Ekspert frykter krig: – Står helt på kanten av stupet

3 weeks ago 7


Personsøkerangrepet mot Hizbollah kan utløse en regional krig, ifølge Midtøsten-ekspert. Onsdag sier Hizbollah at de har angrepet Israel.

onsdag 18. september kl. 17:49

Kortversjonen

  • Hizbollah og Libanon anklager Israel for å stå bak angrepet der personsøkere eksploderte.
  • Professor i historie ved UiO og seniorforsker ved Prio, Hilde Henriksen Waage, frykter at angrepet kan utløse en regional krig.
  • Seniorforsker ved Prio, Jørgen Jensehaugen, sier at det er en konstant overhengende fare for totalt krigsutbrudd.

Minst 2800 personer er skadet etter at personsøkere til Hizbollah-medlemmer begynte å eksplodere. 12 personer mistet livet, to av dem barn. En av de omkomne, Fatima Abdullah (9), ble gravlagt i Øst-Libanon onsdag.

Hizbollah og Libanon anklager Israel for å stå bak angrepet. Onsdag ettermiddag sier Hizbollah at de har angrepet Israel, melder Reuters.

Professor i historie ved UiO og seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (Prio), Hilde Henriksen Waage, forteller at vi aldri har vært vitne til et slikt angrep før.

– Dette er som en ekte amerikanske actionfilm, men i virkeligheten. Det er ingen andre enn Mossad som har kapasitet til å gjennomføre noe slikt, sier hun til VG.

Bilde av Hilde Henriksen WaageHilde Henriksen Waage

Professor i historie ved UiO og seniorforsker ved Prio

Hun kaller situasjonen alvorlig.

– Denne handlingen føyer seg inn i rekken med økende akselererende aksjoner som gjør at vi står helt på kanten av stupet til en regional krig. Vi har fryktet en eskalering til en regional krig i månedsvis.

– Alvorlig målrettet angrep

En rekke land, inkludert USA, har jobbet intenst for å holde Israel tilbake, men Israel har provosert og provosert, forteller seniorforskeren. USA, Israels aller viktigste allierte både militært og økonomisk, har tidligere bedt Israel vise «tilbakeholdenhet».

– Så langt har ikke Hizbollah og dets allierte i Syria og Iran gått i den fellen, men nå er det et så alvorlig målrettet angrep på Hizbollah at det er vanskelig å tenke seg at de ikke kommer med et svar, sa Waage før Hizbollah hevdet å har angrepet Israels artilleri med raketter.

Omfanget på angrepet eller om noen er skadet er ikke kjent.

 Mohamed Azakir / Reuters / NTBPersoner samlet seg utenfor et sykehus etter eksplosjonene i Beirut. Foto: Mohamed Azakir / Reuters / NTB

Samtidig ønsker hverken Hizbollah og libaneserne en ny krig, iføle Waage.

– Libanon er på randen til økonomisk og politisk sammenbrudd. Iran har nok med å holde det gående, de har en rekke problemer.

I Syria har personsøkere også eksplodert, og minst 14 personer skal være skadet. Også Irans ambassadør i Libanon, Mojtaba Amani, ble lettere skadet, ifølge Reuters.

– Syria er akkurat ferdig med en syv år lang borgerkrig og ligger i ruiner. Hizbollah, Syria og Iran skjønner at de er svake, det er de faktorene som kan holde dem tilbake.

Dette har skjedd i Libanon og Syria

Hva har skjedd i Libanon?

Helseministeren i Libanon, Firass Abiad, bekrefter til VG at minst 2800 personer skadet, hvor 200 er kritisk skadet, etter at personsøkere til Hizbollah-medlemmer begynte å eksplodere. Minst elleve personer er døde, blant annet en ung jente, ifølge helseministeren i landet.

Hva har skjedd i Syria?

Også i Syria har personsøkere eksplodert. Her skal minst 14 personer være skadet.

Hva er en personsøker?

En personsøker er et mobilt apparat som kan motta enkle meldinger i form av radiosignaler sendt fra en basisenhet, f.eks. en telefon. De bæres gjerne i beltet eller i lommen.

Hvem er Hizbollah?

Hizbollah er en kjent støttespiller til Hamas, og hører til i Libanon. De er et islamistisk parti, sosial bevegelse og militær organisasjon med røtter i Iran. Hizbollah har størst oppslutning i Libanons befolkning sør i landet.

En rekke stater regner Hizbollah som en terrororganisasjon, blant annet USA. EU har kun har den væpnede fløyen på sin terrorliste, ifølge SNL.

Hvem tror Hizbollah står bak eksplosjonene?

Nyhetsbyrået AP siterer en tjenestemann i Hizbollah, som anklager Israel for å stå bak. Det samme gjør informasjonsministeren i Libanon, som kaller det for «israelsk aggresjon».

Hva sier Israel om anklagene?

Israel har ikke kommentert hendelsen eller tatt på seg ansvaret for eksplosjonene.

Hvordan kan personsøkere eksplodere?

Det er to hovedteorier: Den ene er at eksplosiver ble plantet i personsøkerne, og den andre er at det var et cyberangrep som fikk dem til å eksplodere.

Hva er et cyberangrep?

Et cyberangrep er når noen bruker datateknologi for å skade eller forstyrre systemer. I dette tilfellet kan det ha vært brukt for å manipulere personsøkerne til å eksplodere.

Hvorfor er dette en stor sak?

Dette er en stor sak fordi svært mange mennesker er skadet. Hendelsen kan føre til økt spenning og konflikt mellom Hizbollah og Israel.

Konflikten mellom Hizbollah og Israel går langt tilbake i tid, men har fått en ny eskalering den siste tiden.

Hva skjer videre?

Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål, og eksperter advarer mot å trekke forhastede konklusjoner. Ekspertene tror hendelsen både kan virke de-eskalerende, fordi angrepet kan skremme Hizbollah og ramme Hizbollah militært. Men hendelsen kan også eskalere spenningen mellom Hizbollah og Israel, og føre til hevnangrep fra Hizbollah.

Seniorforsker ved Prio, Jørgen Jensehaugen, forteller at det har vært en eksalering trinn for trinn siden 7. oktober i fjor – da Hamas gikk til angrep på Israel.

– Flere ganger har man tenkt at dette må være dråpen, så har det endt opp med å ikke bli det. Det tyder spesielt på at Hizbollah ikke ønsker en eskalering. De har vært bemerkelsesverdig forsiktige i sine gjengjeldelser, sier han til VG.

– Sterkere militær makt

Jensehaugen mener at hver eskalering gjør det vanskeligere å holde balansen.

– Det balanserer på en knivsegg. Vi kan ikke utelukke at dette er dråpen, men heller ikke utelukke at det ikke blir full opptrapping. Det er en situasjon der vi må vente og se, akkurat sånn som det har vært i månedsvis, forteller han.

– Det gjør det utmattende for alle de involverte. Det er en konstant overhengende fare for totalt krigsutbrudd.

Bilde av Jørgen JensehaugenJørgen Jensehaugen

Seniorforsker ved Prio

På den ene siden vet Hizbollah at de vil tape i en konfrontasjon med Israel, ifølge seniorforskeren.

– Israel er en sterkere militær makt.

– På den andre siden er hele Hizbollahs identitet basert på motstandsaksen. Hvis de er passiv i en konflikt med Israel, kan de ikke lenger fronte seg som leder av motstandsaksen. De har måttet finne en balanse, mellom å vise styrke og unngå full eskalering.

Publisert: 18.09.24 kl. 17:49

Relaterte emner

Read Entire Article