra neste høst.

Avgjørelsen førte til et opphetet debatt, hvor blant annet Lom-ordføreren erklærte «full krig» mot fylkespolitikerne.

Funksjonshemmede

Flere har også pekt på at sårbare elever og elever med funksjonshemninger - som sogner til de nedlagte videregående, ikke vil få et fullgodt vgs-tilbud i årene fremover.

Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) har måttet tåle sterk kritikk fra spesielt berørte lokalsamfunn i saken.

Han fikk med seg et knapt flertall i fylketinget sbestående - bestående av Ap, Høyre og MDG - på nedleggelsene.

– Vi står foran en stor omstilling i årene som kommer. Vi lykkes ikke om innstillingen er at alt skal være som det er, sier han til NRK Innlandet.
Han peker på at samtidig som det blir langt færre elever i Innlandet i årene som kommer, så blir det dobbelt så mange gamle over 80 år.

Jobber for privatskole

I Skjåk og Lom har lokale krefter de to siste månedene jobbet hardt med å etablere en privat videregående skole som et alternativ til fylkeskommunens vgs-avdeling i Lom.

Elevrådsleder Maurstad-Husom sitter selv i prosjektgruppen for skolen, og har tro på at privatskolen kan være i gang til skolestart.

  Innlandet fylkeskommuneVGS I LOM: Den vedtatt nedlagte videregående skolen ligger sentralt i Lom. Nå jobbes det for å etablere en privat vgs i bygda. Foto: Innlandet fylkeskommune

– Ja, jeg har tro på det. Vi legger frem en løypemelding for prosjektet for foreldre, elever og andre interesserte den 30. desember.

Hanna Skjåkødegård er sentral i planene. Hun sier hun lenge har vært forberedt på at «vi i Lom må redde oss selv».

– Sentralisering

– I Lom skal vi sikre et inkluderende videregående skoletilbud også i fremtiden. Privatskolen vår blir stiftet i disse dager, og vi har straks søknad til Utdanningsdirektoratet klar.

 PrivatGIR SEG IKKE: Hanna Skjåkødegård leder arbeidet med å etablere en privat videregående skole i Lom og Skjåk. Foto: Privat

– I tillegg jobber vi med en helprivat løsning til vi er oppe og går med statlig finansiering. Kommunene våre, lokalt næringsliv og nasjonale investorer støtter oss helhjertet i satsingen, og jeg er trygg på at Lom vgs vil gjenoppstå i en ny og attraktiv drakt, sier Skjåkødegård til VG.

Hun roper et varsko for hele Gudbrandsdalen om det hun mener er en sentralisering i retning Hamar.

– Adgangen til å gi oppsettende virkning er utpreget skjønnsmessig, og her mener jeg at Kunnskapsdepartementet har utvist dårlig skjønn. Iverksettelse av vedtaket burde vært satt på vent til lovlighetskontrollen er gjennomført, legger hun til.

Read Entire Article