Det å gjeninnføre gullstandarden er ett av forslagene inn mot Donald Trumps andre presidentperiode. – En ren kuriositet, sier NHH-professor.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Flere aktører ønsker å gjeninnføre gullstandarden i USA og koble verdien av dollar til gull, noe kommende president Donald Trump også har drømt om.
- Professorer ved NTNU og NHH mener gullstandarden er en dårlig idé, og tror den ville ha vært veldig vanskelig å gjeninnføre.
- Blant annet ville USA hatt behov for store gullreserver for å kunne løse ut dem som ønsker å konvertere dollar til gull.
- Trump har vært kritisk til sentralbanken, og har sagt at han ikke vil gjenutnevne sentralbanksjef Jerome Powell.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Forrige gang Donald Trump var president i USA gjorde han ingen større grep med landets sentralbank og pengepolitikk.
Men allerede før sin første periode hadde forretningsmannen luftet noen tanker om å gjenopprette gullets sentrale rolle i global økonomi.
– Det ville være veldig vanskelig å gå tilbake til gullstandarden, men jammen ville det vært vidunderlig, sa Trump til magasinet GQ i 2015.
Gullstandarden er et system der sedler og mynter kan veksles inn i en viss mengde gull. For 100 år siden var dette det dominerende pengesystemet, og målet var å sikre stabil pengeverdi.
Flere i kretsen rundt Trump og det republikanske partiet drømmer om dette:
- Tenketanken Heritage Foundation foreslår en retur til gullstandarden og flere andre pengepolitiske grep i Project 2025, som er en slags politisk ønskeliste til Trump.
- Judy Shelton, som Trump mislyktes med å få inn i Federal Reserve-styret i 2020, har også foreslått en form for gullstandard, i tillegg til et inflasjonsmål på null prosent.
- I Kongressen har republikaneren Alexander Mooney foreslått å gjeninnføre en gullstandard i håp om å få bedre kontroll over inflasjonen og unngå pengetrykking og økte forskjeller.
– Ren kuriositet
Gullstandarden er ingen god idé, ifølge NHH-professor Ola Honningdal Grytten.
– Det anser jeg som en ren kuriositet som det ikke blir noe av, sier han.
– Da måtte USA i så fall kjøpe opp masse gull for å ha i reserve. Det ville ha blitt veldig vanskelig å få til en bred enighet om en slik endring i systemet, det ville vært svært vanskelig å gjennomføre og til en høy pris. Den ideen kan stå der som et tankeeksperiment, men det er også alt, sier han.
Han skjønner imidlertid utgangspunktet for slike forslag, nemlig et ønske om å motvirke en altfor løssluppen økonomisk politikk.
– Det som ligger bak dette er et ønske om disiplinering av finans- og pengepolitikken. Det er prisverdig, og det trengs både i USA og her hjemme. Men gullstandarden er ikke veien å gå, sier Grytten.
Les også
Tidenes største uttak av Oljefondet
– Dårlig idé
Moderne valutaer kan ikke veksles inn i noen underliggende verdier, men er basert på at folk har tillit til at de har en verdi.
Det er ingen land som i dag har en valuta med fast vekslingskurs mot gull.
USA droppet gullstandarden i 1933, men fra 1944 til 1971 kunne dollaren likevel veksles inn i en viss mengde gull i tråd med Bretton Woods-avtalen.
NTNU-professor Ragnar Torvik vil ikke gjeninnføre gullstandarden.
– Det er en dårlig idé, sier han.
– Penger er bare verdt noe fordi vi tror de er verdt noe. Det å gjøre det mulig å veksle pengene om til gull kan være nødvendig frem til man får opprettet en tillit til pengesystemet. Men dette er ikke lenger nødvendig, slik jeg ser det, sier Torvik.
– En gullstandard vil også ha praktiske utfordringer, som at det vil kreve store gullreserver i USA?
– Jeg tviler sterkt på at dette vil skje. Man kan jo tenke høyt om det, men jeg tror det vil bli veldig vanskelig å gjennomføre i praksis, sier Torvik.
Donald Trump har engasjert seg i USAs rentesetting, og har sagt at han ikke ønsker å gjenutnevne sentralbanksjef Jerome Powell.
Powell sa nylig at Trump ikke kan sparke ham. I så fall blir han sittende frem til utløpet av åremålet sitt 15. mai 2026.