Drapet på Hamse Hashi Adan: – De siste tre årene har vært utrolig tunge

1 month ago 16


Hamse Hashi Adan (20) ble skutt utenfor Loftsrud skole på Mortensrud i Oslo i Oktober 2021.

 Privat/PolitietBLE 20 ÅR: Familien til Hamse Hashi Adan håper på å få svar på hva som skjedde med deres sønn og bror. Foto: Privat/Politiet
tirsdag 10. september kl. 09:24

En høstkveld i 2021 stod var 20-åringen og vennene i skolegården på Oslos østkant.

Her ble det avfyrt flere skudd med skytevåpen, minst to av disse traff Adan.

Tirsdag startet rettssaken rundt hendelsen i Oslo tingrett. To brødre møtte opp i retten.

Valon Avdyli (37) er tiltalt for å ha drept Adan, og i tillegg er han tiltalt for sju drapsforsøk mot de andre personene som oppholdt seg utenfor skolen sammen med Adan.

Den drapstiltalte nekter for å ha skutt og drept Adan (20) med vilje – men 37-åringen er åpen om at han hadde et behov for å markere seg.

I retten tirsdag erkjente han seg ikke skyldig på flere punkter i tiltalen, men han erkjente seg skyldig i å ha rettet skytevåpen mot minst syv personer og å ha avfyrt skudd.

Lillebroren Visar Avdyli (34) er tiltalt for medvirkning til grov kroppsskade og grove trusler i den samme saken.

– De siste tre årene har vært utrolig tunge

Det har tatt tre år å få saken opp i retten, og familien til den avdøde 20-åringen håper å få svar på hva som førte til at Adan mistet livet.

– Som familie har de siste tre årene vært utrolig tunge etter at vår kjære bror Hamse ble brutalt revet bort fra oss, uten noen som helst grunn, sier de gjennom sin bistandsadvokat.

Familien til den avdøde 20–åringen skal vitne i retten.

– Vi håper rettssaken vil gi oss de svarene vi trenger og at rettferdigheten vil seire, slik at vi kan finne en viss form for avslutning. Dette har vært en lang og vanskelig prosess, men vårt fokus nå er på å sikre at sannheten kommer frem, og at vår bror får den rettferdigheten han fortjener, sier de videre.

 PolitietETTERLYST: To dager etter drapet på Hamse Hashi Adan ble brødrene etterlyst internasjonalt. Dette var bildet politiet sendte ut. Foto: Politiet

Tok tid å få saken opp i retten

Etter hendelsen ble de to brødrene siktet for drapet, men de rømte landet to dager etter drapet, og ble etterlyst internasjonalt.

Det skulle ta flere år før de ble pågrepet og utlevert til Norge. Valon Avdyli, som er tiltalt for selve drapet ble utlevert til Norge fra Tyrkia i mars 2023.

Visar Avdyli ble pågrepet i februar i år etter å ha oppholdt seg i Kosovo. Han har vært varetektsfengslet siden.

Drapstiltalte Valon Avdyli (37) nekter for å ha skutt og drept Adan (20) med vilje – men 37-åringen er åpen om at han hadde et behov for å markere seg.

Brødrene Avdyli ble i 2016 de første i Norge som ble dømt etter den nye terrorparagrafen.

Valon Avdyli ble dømt for deltagelse i terrororganisasjonen IS, mens Visar Avdyli ble dømt for å ha forsøkt å ha gitt materiell støtte til IS gjennom en tredje bror, Egzon Avdyli.

Egzon Avdyli var talsperson for Profetens Ummah før han reiste til Syria, der han døde i kamp for IS i april 2014.

Read Entire Article