Norges Bank vil kutte styringsrenten tre ganger før påskekyllingene igjen dukker opp.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Sentralbanken holder igjen i juni, men så vil rentekuttene komme på løpende bånd, tror DNB Carnegie.
– Vi deler Norges Banks syn om at veksten sannsynligvis vil fortsette å forbedre seg gradvis. Imidlertid kan økt usikkerhet som følge av Trumps tollregime føre til mer forsiktige husholdninger og svakere impulser fra internasjonal vekst fremover, skriver økonomene i det nylig sammenslåtte sammenslåtte DNB varslet i fjor høst at det ville kjøpe investeringsbanken Carnegie. Oppkjøpet ble fullført tidligere i år, og mandag denne uken ble DNB Markets og Carnegie slått sammen. meglerhuset.
Investeringsbanken forventer at Norges Bank vil kutte renten to ganger i 2025 – i september og desember – og deretter én gang til i mars 2026. Styringsrenten vil da ligge på 3,75 prosent.
På rentemøtet i mai valgte sentralbanken å holde styringsrenten uendret på 4,50 prosent, etter at Donald Trumps tollbarrierer skapte usikkerhet for styringsrenten og den økonomiske utviklingen. Neste møte, som inkluderer nye prognoser for økonomien og renten, finner sted i juni.
Les på E24+
Tror shipping-veddemål kan snu: Venter aksjebyks
Spenningen ulmer om når det første rentekuttet kan komme. Mens sentralbanker verden rundt begynte å sette ned styringsrentene i 2024, har Norges Bank holdt renten uendret på 4,5 prosent siden slutten av 2023.
I april falt kjerneinflasjonen til 3 prosent på årsbasis. Det var lavere enn analytikernes anslag om 3,2 prosent, under det Norges Bank hadde sett for seg, og lavere enn i både februar og mars da den lå på 3,4 prosent.
Bakgrunnen for rentekuttene er ifølge DNB Carnegie at Norges Bank signaliserte en sterk intensjon om å redusere innstrammingen i pengepolitikken på sitt møte i mars, selv med en prognose om at kjerneinflasjonen vil holde seg rundt 3,5 prosent i andre halvår 2025.
Denne intensjonen ble gjentatt på maimøtet, da sentralbanken uttalte at «styringsrenten vil mest sannsynlig settes ned i løpet av året».
Les på E24+
Altor-grunlegger om Carnegie-salget: – På et tidspunkt må man gi slipp
Sterk vekst
Norsk økonomi viste overraskende styrke i årets første kvartal, med en vekst på 1,0 prosent fra kvartalet før. Dette kommer etter et skuffende fjerde kvartal i fjor.
DNB Carnegie anslår nå at fastlands-BNP vil vokse med 1,3 prosent i 2025, som er 0,2 prosentpoeng lavere enn i deres januarrapport.
Privat forbruk forventes å være den viktigste vekstmotoren, med en økning på 2,3 prosent i 2025. Dette støttes av sterk lønnsvekst, som nådde 5,6 prosent i 2024 – den høyeste reallønnsvekstenreallønnsvekstenØkningen i lønn justert for inflasjon, som viser hvor mye kjøpekraften til lønnen faktisk har økt. siden 2012.
Høy inflasjon
I april falt kjerneinflasjonen til 3 prosent på årsbasis. Det var lavere enn analytikernes anslag om 3,2 prosent, under det Norges Bank hadde sett for seg, og lavere enn i både februar og mars da den lå på 3,4 prosent.
Kjerneinflasjonen steg imidlertid til 3,4 prosent i februar, opp fra 2,8 prosent i januar, og var høyere enn DNB Carnegie hadde forventet i sin januarrapport.
– Vi har revidert vår prognose for kjerneinflasjon for 2025 oppover til 3,0 prosent, fra tidligere 2,8 prosent. Som før forventer vi en moderat akselerasjon i importerte varepriser over de neste årene, som sannsynligvis vil bli oppveid av langsommere prisvekst for innenlandsk produserte varer og tjenester, skriver DNB Carnegie.
Den relativt sterke veksten i lønnskostnader forventes å bremse tempoet i disinflasjonendisinflasjonenEn reduksjon i inflasjonsraten, altså at prisene fortsatt stiger, men i et lavere tempo enn før. Må ikke forveksles med deflasjon der prisene faller. i innenlandske kjernepriser. DNB Carnegie anslår at kjerneinflasjonen vil synke til 2,8 prosent i 2026, og videre til 2,6 prosent i både 2027 og 2028.
Boligmarkedet roet seg
Etter en sterk start på året har boligmarkedet roet seg noe. I april falt boligprisene med 0,2 prosent fra måneden før (sesongjustert).
DNB Carnegie påpeker at Norges Banks beslutning om å utsette det bredt forventede rentekuttet i mars, kombinert med global utvikling, kan ha påvirket stemningen og resultert i mer forsiktig budgivning.
Likevel forventer banken at eksisterende boligpriser vil stige med 6,7 prosent i 2025 og med 7,0 prosent i 2026, drevet av forbedret kjøpekraft, sterk nominell lønnsvekstnominell lønnsvekstØkningen i lønn uten å justere for inflasjon, som viser den faktiske endringen i lønnsbeløpet. og forventede rentekutt.
Global usikkerhet
Den globale økonomiske veksten forventes å bremse til 3,0 prosent i 2025 og 2026, ned fra 3,4 prosent i 2024. Dette skyldes hovedsakelig en svakere amerikansk økonomi, påvirket av Trumps tollpolitikk.
DNB Carnegie forventer at USA vil oppleve en gradvis nedgang i BNP-veksten gjennom 2025, med en bunn på 1,3 prosent i fjerde kvartal, før en gradvis bedring.
– Norges økonomi har begrenset direkte eksponering mot USA og vil sannsynligvis primært drives av innenlandske faktorer på mellomlang sikt. Likevel forblir økte nedadgående risikoer – kombinert med forventninger om avtagende inflasjon neste år – viktige drivkrefter bak Norges Banks ønske om å begynne å redusere stramheten i pengepolitikken, skriver det nye meglerhuset i rapporten.
Artikkelen er skrevet ved hjelp av et AI-verktøy. Den er lest gjennom og redigert av journalisten. Les E24s AI-retningslinjer her.