– Jeg hadde ikke sett for meg at han skulle være med til Tour de France da, nei. Det var basert på min egen erfaring
, sier Uno-X-direktør Thor Hushovd til VG.Det var på åpningsetappen av oppvarmingsrittet til Tour de France i Belgia at drømmen så ut til å bli knust sammen med Abrahamsens venstre kraveben.
– Jeg trodde ikke det jeg heller, da jeg lå i sykebilen, sier Abrahamsen til VG om egne Tour-sjanser.
Han møter oss på en fortauskafé i Oslo like før avreise til franske Lille. Etter turen i sykebilen leste 29-åringen uttalelser fra Hushovd og sin egen trener i media. Begge slo fast én ting: Jonas Abrahamsen mister Tour de France.
Da ga Abrahamsen en klar beskjed til Hushovd.
– Jeg skal komme tilbake til Tour de France. Det er en lang vei dit, men hvis jeg ikke prøver så går det ikke, forklarer 29-åringen at han skrev til Hushovd.
Et kravebensbrudd har en rehabiliteringstid på minst åtte uker, forklarer Abrahamsen. Selv var han tilbake på sykkelen på rullen i leiligheten et par dager etter krasjen, og det gikk ikke mange dagene før han var ute på treningstur.
– Fem dager etter fallet var jeg ute å syklet igjen, sier mannen som har kallenavnet «Abrakadabra».
Han har brukket kravebenet én gang før, men denne gangen var det annerledes.
– Når du pådrar deg et brudd i kravebenet to og en halv uke før start, så forstår jeg også at det ikke skal gå, men jeg kjente at bruddet ikke var like vondt som forrige gang. Da ga jeg meg selv en sjanse, sier Abrahamsen.
Men legene var ikke like optimistiske.
– Det blir ikke Tour de France på deg, men det er bra du er så positiv, var beskjeden 29-åringen fikk.
Se krasjen her:
Signalene ble derimot bedre og bedre. Det endte med at han forrige helg var i Manchester for å møte en av verdens ledende på kravebensbrudd. Han trodde nesten ikke det han så.
– Han var sjokkert når han så hvor fort det hadde grodd. Utviklingen min på ni dager tilsvarte åtte ukers rehabilitering. Han mente beinet mitt grodde som en tolvåring, forteller Abrahamsen.
Kanskje er ikke det helt tilfeldig.
– Jeg vokste syv centimeter som 25-åring og begynte å få skjegg i år, så jeg er jo fortsatt i puberteten, sier han lattermildt.
Nå kjennes alt normalt ut, sett bort fra litt stivhet i skulderen, forklarer han – og han står på startstreken når Tour de France ruller i gang 5. juli.
– Det er ganske sprøtt, sier Hushovd om comebacket.
For ett år siden fikk «Grenlandsplogen» sitt absolutte gjennombrudd på den store scenen med en annenplass på en etappe i Tour de France. Han ledet også klatrekonkurransen i store deler av treukersrittet. På de tidlige etappene ikledde han seg også trøyen som leder for poengtrøyen.
Den nylige bruddskaden legger ikke en demper på ambisjonene for årets utgave for Abrahamsen som mener han selv har vært i god form på trening.
– Jeg har ikledd meg den grønne og prikkete. Det er bare gul trøye som mangler. Det hadde vært gjevt, sier Abrahamsen.
– De første etappene passer jo deg godt ...?
– Ja, er det et år det er mulig å ta den gule trøyen fra start så er det i år, sier Abrahamsen før han modererer seg noe.
– Det er jo mange sterke som ønsker den, og det er kanskje urealistisk, men man må sette seg hårete mål.
– Du har jo klart det umulige én gang disse ukene allerede.
– Ja, det er sant – og mest sannsynlig må jeg vinne en etappe for å få den. Gul trøye og etappeseier hadde vært litt av en «comeback-story», smiler han.
– Drømmen er gul trøye. Hva er målet?
– Jeg tok en tredjeplass på en etappe i 2023. I fjor ble jeg nummer to. Målet i år er å vinne en etappe, slår han fast.
Kurt Asle Arvesen jobbet tett med Abrahamsen over flere år som sportsdirektør i Uno-X. Han er overrasket over at 29-åringen er tilbake på sykkelen, men tror skaden kan slå positivt ut.
– De årene jeg jobbet med ham så var den største jobben å holde ham tilbake, så det kan være at han vil få en skikkelig superkompensasjon av den rittpausen, mener Arvesen som nå er i Frankrike som sportsdirektør i britiske Ineos Grenadiers.
Uno-X-sportssjef Thor Hushovd ønsker en offensiv Abrahamsen i årets tour.
– Vi får håpe det, det er slik han liker å sykle – og vi ønsker å være offensive, men han må ha kropp og bein til det, sier Hushovd.
Vi gjør oss ferdige på fortauskafeen. Abrahamsen skal hjem og gjøre seg klar for avreise.
– Kallenavnet ditt «Abrakadabra» slo godt an når du slo fra deg i Tour de France i fjor. Det passer kanskje enda bedre nå?
– Det er sant. Det har vært helt Abrakadabra simsalabim, avslutter han.
Så får vi vente og se om Abrahamsen kan trylle også på de franske landeveier.
Videoen i toppen av artikkelen er hentet fra MAX.