Etter salgsforbudet i Sverige måtte Easee si opp 70 prosent av de ansatte. Nå satser de på automatisering og norsk produksjon.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Easee måtte si opp 70 prosent av de ansatte etter salgsforbud i Sverige grunnet sikkerhetskrav som ikke ble oppfylt.
- Nå fokuserer de på automatisering og norsk produksjon sammen med partneren Norautron i Horten.
- Til høsten lanserer de Easee Charge Pro for store ladeanlegg.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
I 2023 ble selskapet rammet av et av bransjens mest omtalte regulatoriske inngrep, da det svenske ElsäkerhetsverketElsäkerhetsverketDette er den svenske myndigheten som har ansvar for elektrisk sikkerhet og som kan gi pålegg om salgsforbud hvis produkter ikke oppfyller sikkerhetskrav. nedla salgsforbud for selskapets elbilladere Easee Home og Easee Charge.
Hovedårsaken var at laderne ikke oppfylte dokumentasjonskravene til jordfeilbeskyttelsejordfeilbeskyttelseEn sikkerhetsfunksjon i elektriske systemer som beskytter mot elektriske støt ved å oppdage feilstrømmer som kan oppstå når strømmen tar en uventet vei til jord..
Det resulterte i at 70 prosent av de ansatte ble sagt opp og et underskudd på 232 millioner kroner i fjor, ifølge selskapets regnskapstall for 2024.
– 2024 markerte et tydelig vendepunkt, sier finansdirektør Øyvind Osjord i Easee.
Les på E24+
Ekspertene: Dette er mine «gullaksjer»
– Easee før krisen var ikke like tilpasningsdyktige på kort sikt slik vi er nå. Vi hadde en altfor høy kostnadsbase, og vi drev muligens med en for stor bredde av initiativer i verdikjeden samtidig, sier Osjord til E24.
Nå har han tro på at den nye forretningsmodellen, kulturen og samarbeidet med produksjonspartnere som Norautron vil muliggjøre selskapets comeback.
Produksjonen stupte – nå bygger de opp igjen sammen
Ved Norautrons fabrikk og hovedkontor i Horten møter E24 Osjord, sammen med daglig leder Bjørn Einar Brath og driftsdirektør Geir Henriksen.
Norautron er et norskbasert selskap som leverer produksjonstjenester innen elektronikk og elektromekanikk. De står også for hoveddelen av produksjonen av Easees ladere, mens resten produseres ved mindre anlegg i Norge og Sverige.
Henriksen forteller at salgsforbudet hadde store konsekvenser for aktiviteten i Horten.
– Vi måtte redusere bemanningen med rundt 80 ansatte over natten. Men det å få stå her sammen ennå og produsere ladere og vokse igjen, er egentlig et testament til en sykt bra jobb og godt arbeidsfellesskap.
Selv om ladekrisen ble en ordentlig prøve for samarbeidet, er Osjord og Henriksen enige om at partnerskapet har vært svært fordelaktig for begge parter.
– Styrken med partnerskapet er at vi sitter veldig nær hverandre. Det gjør at vi blir gode til å forstå hverandre, og det skaper forutsigbarhet. Vi brettet opp ermene på begge sider av bordet, og sammen kom vi også ut av det, sier Brath.
Hverken hos Easee eller Norautron har bemanningen i ladeproduksjonen nådd nivåene fra før krisen. Begge er i gang med å bygge opp igjen, men denne gangen med økt fokus på automasjon.
Under E24s besøk ved fabrikken i Horten, holder de ansatte på å sette opp en ny, helautomatisert produksjonslinje.
– Vi jobber kontinuerlig med forbedringspotensialet. Det er en ganske vesentlig og stor maskin som har kommet inn for å øke effektiviteten, samt for å kunne øke produksjonen av Easee-laderne, sier Henriksen.
Produksjon i Norge skal gi tryggere leveranser
Osjord understreker at selskapet har tatt stor lærdom av ladekrisen.
– Internt har vi gått ganske mange runder med oss selv, og vi må tilbake til lønnsomhet. Det betyr også å allokere ressurser til utvikling og risikohåndtering, men med fokus på det som er kjerne for Easee – og der lønnsomheten ligger. Av krisen har vi lært at vi må være langt mer tilpasningsdyktige – både for lovmessige, skattemessige og verdikjedemessige forhold.
Han peker spesielt på at det å legge produksjonen til Norge har vært et strategisk valg for å sikre større forutsigbarhet i forsyningslinjene og lavere fotavtrykk for produktet, uten at det skal gå på bekostning av lønnsomhet.
– Vi startet med en visjon om å vise at det er konkurransedyktig og kan være markedsledende å produsere i Norge. Nylig har vi også sett at både verdikjederisiko og behovet for forutsigbarhet gjør det fordelaktig å produsere i Norge, sier Osjord.
Likevel forteller han at Easee og Nouratron har måttet justere strategien som følge av økt global usikkerhet. I april stanset Kina eksporten av en rekke jordartsmetaller, noe som fikk store konsekvenser for elektroindustrien.
– Sammen har vi kommet oss gjennom chip-mangelkrisen, covid, blokkeringen av Suezkanalen og handelskriger. Det er virkelig situasjoner som gjør at vi fra tid til annen må snakke om det vi kaller «long lead items», altså komponenter som tar lang tid å få tak i, og som direkte påvirker vår evne til å skalere opp, sier Osjord.
Satser på nye markedsområder
Som en konsekvens av salgsforbudet mistet Easee markedsposisjonen sin over natten. Men Osjord hevder at den bare er midlertidig lånt bort til konkurrentene.
– Hver dag er det en konkurranse om å få selge nye ladere, og på salgstallene ser vi at vi virkelig jobber oss tilbake, sakte, men sikkert. Så jeg er ikke så bekymret for de bortlånte markedsandelene – vi er tilbake.
I tillegg satser Easee tungt på et voksende marked: Store, kommersielle ladeanlegg for borettslag, næringsbygg og offentlige områder. Under den internasjonale ladebilkonferansen Power to Drive i München i mai, annonserte selskapet sin nye modell Easee Charge Pro – en MID-sertifisert lader tilpasset dette markedet.
– Den er ment å være med på store deler av den trenden vi ser der, sier Osjord, og viser til det nye EU-direktivet MID som stiller skjerpede krav til måling og fakturering av strømbruk.
Produksjonen av den nye laderen er foreløpig ikke i gang i Horten, men planene er klare:
– Definitivt, svarer Osjord på spørsmål om det er planer om å produsere den i Norge.
Produksjonen vil starte allerede over sommeren hos en annen norsk partner: Hapro. Norautron på sin side bekrefter samtidig at de vurderer utvidelse av fabrikken.
– Vi kommer nok til å ha behov for en utvidelse, og det tipper vi at vi i løpet av et halvt år har konkludert litt med hva vi vil, skyter Brath inn.
Etter en periode preget av krisehåndtering, nedbemanning og omstilling, tror Osjord at Easee er klare igjen for vekst.
– Vi tror 2025 blir året vi virkelig viser at vi er tilbake, sier Osjord.
– Markedsandeler er ikke tapt for alltid. Nå handler det om å levere, og å bevise det vi tror på.