Dette skjer denne uken: – Blir en syretest

1 week ago 11


Kinesiske myndigheter bruker tusenvis av milliarder på å få fart i økonomien. Denne uken kan de få en indikasjon på om det går rett vei.

To personer går forbi utendørs boder ved Wangfujing handlegaten i Beijing, 1. november i år. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det blir den store inflasjonsuka, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til E24 om de neste fem dagene.

Onsdag kommer det ferske tall på prisveksten i USA, i form av KPIKPIKPI-inflasjon og PCE-inflasjon måler begge prisendringer for forbrukere i USA. PCE-inflasjonen er imidlertid bredere i omfang og tar hensyn til prisendringer i hele produksjonen av økonomien, så vel som endringer i kostnadene til forbrukerne.. Det er ventet at prisveksten vil stiger til 2,6 prosent i oktober, ifølge Bloomberg. I september endte den på 2,4 prosent.

– Renteutsiktene har steget markant etter Trump-seieren og jeg tipper fokuset neste uke vil være på hva som blir den økonomiske politikken til Trump, sier Chen.

– Timingen er ikke tilfeldig

Chen, som er i Beijing når E24 snakker med han, mener at særlig den amerikanske handelspolitikken mot Kina og Europa blir spennende å følge fremover.

I Europa venter han at Trump vil blande sikkerhets- og handelspolitikk.

Når det gjelder Kina mener Chen at grepene kinesiske myndigheter nylig har tatt, med gigantiske summer for å stimulere økonomien, er en måte for landet å forberede seg på Trump 2.0.

– Timingen er ikke tilfeldig. Kineserne har ventet at Trump kunne vinne, og må dermed få «boostet» økonomien. Man må ha orden i økonomien før man kommer til forhandlingsbordet, sier Chen.

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand. Foto: Thomas Fure / NTB

Storebrand-forvalteren sier at mye av shoppingen i Kina gjennomføres online og via apper, og at myndighetene nå går direkte inn og subsidierer prisene for å gjøre varene billigere for forbrukerne.

Han vil ikke si at det er kommet et vendepunkt i Kina ennå, men opplever at det er en økende optimisme fordi myndighetene nå tar hardere grep for å få fart på økonomien.

– Kina har sin versjon av Black Friday 11. november. Det blir en syretest for hvordan de nye stimulitiltakene virker.

Fotgjengere passerer en reklame for en shoppingfestival i Beijing, torsdag i forrige uke. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

– Vil føre til høyere renter

Det er bredt antatt at Trumps politikk vil legge ytterligere press på prisveksten i USA.

Chen mener særlig to forhold blir viktig for hvordan inflasjonsutsiktene utvikler seg under den kommende presidenten:

1. Hvor mye mer offentlige penger den kommende presidenten vil bruke på å finansiere skattekutt. Mer pengebruk vil legge press på lønns- og prisutviklingen.

2. Hvordan Trumps varslede tollpolitikk blir. Toll gir høyere priser på importerte varer, og kan dermed være inflasjonsdrivende.

– Det avhenger selvfølgelig av hvor mye han hever tollsatsene, men vil også føre til høyere renter, forklarer Chen.

Søndag kveld skriver Reuters at republikanerne er nær ved å ta kontroll over Representantenes hus i neste presidentperiode. Det er derfor store sjanser for en såkalt «red sweep» der republikanerne får flertall i Kongressens to kamreto kamreDen amerikanske Kongressen består av to kamre, Representantenes hus og Senatet. Republikanerne har allerede vunnet makten i Senatet den kommende presidentperioden. Med kontroll over Representantenes hus i tillegg, vil det bli enklere for Trump å gjennomføre blant annet skatte- og utgiftskutt. .

– Det kan gi en enda mer ekspansiv finanspolitikk, og er noe jeg tror markedene er opptatt av, sier Storebrand-forvalteren.

– Skyldes svak kronekurs

De norske inflasjonstallene kommer allerede mandag morgen.

Analytikerne venter at inflasjonen her hjemme vil falle til 2,4 prosent i oktober, ifølge en undersøkelse fra Bloomberg. Norges Bank er mest opptatt av kjerneinflasjonen, som ser bort fra prisene på energi og matvarer.

– Vi venter at den faller til 2,7 prosent i oktober, fra 3,1 prosent i september, sier Karine Alsvik, makroøkonom i Handelsbanken, til E24.

Det vil i så fall være litt under Norges Banks prognose, men er en videreføring av at kjerneinflasjonen kom inn noe lavere i september, forklarer hun.

Karine Alsvik, makroøkonom i Handelsbanken. Foto: Terje Bendiksby, NTB

– Det er særlig den importerte prisveksten som er ventet å falle i oktober. Det må sees i sammenheng med at kjerneinflasjonen var høy i oktober i fjor, og at dette ikke er ventet å gjenta seg.

Handelsbanken-økonomen sier at nedgangen i den importerte prisveksten ser ut til å være ved veis ende, og at den kan komme til å stige igjen.

– Det skyldes svak kronekurs, som det gjerne tar litt tid før man ser den fulle effekten av. Da vil den generelle prisveksten vokse også, fordi den importerte prisveksten utgjør en tredjedel av denne, forklarer hun.

– Så prisveksten i Norge vil falle litt, før den tar seg opp igjen?

– Ja. I det kortere bildet venter vi noe lavere kjerneinflasjon, men det vil ikke endre vår vurdering om at det ikke kommer rentekutt før mars i neste år.

Read Entire Article