19 profilerte gründere betalte mer enn 1 million kroner i skatt. – Jeg har ikke nok penger til å betale det privat, sier oljegründer.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
I år har skattedebatten rast blant gründere. Flere mener det samlede skattenivået har blitt så høyt at selskaper må flyttes ut av landet for å kunne vokse.
- En oversikt E24 har laget viser at 19 profilerte gründere betalte over en million kroner i skatt i 2023.
- Aller mest i skatt betalte Gelato-gründer Henrik Müller-Hansen. Han hadde en formue på 219 millioner kroner, en inntekt på 10 millioner kroner og skattet 6,4 millioner kroner.
– Jeg er helt for at man skal beskattes når man skal bruke pengene på biler og vesker til konene, men når det hemmer vekstkapital så er det skremmende, sier Thomas Aunvik.
Les på E24+
Dette tjente partnerne i McKinsey, BCG og Bain i 2023
Aunvik driver konsernet Envirex Group på Jæren, som han startet opp i 2011 sammen med Kenneth Tunheim. Nå består konsernet av åtte selskaper og 140 ansatte. Envirex driver hovedsakelig innen olje- og gass.
Aunvik hadde en inntekt på 4,2 millioner kroner i 2023, betalte 1,9 millioner i skatt og står oppført med en formue på 34,2 millioner kroner.
– Har du penger til å betale skatten din?
– Jeg har ikke nok penger til det privat. Jeg er nødt til å ta det ut fra bedriften for å få det til å gå rundt, sier han.
Vil heller ha økt selskapsskatt
Aunvik mener formueskatten hemmer vekstmulighetene til bedriftene i Norge.
– Jeg ville vært mye mer for å øke en selskapsskatt på selskapet, fremfor at formuesskatten er der. Da deler du når det er noe der, sier han.
– Hva ville din bedrift fått ut av å fjerne formueskatten?
– Raskere vekst og trygghet.
Fordi oljesektoren er en syklisk bransje, frykter Aunvik at det vil komme en nedgangstid der selskapet ikke tjener penger. Da sitter Envirex Group på masse maskiner og utstyr, og han er redd de da må ta opp lån for å betale formueskatten.
– Å selge unna utstyr for å betale skatt er ikke lett i nedgangstider, hvem vil da kjøpe det?
Les også
Vurderer å flytte på grunn av skattetrykk: – De forstår ikke
«Gir insentiver til å investere i eiendom»
Tise-gründer Axel Franck Næss hadde i fjor en inntekt på 920.000 og en formue på 8,1 millioner. Han betalte totalt 464.000 kroner i skatt.
Selskapet Tise, en plattform for kjøp og salg av brukte klær, har gått med kraftig underskudd de siste årene. Samtidig økte selskapet salgsinntektene med 70 prosent i fjor og vokser raskt. Tise har 3,5 millioner brukere i Norden.
Selskapet hentet 200 millioner kroner i 2022 og ble den gang verdsatt til 490 millioner kroner.
– Vi har ikke gjort en ny finansieringsrunde siden. Det er ikke på grunn av formueskatten, men det er noe vi må tenke på, sier Næss.
Formueskatten har ført til en ekstraregning på ca. 100.000 per år til sammen for Næss og medgründer Eirik Frøyland Rime. Selv har Næss betalt formueskatten med lønn og salg av enkeltaksjer.
Et alternativ hadde vært å ta ut utbytte for å betale formueskatten, noe Næss mener hadde sett «rart ut» for selskapets internasjonale eiere.
– Summene vi har operert med er mulig å håndtere. Samtidig har skattenivået økt betydelig, og det gir et insentiv for selskaper som oss til å ta opp lån i stedet for egenkapital.
– Konsekvensene er at man må selge noe eller ta ut høyere lønn for å betale skatt.
Næss mener skattesystemet i dag heller gir insentiver til å investere i eiendom fremfor nye selskaper.
Ingen planer om å flytte ut
Næss har forståelse for at enkelte gründere flytter ut av Norge, men har ingen planer om å gjøre det samme.
– Det er ikke noe vi sitter og vurderer. Det kan være aktuelt dersom Tise utvider til andre land som for eksempel USA. Da måtte vi i så fall ta stilling til exit-skatten.
– Det er viktig å si at det ikke er synd på oss. Det er et privilegium å være med på å skape et selskap som mange vil investere i. Men det finnes ingen naturlige måter for oss å ta ut penger for å betale formueskatt i dag, sier Næss.
– Hva er egentlig det reelle alternativet til formueskatt? Vil ikke en fjerning av skatten føre til at de rikeste i landet betaler mindre i skatt?
– Jeg tenker et prinsipp man bør holde seg til er at man må betale skatt av det man tjener. Man må skille mellom selskap og person.
Næss sier han ønsker seg et forutsigbart skattesystem og at formueskatt heller bør erstattes av andre skatter som for eksempel skatt på salg av bolig, økt utbytte- eller selskapsskatt for å beskatte de rikeste.
– Kan du også forstå at enkelte reagerer på at gründere klager når de ser hvor mye dere tjener og sitter med i formue?
– Hvis man bare ser slik på det, så kan jeg forstå det. Men jeg tror mange hadde sett det annerledes om de hadde satt seg bedre inn i situasjonen. Denne debatten handler for lite om hva som er faktum og for mye om billige poeng.
– Når jeg har 8 millioner kroner i formue, så er det penger som i stor grad sitter i bankkontoen til Tise, og i datamaskiner, bord og stoler på kontoret. Det er ikke akkurat noe jeg kan levere til skatteetaten.
Laget eget «stressometer»
De tre gründerne fra ladeselskapet Easee er høyt oppe på E24s skatteliste. På femteplass finner vi tidligere Easee-leder Jonas Helmikstøl. Han har laget et «stressometer» for å forklare hva han tenker om det økte skattenivå.
– Jeg tenker mye mer på skatt nå enn før, sier han til E24.
Helmikstøl hadde en inntekt på 7,4 millioner kroner og en formue på totalt 101 millioner kroner i fjor. Han skattet i fjor 4 millioner kroner.
I 2022 var han stresset på grunn av høy vekst og investeringer i selskapet. I fjor var han «sykt stresset» grunnet salgsstopp og flere måneder gikk uten at han tok ut lønn. I år solgte han Easee-aksjer til en verdi av 1,8 millioner kroner for å betale skatt, noe som opplevdes som «urettferdig» etter et år med betalingsstans og konkursfare.
– Vi har slitt frem til nå med å få selskapet på rett kjøl igjen og må fremdeles jobbe hardt for å overleve i et krevende marked, sier han til E24.
Easee hadde 2,68 millioner kroner i banken ved utgangen av 2023.
Ifølge regnskapet til Helmikstøls holdingsselskap Gri7 har han tatt ut totalt 8 millioner kroner i utbytte. Videre har han lånt 2,4 millioner til Easee.
Easee-gründeren sier han forstår at det kan virke «sytete» å mene at et høyere skattetrykk kan oppleves urettferdig, men forklarer det med at mesteparten av verdiene er låst opp i selskapet.
– Når dette er sagt, blir jeg værende i Norge. Jeg elsker Norge og alle godene som kommer med å bo her.
Easee-gründeren meldte tidligere i år at han slutter i selskapet. Han skal heller starte nye selskaper, blant annet en slags «selskapsgenerator» ved navn Fyrstikk sammen med kollega Ola Stengel og et energiteknologi-selskap kalt Starflow.
– Nå handler om hvordan man kan rigge selskaper på en litt annerledes måte. Vi skal betale skatt, men vi ønsker å reinvestere mest mulig slik at det kan resultere i vekst og flere arbeidsplasser.
Her kan du sjekke hvem som tjente mest, betalte mest i skatt og hadde største formue i din kommune i fjor.
Sveits-utflytter troner på innteksttoppen
Aller mest tjente Fredrik Haga, gründeren av selskapet Dune Analytics. I 2022 flyttet han til Sveits, og står derfor oppført med null i formue.
Men han står fortsatt oppført med en inntekt på over 20 millioner kroner og skatt på 3 millioner kroner.
For selv om Haga gjennom skatteavtalen mellom Norge og Sveits skatter for sin inntekt og formue til Sveits fra år 1, så er det en kilde til skatt som likevel går til Norge.
Den kilden er utbyttene som Haga tar gjennom sitt selskap Tøyen Hodling. I 2022 tok han et «tilleggsutbytte» på 20,5 millioner kroner.