Derfor fikk Norge 16 prosent gjengjeldelsestoll

4 weeks ago 9


Et enkelt regnestykke kan forklare hvorfor norsk fisk og olje snart får toll på 16 prosent på vei inn i USA.

Trump viste frem nye tollsatser for en rekke land onsdag kveld norsk tid. Til høyre på plakaten er «rabatten» landene får når USA innfører store tollmurer mot resten av verden. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Onsdag kveld varslet den amerikanske presidenten, Donald Trump, vidtrekkende tollsatser som ble innført på flesteparten av verdens land. Tollsatsene strakte seg fra 10 prosent på det laveste til opp mot 46 og 47 prosent for land som Vietnam, Laos og Kambodsja.

Tollsatsene, som amerikanske bedrifter og forbrukere må betale når en vare krysser grensen inn til USA, er innført med begrunnelsen at dagens handelssituasjon er «urettferdig», ifølge Trump. USA har et stort handelsunderskudd mot store deler av resten av verden.

Det er mye som ennå er uklart om hvordan de ulike tollsatsene er besluttet. New York Times og Financial Times viser til denne fremgangsmåten:

  • Ta handelsunderskuddet som USA har med et land, og del det på verdien av varene som blir importert inn i USA.
  • Den endelige tollsatsen er basert på dette tallet delt på to. Donald Trump sa under pressekonferansen i går at han skulle være «snill» med tollene, og ga handelsmotpartene en «rabatt».
  • Tollsatsen blir tilsynelatende rundet opp til nærmeste hele tall, ifølge Financial Times.

Dersom USA har et lavt handelsunderskudd, eller et handelsoverskudd med et land, får varer fra dette landet 10 prosent toll.

Amerikanske myndigheter har også delt en formel, som viser en lignende fremgangsmåte.

Runder opp

For Norge blir regnestykket slik:

I 2024 importerte USA varer verdt 6,6 milliarder dollar fra Norge, ifølge det statlige US Census Bureau. I samme periode eksporterte USA varer verdt 4,6 milliarder dollar. Det totale handelsunderskuddet for USA er i underkant av 2 milliarder dollar.

2 milliarder dollar delt på 6,6 milliarder dollar i importerte varer blir 30,25 prosent.

Delt på to blir tollsatsen 15,12 prosent.

Ifølge et vedlegg til Trumps presidentordre, er tollsatsen for Norge 16 prosent, noe som tyder på at amerikanske myndigheter har rundet opp til nærmeste hele tall. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) bekrefter torsdag at det er 16 prosent tollsats som gjelder for Norge.

E24 har spurt Næringsdepartementet om de vet hvilken regnemåte som ligger bak tollsatsen. De skriver til E24 at de forholder seg til tallene som ligger ute på nettsidene til Det hvite hus – 16 prosent.

De opplyser at 10 prosent toll trer i kraft 5. april, og resten trer i kraft 9. april.

– Norske bedrifter, som i dag til sammen selger varer for over 60 mrd. kroner til USA, vil nå rammes av økt tollsats, skriver Myrseth i en e-post til E24.

– Dette er særlig alvorlige for de bedriftene som har USA som sitt viktigste marked. De nye tiltakene vil også ramme norske bedrifter som selger varer til EU og andre land som igjen selger videre til USA.

Fisk og olje størst

Tallene for import og eksport varierer fra ulike land og regnemåter. Ifølge SSB eksporterte Norge varer verdt 61,8 milliarder kroner til USA:

  • Fisk og annen sjømat: 12,7 milliarder kroner
  • Mineralolje og mineraloljeprodukter: 11,3 milliarder kroner
  • Vitenskapelige og tekniske instrument: 3 milliarder kroner
  • Kraftmaskiner og -utstyr: 2,9 milliarder kroner
  • Elektriske maskiner og apparater: 2,8 milliarder kroner
  • Metaller, unntatt jern og stål: 2,8 milliarder kroner

Se hele listen her:

Read Entire Article