Bare fire dager tidligere har dollaren vært sterkere mot kroner enn nå. – Priset inn i kursen at veksten skal holde seg oppe, sier rente- og valutastrateg.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Dollaren har styrket seg mot flere valutaer, inkludert den norske kronen, blant annet etter sterke makrotall.
- Dollaren nådde mandag morgen 11,52 kroner, noe som er det femte sterkeste nivået noensinne mot kronen.
- Også mot euro har dollaren styrket seg mye i det siste, og en euro var i en periode mandag verdt like under 1,02 dollar.
- Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken mener at det er priset inn i dollarkursen at veksten i USA skal holde seg sterk fremover, men understreker at det er stor usikkerhet i markedet.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Dollaren styrker seg videre mot flere valutaer, blant annet etter sterkere jobbtall enn ventet i forrige uke.
Mandag morgen var dollaren helt oppe i 11,52 kroner.
Ved årsskiftet var en dollar verdt 11,37 kroner, og ved inngangen til fjoråret var en dollar verdt 10,16 kroner.
– Dollaren skjøt litt ny fart etter presidentvalget. Den var høy før den tid også, men det har tiltatt i ettertid, særlig i desember, sier rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til E24.
– Det er flere årsaker til dette. Nøkkeltall i USAs økonomi har bedret seg, etter en periode hvor de var litt svakere enn vi har vært vant til. Fed ser nå for seg å kutte renten mindre enn ventet, og dette tolkes som at det fremdeles er sterk utvikling i USAs økonomi, sier han.
Les også
Dollarsmell for bilimportør: – En smertegrense for alt
Femte sterkeste dollar noensinne
Bare fire dager tidligere har dollaren vært sterkere målt mot den norske kronen enn mandag, og det var i perioden 19.-24. mars 2020.
Da var kronen i fritt fall etter coronakrisen, og Norges Bank grep inn for å dempe fallet i kronekursen. Dollaren nådde på det verste helt opp i 12 kroner. Denne gangen er det imidlertid andre faktorer som senker kronen.
– Er du overrasket over dette svake nivået på kronen mot dollar?
– Kronen er egentlig ganske stabil mot euro, det er dollaren som styrker seg på bred basis. Det er god vekst i USA, og man begynner å bli i tvil om hvor innstrammende renten vil være fremover. Investorene ser ut til å foretrekke dollar nå, blant annet knyttet til usikkerhet om hva som skjer når Trump tar over som president 20. januar, sier Knudsen.
Nils Kristian Knudsen
Rente- og valutastrateg i Handelsbanken
Dette er de sterkeste nivåene for dollaren mot kronen noensinne i intradaghandelen, ifølge Infront:
- 19. mars 2020: 12,1159 kroner
- 23. mars 2020: 11,9090 kroner
- 20. mars 2020: 11,8880 kroner
- 24. mars 2020: 11,5287 kroner
- 13. januar 2025: 11,5269
Kan bli enda sterkere
Kronen har svekket seg svært mye mot dollaren de siste årene. For fem år siden var dollaren verdt bare 8,87 kroner. Så sent som i 2013 var dollaren verdt rundt 5,50 kroner.
En sterkere dollar gjør import av varer og USA-reiser dyrere for nordmenn, men gir høyere kroneinntekter for bedrifter som selger varer priset i dollar, som olje og aluminium.
Dollaren har i tillegg styrket seg mye mot euro i det siste. En euro var i en periode mandag verdt like under 1,02 dollar. Ved inngangen til fjoråret var en euro verdt 1,10 dollar.
– Kan dollaren bli enda sterkere på kort sikt?
– Det kan den jo. Mange skuer mot paritet mot euro, altså at dollar og euro er verdt like mye. Euroen ligger nå på 1,02 dollar. Det har blant annet kommet gode arbeidsmarkedstall fra USA, og markedet ser ut til å ha tatt dette inn over seg. Men nå ligger det også priset inn i kursen at veksten skal holde seg oppe, sier Knudsen.
Tror privat forbruk blir nøkkel
Valutastrategen påpeker at privat konsum er viktig for amerikansk økonomi, og at denne blir en nøkkel for dollaren fremover.
– Får vi en oppsving i inflasjonen igjen slik at Fed blir nødt til å sette opp renten, så kan det bli stilt spørsmål ved hvor god kontroll man har med økonomien. Det kan svekke konsumet. Og det kan igjen svekke dollaren. Men det ser ut som det er en stund til vi kommer dit, sier han.
Knudsen understreker at mye kan endre seg på kort tid i valutamarkedene. Det er svært mange faktorer som påvirker kursene, som globale nøkkeltall og politiske strømninger.
– Her er det ingen som vet helt. Det vi kan si noe om er at det er priset inn gode utsikter for amerikansk økonomi, delvis i forventning av at Trump skal legge opp til en finanspolitikk som støtter opp om veksten på kort sikt.
– Nå blir det for dyrt
I helgen skrev E24 om bilimportør John Gunnar Standal, som importerer biler fra USA på fritiden. Han sier at det blir lite aktivitet med dagens dollarkurs.
– Veldig lite. Under pandemien kunne jeg sende seks containere med tre biler i hver til Norge på et år. Da satt folk med penger de ikke fikk brukt, og skulle absolutt ha bil. Det var et veldig trøkk.
– Nå blir det for dyrt, inntil 90 prosent sier nei når de får regnestykket på bordet. Så nå klarer jeg kanskje å samle en eller to containere i året. Det siste året har jeg vel kjøpt bare tre biler.