DNB Eiendom inngikk hysjavtale etter kundeklage

4 days ago 7


Kunden mente meglerens provisjon var altfor høy. DNB ba henne holde avtalen der hun fikk tilbake penger, hemmelig.

Sykepleieren solgte tidligere i år en leilighet i sentrum av Skien. Da hun klaget på meglerfirmaet, fikk hun tilbud om en taushetsavtale. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

– Jeg sa ja til avtalen fordi jeg tenkte at jeg måtte for å få tilbake de 45.000 kronene de hadde tatt, sier kvinnen til E24.

Tidligere i år ble leiligheten hennes i sentrum av Skien solgt, etter et år på markedet.

Kvinnen, som arbeider som sykepleier, forteller hun ble overrasket da meglerens provisjon for salget ble på over 90.000 kroner. Oppdragsavtalen sa at provisjonen skulle ligge rundt 50.000 kroner.

Provisjonen DNB Eiendom tok seg betalt for, var basert på både salgssum og fellesgjeld. Fellesgjelden utgjorde nær halvparten av totalprisen for leiligheten, og derfor gjorde denne forskjellen at provisjonen ble dobbelt så høy.

I oppdragsavtalen sto det først at provisjonen var inkludert fellesgjeld, men i oversikten over utgiftene var meglers vederlag basert på kun salgssum. Kvinnen hadde derfor sett for seg at megleren skulle ha provisjon på rundt 46.000 kroner.

I oppdragsavtalen for leilighetssalget står det først at provisjonen vil gjelde både salgssum og fellesgjeld, men under «Meglers vederlag» blir kvinnen forespeilet et vederlag på 51.000 kroner. Her er provisjon for felleskostnader ikke tatt med. Foto: Skjermdump

Da kvinnen oppdaget at provisjonen var høyere enn summen som var oppgitt i salgsoppgaven, klaget hun til DNB Eiendom i Skien.

«Håper dette er gode nyheter»

Etter flere telefoner og en mailutveksling, kom eiendomsmeglerkjeden tilbake med tilbud om «et fullt og endelig oppgjør».

«Vi ønsker fornøyde kunder. Etter en ny vurdering ønsker vi å tilby deg at vi fakturerer uten provisjon for fellesgjeld», skrev meglerforetaket til kvinnen.

De sa de kunne betale kvinnen 44.650 kroner.

«Tilbudet innebærer ingen erkjennelse av erstatningsansvar og er konfidensielt. Vi håper dette er gode nyheter og ser frem til din tilbakemelding», skrev DNB Eiendom.

Kvinnen takket ja til avtalen samme dag.

– De hadde jo overtaket på meg. De hadde tatt pengene, og satt med makten i om jeg skulle få de tilbake eller ikke, sier hun til E24.

– De kunne jo bare sagt beklager, og da hadde jeg aldri tenkt noe mer over det. Alle kan gjøre feil.

– Raskt rettet opp

Kvinnen har ikke ønsket å stå frem med navn eller bilde i denne artikkelen, men forteller at hun ønsket å dele sin opplevelse.

– Jeg tror slike ting skjer oftere enn vi vet. Jeg vil at folk skal bli oppmerksomme og dobbeltsjekke hva de betaler for, sier hun.

DNB er blitt informert om kvinnens identitet.

– Det vi kan si om denne saken, er at megler gjorde en mindre feil som raskt ble rettet opp, og vi gikk langt for å møte kunden med hensyn til økonomisk kompensasjon, skriver kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø til E24.

Vidar Korsberg Dalsbø sier de strakte seg langt for å kompensere kvinnen for «en mindre feil». Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

Kvinnen har løst DNB Eiendom fra hysj-avtalen og taushetsplikten i forbindelse med denne artikkelen.

– Vi ønsker ikke å kommentere en kundesak i media selv om kunden løser oss fra taushetsplikten. Det er en rekke forhold som vi som megler må ta hensyn til i slike tilfeller, skriver Dalsbø til E24.

– For det første har vi en bindende juridisk avtale. Vi har også en policy på å ikke kommentere enkeltsaker i media fordi opplysningene som kommer fram kan være uheldig for både kunden selv og andre parter, og det kan også være med på å påvirke verdier.

– Ikke taushetsplikt i vanlige avtaler

I november publiserte E24 en artikkel om bruken av taushetsavtaler i meglerbransjen.

– Det er ikke vanlig at vi inngår taushetsavtaler om oppdrag i DNB Eiendom. Det kan være enkelttilfeller der partene ønsker en slik avtale, og det vil i tilfelle bli vurdert lokalt fra sak til sak, men jeg er ikke kjent med denne type avtaler, og det er ikke utbredt, sa DNB den gangen.

E24 har spurt om DNB fremdeles står inne for uttalelsen.

– Formuleringene i avtaler med kunder følger en standardmal, og vi benytter ikke taushetsplikt i vanlige avtaler, sier Dalsbø til E24.

DNB Eiendom sier at det ikke er taushetsavtaler i vanlige avtaler de inngår med kundene sine. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Taushetsavtaler brukes i tilfeller der partene ønsker en slik avtale og i for eksempel tvistesaker. Det vil i tilfelle bli vurdert fra sak til sak, og da er det vanlig at vi benytter oss av standardformuleringer for denne type avtaler. Ofte kan konfidensialitet rundt en avtale være nyttig for begge parter for å finne løsning på en sak.

E24 har spurt DNB Eiendom om hvor ofte de inngår taushetsavtaler med kunder. Det har de ikke svart på.

Read Entire Article