President Zelenskyj og ukrainerne er nervøse for hva Donald Trump kan finne på.
Onsdag 13. november kl. 09:35Kortversjonen
- Både Ukraina og Moskva er usikre på hva Donald Trump vil gjøre som president.
- Eksperter tror Trump vil presse både Ukraina og Russland i forhandlinger.
- Ukrainere er bekymret for mulig svekket USA-støtte og europeernes respons.
- Trump forventes å kreve at Europa tar større del av kostnadene for Ukraina-støtten.
Men heller ikke Moskva vet hvor de har den kommende USA-presidenten.
– Uforutsigbarheten påvirker Ukraina. Vil Trump gi mer eller mindre støtte. De vet ikke hvor de har Trump. Men russerne vet heller ikke hvor de har Trump, sier Roger Djupsjö ved den svenske Försvarshögskolan til VG.
– Påvirker Trumps seier allerede det som skjer på slagmarken?
– Jeg vil ikke påstå det. Men det sprer en uro. For eksempel om at Trump vil presse Ukraina til å godta tap av territorium. Men jeg tror ikke Trump vilkårsløst sier at Ukraina må avstå en del av Ukraina. Han kan også presse Putin. «Vil du ikke ha fred, så fortsetter vi krigen, og så kan jeg øke støtten til Ukraina».
Djupsjö mener altså at Trump kan komme til å presse begge sider.
– Trump har sagt at han skal løse konflikten i løpet av 24 timer. Det tror jeg ikke han lykkes med. Putin er heller ikke så «lettflørtet». Men jeg tror altså ikke at Trump vil presse Ukraina til å gi fra seg eget territorium uten vilkår.
Den svenske eksperten viser til at Donald Trump er businessmann, og amerikanske våpenindustri i dag går på høytrykk. Djupsjö tror ikke Trump vil sette en stopper for den, men heller vil presse Europa til å betale for de våpnene som de produserer.
Peter Viggo Jakobsen ved det danske Forsvarsakademiet er i stor grad enig med den svenske eksperten:
– Russerne håpet at Trump skulle vinne og det virker som de har påvirket valget. Men de vet som alle oss andre at det er helt uforutsigbart hva Trump kommer til å gjøre. Ja, han vil stoppe krigen, men det er ikke sikkert at han vil stoppe krigen på en måte som russerne synes er en god idé.
– Hva tenker Kyiv?
– Ukrainerne er nok bekymret. Zelenskyj har prøvd å rekke ut til Trump og bedt om at han må fortsette støtten. Noen i Ukraina tror at Trump vil tvinge dem til å akseptere en fred som reelt sett betyr at russerne tar alt territorium som de sitter på i øyeblikket, og kanskje også akseptere at landet skal være nøytralt og ikke bli NATO-medlem. Zelenskyj prøver å være positiv, men reelt sett sitter de nok og er nervøse for hva amerikanerne skal gjøre - og at europeerne ikke klarer å fylle opp om USA trekker støttte.
– Men hva vil skje med ukrainsk territorium?
– Jeg kan bare gjette, men vi kan tenke oss at Trump vil prøve å avslutte krigen gjennom forhandlinger der han begge parter til å delta. Skjer det at forhandlingene ikke lykkes, fordi russerne setter som minimumskrav at de skal beholde det landområdet som de har erobret, pluss at de vil ha et nøytralt Ukraina, blir det sammenbrudd og Russland får skylden. Da er amerikanerne tvunget til å fortsette støtten til Ukraina.
Peter Viggo Jakobsen tror uansett at Donald Trump vil kreve at europeerne betaler en større del av Ukraina-støtten, fordi det er sikkerheten i Europa det handler om.
– Trump vil uansett kreve at Europa gir mer. Så blir det interessant å se hvordan de vil reagere på det i europeiske hovedstader, for eksempel i Tyskland, der støtten til Ukraina er temmelig upopulær.
41 prosent av tyskerne mener at både den militære og den finansielle støtten til Ukraina går for langt.
Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov har uttrykt at det er positive signaler med Trump tilbake i det ovale kontoret
.– Trump snakker om lysten til å påføre Russland et strategisk nederlag, og det skiller han fra den nåværende administrasjonen, har Peskov uttalt ifølge det statsstyrte nyhetsbyrået Tass.