Derfor mister bilen din nødsystemet

2 hours ago 3


Kortversjonen

  • Slukkingen av 2G-nettet vil påvirke trygghetsalarmer, heistelefoner, pustemaskiner og hver fjerde norske bil.
  • Telenor utsetter stengningen i to år, mens Telia fortsatt planlegger å stenge sitt 2G-nett i august.
  • 700 000 biler mister eCall, et viktig nødsystem som bruker 2G-nettet.
  • Bilimportørenes Landsforening etterlyser konsekvensutredning og risikovurdering av 2G-stengningen.

At Telenor utsetter stengningen i to år er ikke nok, advarer Bilimportørenes Landsforening.

– Vi snakker om livreddende og lovpålagt sikkerhetsutstyr. Selv om vi er glade for Telenors utsettelse, er vi langt fra beroliget, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør i Bilimportørenes Landsforening (BIL).

Han sikter til eCall, nødsystemet som er innebygget i alle nye biler, og som automatisk varsler en alarmsentral hvis bilen din havner i en ulykke.

 ShutterstockKUN 2G: Et EU-regulativ bestemmer at eCall skal benytte 2G. Foto: Shutterstock

eCall benytter 2G-nettet, en teknologi som både Telenor og Telia faser ut. Før jul besluttet Telenor å utsette stengningen i to år, til utgangen av 2027. Telia står derimot fast på at deres 2G-nett slukkes fra august i år.

Hver fjerde norske bil

Bilimportørene har regnet ut at 700 000 norske biler mister eCall når 2G-nettet slukker.

 Kilian Munch/BILADVARER: Direktør Harald Jachwitz Andersen frykter at liv vil gå tapt hvis nødsystemet eCall slutter å virke. Foto: Kilian Munch/BIL

– Det gjelder hver fjerde norske bil. Et voldsomt høyt tall, sier Jachwitz Andersen til VG.

Han har tidligere uttalt at han frykter at liv vil gå tapt når eCall slutter å fungere, og står fast ved det.

Andersen ønsker seg en snarlig konsekvensutredning av at 2G-nettet stenges, samt en risikovurdering, fra norske myndigheter.

Telenor utsetter slukkingen

En rekke alarmsystemer og varslingssystemer i hele Norge benytter fremdeles 2G-nettet.

– At 2G-nettene skal slukkes, har vært varslet lenge. Men vi har fått mange innspill med bekymringer for konsekvensene av en eventuell slukking i løpet av 2025. Dette har jeg tatt på alvor. At vi er sikre på at for eksempel trygghetsalarmer, heisalarmer og andre viktige anvendelser fungerer, har vært viktig for meg, uttalte digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung i en pressemelding i desember.

Bilde av Karianne TungKarianne Tung

Digitaliserings- og forvaltningsminister

Det er et EU-regelverk fra 2018 som fastsetter at eCall-kommunikasjon skal foregå via 2G. Alle biler som selges i Norge må følge dette regelverket. Selv om mange biler i dag også kan bruke 4G og 5G, selges det fremdeles nye biler som kun bruker 2G. Tidligst i 2027 vil det komme nye regler.

Komplisert

– Slukkingen av 2G må ikke sammenlignes med overgangen fra FM-radio til DAB. Den kunne man enkelt håndtere ved bruk av adaptere. Men eCall-systemet sitter i bilens hjerne, og kommuniserer med kompliserte systemer som sensorer, kameraer, airbager, bremser og stabilitetssystemer. Det finnes ingen kjente konverteringsløsninger til dette, sier Jachwitz Andersen i BIL.

– Norge er et så lite land at ingen internasjonale bilprodusenter vil utvikle egne løsninger for oss. Derfor er det så viktig at den norske 2G-stengningen harmoniseres med resten av Europa, sier Andersen.

 OpelVARSLER ULYKKER: En forenklet skisse fra 2014 som viser hvordan Opels nødsystem virker. Foto: Opel

Tirsdag denne uken var det en høring i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, på bakgrunn av et forslag fra Frp om at stengningen av 2G-nettet blir harmonisert med Norges naboland, for å sikre at viktige beredskapsfunksjoner blir ivaretatt.

Disse blir berørt av 2G-slukkingen:

  • 700 000 norske biler og andre kjøretøy mister nødsystemet eCall. Mange biler vil også miste app-tilknytning og enkelte andre funksjoner.
  • Eldre mobiler, nettbrett og modem som ikke kan benytte 4G/5G.
    Trygghetsalarmer
  • Heistelefoner og heisalarmer
  • Garasjeporter
  • Ring-hytta-varm-systemer
  • Enkelte pustemaskiner (CPAP) til behandling av søvnapné
  • Alarmer for innbrudd, brann eller vannlekkasjer
  • Kloakk- og renseanlegg
  • Overvåkningstjenester for vannmålere
  • Alarmanlegg i landbruket
 Fredrik Solstad, VGPROBLEMER: En rekke heisalarmer og heistelefoner baserer seg på 2G-teknologi. Foto: Fredrik Solstad, VG

Kommunene er bekymret

Norsk kommunalteknisk forening (NKF) har anslått at 120.000 trygghetsalarmer, 35.000 heiser, og et høyt antall vann- og avløpsinstallasjoner baserer seg på 2G-teknologi.

– Det er stort og omfattende, og vi er bekymret, sa Kirsti Kierulf, administrerende direktør i NKF, til NRK før jul.

Bilde av Kirsti KierulfKirsti Kierulf

Adm.dir. Norsk kommunalteknisk forening

Mange norske kommuner har begynt å skifte ut bærbare trygghetsalarmer med nye som bruker 4G og 5G. Det er en ekstra utgift på allerede hardt prøvede kommunebudsjetter.

Også i landbruket pågår det utskiftning til nye alarmsystemer som bruker 4G/5G.

Tusener av hytteeiere over hele landet har fått varsel om at systemet deres for å ringe hytta varm må skiftes ut.

 Fredrik Solstad, VGGAME OVER: Det blir kroken på døra for den gamle klassikeren Nokia E66 som bare bruker 2G-teknologi. Foto: Fredrik Solstad, VG

Naboland utsetter

– Vi har gjort ytterligere kartlegging av bruken av 2G-nettet vårt og ser at det er mange enheter igjen som er kritiske for kundene, sa administrerende direktør Birgitte Engebretsen i Telenor Norge i en pressemelding før jul, i forbindelse med at selskapet utvidet levetiden til 2G-nettet.

Bilde av Birgitte Engebretsen Birgitte Engebretsen

Adm.dir. i Telenor Norge

Både Finland og Sverige har utsatt slukkingen av 2G-nettet.

Telia Norge opplyser til VG at selskapet står fast på at de vil stenge sitt 2G-nett fra august 2025.

– 2G-nedstengingen handler i det større bildet om å bygge en enda bedre og sikrere digital samfunnskritisk infrastruktur for Norge. Telia mener det er av stor viktighet at ingen samfunnskritisk kommunikasjon og infrastruktur skal baseres på løsninger i 2G, som er gammel og usikker teknologi sammenlignet med 4G og 5G, skriver informasjonssjef Daniel Barhom i en e-post til VG.

 Gisle Oddstad, VGMÅ BYTTES: Mange kommuner er allerede i gang med å bytte ut trygghetsalarmer som bruker 2G. Foto: Gisle Oddstad, VG

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) opplyser til VG at etaten «vet at nedstengningen vil påvirke en del utstyr og tjenester».

– Det er flere positive sider med å bytte ut gammel teknologi med ny teknologi, og det er i hovedsak operatørene selv som bestemmer når de ønsker at teknologiskifte skal skje. Nkoms rolle er å legge til rette for at dette skal skje så smidig som mulig, og at aktørene gir god informasjon til sine kunder slik at de kan forberede seg, skriver seksjonssjef i NKOM, Inger Vollstad, i en e-post til VG.

Biler som får problemer:

Flere bilprodusenter har lagt ut informasjon om hvilke av deres modeller som blir påvirket av 2G-stengning. Dette er noen av dem:
Bilia opplyser at for deres bilmerker Volvo, BMW og Toyota vil følgende skje:
* eCall vil slutte å fungere
* Appstyring vil slutte å fungere (for Volvo: klima, lading, låsing og opplåsingsfunksjoner, kjørejournal)
* Trafikkinformasjon, internettradio, nyheter m.m. vil slutte å fungere.

For Bilia gjelder dette følgende biler:
* Volvo: Biler uten Google innebygd av modellår 2017–2024 vil enten miste alle tilkoblede tjenester eller behøve en programvareoppdatering for å fungere som før. Biler med modellår 2016 eller tidligere vil miste alle tilkoblede tjenester.
* BMW: BMW med produksjonsdato før 07/2017 benytter 2G/3G som bærer for all kommunikasjon.
* Toyota: Berørte modeller: 2012–2016 Toyota Prius, 2012–2014 Toyota RAV4 EV, 2011–2017 Toyota Land Cruiser, 2010–2019 Toyota 4Runner

Volkswagen Norge skriver på sine nettsider at de jobber med Volkswagen AG for å kartlegge konkret hvordan ulike modeller vil bli berørt.

Flere andre norske importører ber sine kunder ta kontakt for å finne ut om deres bil blir berørt av 2G-stengningen.

Read Entire Article