Dette skjer til uken: – Følg med på Tiktok

3 weeks ago 16


Tollsvar, norsk prisvekst og storbankresultater. Denne uken er det bare å holde seg fast.

 Det er handelskrig. Olav Chen i Storebrand tror at danse-appen Tiktok kan spille en viktig rolle i forhandlingene om toll mellom Kina og USA. Foto: Thomas Fure / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Klokken har slått toll.

Støvet er i ferd med å legge seg etter en heftig uke preget av Donald Trumps varslede toller:

Økonomer, eksperter og aviskommentatorer har snart brukt alle superlativer i ordboken for å beskrive det som skjer.

Les også

Verden vi kjenner er død

To signaler å følge med på

Den kommende uken venter flere at store aktører vil svare på tollsatsene.

Det kan komme signaler fra EU om forhandlinger med USA – det kan også komme mottiltak.

– Nyheter knyttet til dette kommer til å bli veldig viktig denne uken, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank. Det er to ting som er viktig, ifølge ham:

  • Nyheter om mottiltak.
  • Nyheter om forhandlinger.

– Det er de som tar kontakt for å høre hva de kan gi USA for å unngå tollsatsene, sier han.

Les på E24+

Trumps ville regnestykker om toll

– Han blander kortene

Leder for allokering og globale renter i Storebrand Olav Chen tror det vil ta tid før man eventuelt får et svar fra den Europeiske Unionen.

– Det kan komme informasjon om at det pågår forhandlinger. Det vil være positivt. Men mine indikasjoner er at det kan ta tid og at EU svarer først om en måned etter forhandlingene. Mange ble negativt overrasket over at det gikk så kjapt før Kina kom med et svar. Andre indikasjoner peker derimot i retning av at EU er mer villig til å snakke med USA og forhandle, sier Chen til E24.

Leder for allokering og globale renter i Storebrand Olav Chen Foto: Thomas Fure / NTB

Kina svarte USA fredag med 34 prosent toll. Det var nøyaktig den samme satsen som USA innførte mot Kina tidligere i uken. Dette tolker Chen som et forhandlingsutspill om som tilsier at de ikke er interessert i å eskalere konflikten, men heller ikke å gi etter og bøye seg etter USA i handelskrigen.

– Hadde de innført 30 prosent, hadde de indikert at de tar til seg signalene fra USA og deeskalert noe. Hadde de kjørt på med 40 prosent i retur, hadde det vært en eskalering.

Chen følger også nøye med på situasjonen knyttet til appen Tiktok. Trump sa fredag at de var veldig nære på å lande en avtale med Kina om oppkjøp av appen, og at tollsatser gir USA et godt utgangspunkt for å forhandle. Det rapporterer Financial Times.

– Han blander kortene som jeg har sagt i mange tilfeller tidligere, som det ble gjort mot Canada og Mexico også. Han bruker tollsatsene som forhandlingskort for å få til en billig handel av Tiktok. Men Kina vil heller ikke gå med på å selge Tiktok billig heller. Hvis det blir en avtale, så kan det hende at det blir en reduksjon for Kina. Så følg med på Tiktok denne uken og fremover også, sier Chen.

Les på E24+

Her steg boligprisene mest og minst i mars: – Folk er litt mer bekymret

Norsk prisvekst

I tillegg til global handelspolitisk sentrifugering, kommer det nøkkeltall av betydning her i hjemlandet.

Torsdag legger Statistisk sentralbyrå frem inflasjonstallene for mars. I februar hoppet kjerneinflasjonenkjerneinflasjonenNorges Banks foretrukne mål for prisveksten. Endringer i avgifter og energi holdes utenfor. opp til 3,4 prosent. Det var langt høyere enn ventet.

Kalddusjen var en av faktorene som gjorde at styringsrenten ble holdt i ro på rentemøtet i mars.

«Det kan tilsi at prisveksten fremover blir høyere enn vi tidligere har sett for oss», skrev sentralbanken og påpekte at bedriftene melder om høyere aktivitet, og at arbeidsledigheten har falt litt. Konklusjonen var at det «fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk».

Karine i Handelsbanken, tror kjerneinflasjonen i mars kommer inn på 3,5 prosent.

 Makroøkonom i Handelsbanken Karine Alsvik. Foto: Terje Bendiksby, NTB

– Dette vil bekrefte at kjerneinflasjonen har stagnert og at overraskelsen fra februar ikke var et engangstilfelle, sier hun.

Ifølge Norges Bank sin prognose vil den komme inn uendret på 3,4 prosent.

Men har inflasjonstall i Norge for april så mye å si for den norske styringsrenten når verden er på vei inn i en handlekrig? Alsvik i Handelsbanken peker på at Norges Bank har god tid til å vurdere utviklingen fremover, ettersom rentekuttet nå er skjøvet til september.

Hun understreker at Trumps tollsatser bidrar til økt usikkerhet rundt vekstutsiktene, noe som kan få betydning for hvordan sentralbanken vurderer situasjonen i tiden som kommer.

– Kan skyve markedets forventninger

Også DNB Markets tror Norges Banks prognose blir for lavt. De tror kjerneinflasjonen kommer inn på 3,6 prosent.

Ifølge DNB Markets skyldes den forventede økningen i kjerneinflasjonen hovedsakelig baseeffekter baseeffekter Baseeffekter refererer til hvordan endringer i prisnivået fra en tidligere periode kan påvirke inflasjonsmålinger i en senere periode.på mat og drikke, klær og sko, samt møbler og interiør.

– Et utfall i tråd med våre prognoser kan skyve markedets forventninger til rentekutt litt lenger ut i tid, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i et notat.

I Norges Banks rentebanerentebaneNorges Bank prognose for renten fremover. Den legges frem fire ganger i året, sammen med sentralbankens øvrige prognoser for økonomien i Pengepolitisk rapport. fra mars ligger det inne to kutt i år.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank

Jullum i Danske Bank tror flere nøkkeltall for april i tiden fremover, vil bli sett på som «gårsdagens nyheter».

Et eksempel på det er arbeidsmarkedstallene i USA som kom inn sterkere enn ventet, uten at det ga noen store markedsreaksjoner.

Likevel tror Jullum at inflasjonstallene for mars kan bli interessante.

– De overraskende tallene for februar endte med å bli blant de viktigste grunnene til at det ikke ble noe rentekutt. Kommer det tallet på nedsiden av forventningene, så tror jeg man vil prise inn litt mer aggressive kutt fra Norges Bank, og motsatt, sier han.

Les på E24+

Slik ser en politisk revolusjon ut

– Trekker i hver sin retning

Denne uken blir også referatet fra det forrige møtet til den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (FED) lagt frem.

FED-sjefen Jerome Powell sa i etterkant av forrige rentemøte at inflasjonseffektene fra tollsatser kan lede til høyere inflasjon. Prognosen for den årlige inflasjonen i USA ble oppjustert fra 2,5 til 2,7 prosent.

Fredag sa han at effektene av tollsatsene kan få større effekt på inflasjonen enn ventet.

– Mens usikkerheten fortsatt er høy, viser det seg nå at økningene i tollsatsene vil bli betydelig større enn forventet. Det samme vil trolig gjelde for de økonomiske effektene, som vil inkludere høyere inflasjon og lavere vekst, sa Powell fra podiet i Virginia fredag kveld norsk tid.

Alsvik i Handelsbanken sier referatet fra forrige rentemøte blir spennende å følge med på.

– De har guidet på to kutt i år. Flere som ser for seg kun et kutt. Vi ser etter detaljer for hvordan de ser på mandatet for prisstabilitet og vekst. De trekker nå i hver sin retning, sier hun.

– Pessimismen er på vei opp

På torsdag og fredag kommer KPI-inflasjonenKPI-inflasjonenEn av to ulike inflasjonsmål i USA. Sentralbanken er mer opptatt av det andre målet som heter PCE-inflasjonen. og PPI-indeksenPPI-indeksenMåler prisutviklingen på varer i produsentleddet fra USA.

– Det er litt tidlig å se effekten av tollsatser. Vi kan vente noe økning i produsentprisene, men vi er enda litt tidlig for å se den fulle effekten, sier Alsvik i Handelsbanken.

Jullum i Danske Bank vil også følge med på rapporten om den amerikanske forbrukertilliten. Den kommer på fredag.

– Det er en spørreundersøkelse og den er for april. Der vil man kanskje få flere indikasjoner på at pessimismen er på vei opp, sier Jullum.

Read Entire Article