DSA anmelder juks i Halden-reaktoren til Økokrim: – Svært alvorlig

1 month ago 14


 Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND)Et bilde fra Haldenreaktoren i 2023. Foto: Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND)

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har hatt en langvarig tilsynssak ved Institutt for energiteknikk (IFE).

Torsdag 24. oktober kl. 17:57

– Det er avdekket metodisk manipulering av resultater fra eksperimenter og endring av eksperimentoppsett uten å informere berørte kunder. Det er svært alvorlig. Disse handlingene kunne ha medført betydelige sikkerhetskonsekvenser for nukleære anlegg og aktiviteter, sier direktør Per Strand i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Bilde av Per StrandPer Strand

Direktør for Direkotratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Bakgrunnen for tilsynssaken er at IFE selv opplyst om misligheter begått ved eksperimenter utført ved Haldenreaktoren, skriver DSA. Tilsynet er avsluttet og direktoratet har valgt å anmelde forholdet til Økokrim. Det skriver DSA på sin nettside, torsdag 24. oktober.

Utgangspunktet for tilsynet var en varslingssak ved IFE, om uredeligheter som var begått i forbindelse med prosjekter i Haldenreaktoren, i perioden 1997 til 2016.

Ifølge DSA var prosjektene knyttet til kontrakter med store, internasjonale selskaper innenfor nukleær industri i USA, Canada, Frankrike og Japan.

Lekkasje av radioaktive stoffer ble ikke meldt

DSA skriver at det i ett av prosjektene ble gjort endringer i oppsettet til eksperimentet som førte til lekkasje av kontaminert vann til Haldenreakotren.

«Med påfølgende utslipp av radioaktive stoffer og unødige doser til ansatte».

Denne hendelsen ble ikke varslet til DSA, som er påbudt etter loven, skriver direktoratet.

Mener juksen var økonomisk motivert

Direktoratet har gjennomgått åtte prosjekter for kunder i Japan, Canada, USA og Frankrike. Det ble funnet misligheter i fem av prosjektere, for fire forskjellige kunder.

Tre av disse skal ha gitt tilbakemelding om at misligholdet ikke har ført til sikkerhetsmessige konsekvenser, mens den siste kunden foreløpig ikke har gitt en tilbakemelding, skriver direktoratet på hjemmesiden.

– Det var mange penger involvert i de bilaterale kontraktene, og økonomi har etter DSAs vurdering vært en sentral motivasjon for uredelighetene. Samtidig har sikkerhetskulturen i IFE vært svak, og det har vært for dårlig styring og internkontroll. Det er bekymringsfullt at de som deltok i eller var kjent med disse handlingene i IFE var villige til å ta en slik risiko, sier Strand.

DSA avdekket følgende avvik:

  1. IFE har ikke overholdt formålet med konsesjonen og brutt forutsetningene for konsesjon etter atomenergiloven. 
  2. IFEs handlinger har medført økt risiko, og IFE har følgelig ikke overholdt forsvarlighetskravet. 
  3. IFE har ikke overholdt plikten til internkontroll.
  4. IFE har hatt en svak sikkerhetskultur. 
  5. IFE har ikke overholdt plikten til å sikre mot skade, og endringer som kunne ha betydning for sikkerheten ble gjennomført uten tilstrekkelige sikkerhetsvurderinger og uten at de ble lagt frem for DSA.
  6. IFE sendte ikke melding om driftsforstyrrelse/uhell i forbindelse med hendelse i 1997.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article