DNB-sjefen ser ikke tegn til finanskrise: – Markedet fungerer

1 week ago 15


Kjerstin Braathen mener dagens markedsuro er fundamentalt annerledes enn finanskrisen.

Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB på Finansnæringens dag i Oslo. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Etter dramatiske børsfall verden over sist uke, forsikrer DNB-sjef Kjerstin Braathen at situasjonen ikke ligner på forspillet til finanskrisen i 2008.

– Vi ser ikke noen tegn til at det ligger an til å bli noen finanskrise nå. Vi mener at dette er veldig annerledes enn det vi opplevde under finanskrisen. Det var jo drevet av finansielle ubalanser som hadde bygget seg opp i markedet over lang tid, sier Braathen.

Hun peker på at dagens uro har en helt annen årsak.

– Dette er jo drevet av enkelttiltak, av beslutninger fra én administrasjon. Og handler egentlig om en passiv verdioverføring fra privat sektor til det offentlige. Det er egentlig det toll er, forklarer DNB-sjefen.

Les på E24+

Forvalter: – Markedet er hypersensitivt

Tirsdag går Finansnæringens dag av stabelen i Oslo. Tema for årets konferanse er «Alene i verden».

Blant foredragsholderne er sentralbanksjef Ida Wolden Bache, finansminister Jens Stoltenberg og konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB.

Den siste uken har vært preget av dramatikk i finansmarkedene.

  • Børsene har falt kraftig, den norske kronen har svekket seg og oljeprisen har falt mye.
  • Dramaet i markedene kommer etter opptrappingen av Donald Trumps tollpolitikk og etter at Kina svarer med samme mynt.
  • Kina har økt tollsatsen på amerikanske varer tilsvarende det USA har gjort med kinesiske varer inn til USA.

Mandag uttalte finansminister Jens Stoltenberg at situasjonen minner om finanskrisen, i at det er «den samme dramatikken og de samme voldsomme fallene». Han oppfordret til ro.

Markedsuro

Markedsuroen oppsto etter at Trump annonserte sine tollsatser mot en lang rekke land verden over.

– Det har jo vært veldig urolig nå, særlig i går. Reaksjonene kom umiddelbart etter at Trump annonserte toll på onsdag. Torsdag beskrev vi jo markedet som negativt, men veldig kontrollert, vil jeg si, sier Braathen.

– Og så var det ikke noe tvil om at frykten tiltok mot slutten av fredagen, og at det var mer fryktbasert, de fallene vi så i går, som jo er de største vi har sett på flere tiår.

Les også

Stoltenberg om handelskrig: – Vi går inn i en storm

Det ble en vill dag på Wall Street mandag, som åpnet med et fall på over 4 prosent, vendte til oppgang på over 3 prosent og endte med en svak nedgang. Hongkong-børsen endte på sin side med et fall på over 10 prosent.

Braathen mener markedsfallet drives av to hovedfaktorer.

– For det første var det mer negativt enn man hadde forventet. Men det handler jo vel så mye om det som ikke har skjedd ennå. Frykten for at det kan bli resesjon i USA, frykten for hva vil komme av andre mottiltak, hva blir ringvirkningen av dette, og generell usikkerhet fordi at markedet beveger seg så voldsomt, sier hun.

– Tilliten forsvant

For Norges del er situasjonen noe mindre dramatisk, ifølge DNB-sjefen.

– Norge har jo viktig handel med USA. Men det er ikke USA som er vår viktigste handelspartner. Det er EU, påpeker Braathen.

Norge kan bli indirekte rammet, minner hun om.

– Men kanskje bredere så treffes vi gjennom at dette fører til mindre vekst i verdensøkonomien. Det er vanskeligere å ta beslutninger om å investere, og at vi kanskje får lavere fart og lavere vekst i en tid hvor vi har veldig behov for å ha høy fart i omstillingen.

Braathen understreker at dagens situasjon skiller seg fundamentalt fra finanskrisen.

Les også

Bache advarer om markedsuro: – Betydelig usikkerhet

– Når vi snakker om tilliten i finanskrisen, så var det tilliten mellom ulike banker på tvers av land. Man visste ikke hvilke banker som var solide eller ikke, forklarer hun.

– Dette markedet fungerer gjennom at bankene låner likviditet av hverandre og sånn finner markedet sin balanse. Den tilliten forsvant [under finanskrisen, journ.anm.] og da sluttet markedet å fungere. Nå fungerer markedet utmerket hvis du er opptatt av funksjonalitet, selv om verdiene går ned.

Hun legger til at finansnæringen i dag er mer robust.

– Går vi til Norge så ser vi også at finansnæringen er lønnsom. Og det er jo kjempeviktig for å tåle mer rufsete tider og perioder med svakere vekst og tap dersom det skulle bli det.

Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra Anthropic, og er kvalitetssikret av E24s journalister.

Read Entire Article