Show og sirkus setter tradisjonell idrett på en alvorlig prøve. Kampen om oppmerksomhet blir enda hardere fremover.
Lørdag 16. november kl. 12:27En sportslig meningsløs match mellom en influenser og en 58-åring ble denne helgens store samtaleemne.
Langt unna de klassiske tv-stasjonene, på strømmetjenesten Netflix, samlet både seerne og millionene seg rundt boksekampen mellom Jake Paul og Mike Tyson.
Konseptet er kanskje snodig, men markedsføringen har vært snedig.
Tyson vs Paul klarte virkelig å skape buzz inn mot showet på AT&T Stadium i Arlington, Texas.
Nøkkelspørsmålet ble en fulltreffer av en oppmerksomhetsgarantist:
Hvordan ville en mann på nesten 60 år klare seg mot et sosiale medier-fenomen som er 31 år yngre? Kjøp et abonnement og finn ut!
At teknikken skulle spille Netflix et puss, ble en ripe i lakken for sluttproduktet. Det var også en litt uventet twist at Tyson skulle klare å gå åtte runder, i kampen som Paul til slutt vant.
Men uansett er det mye å melke for strømmegiganten.
Det er mulig å ha ulike meninger om verdien av en slik hype. Opplegget var både kynisk og effektivt.
Det er i seg selv ikke nytt at underholdingsaspektet trumfer sportslig konkurranse ved enkelte anledninger. Men fra et samfunnsmessig perspektiv sier graden av oppmerksomhet rundt en slik kamp en del om utviklingen vi står i.
I tidsalderen til Tik Tok føles det uvirkelig lenge siden det sa seg selv hva slags leirbål vi skulle samles rundt for å bli underholdt.
Den gangen NRK var det selvsagte svaret på hvor du så sport, og papiraviser var kilden til å sjekke sportsresultater, kjennes fryktelig lenge siden ut.
Noen vil være nostalgiske og irritere seg over at mye blir annerledes. Andre vil glede seg rått over at verden går videre. Uansett er det noe vi må forholde oss til at alt ikke er som før - og at det også gjelder idrett.
Inn i glasskulen er spørsmålet hvordan alle forandringene kommer til å påvirke tilbud og innhold. Vi er ikke der at stunts som dette kommer til å endre alt over natten, men det er interessant å se hvordan det fungerer å tenke annerledes.
Vi er også kommet dit at olympiske leker i stor grad ble sendt på en strømmekanal (Max), mens en aktør som Red Bull mer og mer systematisk utfordrer strukturene.
Med så mange som kniver om å bli sett og hørt, i en tid der vi har en stadig kortere oppmerksomhetshorisont, blir fort kravene til det spektakulære vanskelig å håndtere for grener som sliter med x-faktoren.
En gammel mann i bokseringen mot en nettkjendis klarte å koden for å bli en snakkis. Hvordan skal andre lykkes her?
På en eller annen måte må du bryte lydmuren, nok folk må bry seg om det du holder på med. I dette farvannet prøver ulike idrettsgrener seg frem, med varierende hell.
Denne uken så vi et helt annet eksempel på et show, som er omtrent så langt unna Paul vs Tyson som du kan komme. Med kostymer fra Nationaltheatret og Jan-Åge Fjørtoft som showleder, prøvde landslaget i kombinert å skape seg blest.
Det gikk vel sånn passe, men Ivar Stuan & co skal ha for viljen til å tenke litt utenfor boksen. Å tenke nytt blir trolig mange flere nødt til å gjøre, også på helt andre måter enn å utstyre en kombinertløper med en kongekappe.
Hva tenker du?Hva synes du om Tyson vs Paul?aSupert showbMeningsløs matchcTeknikken spolerte moroaMer og mer handler om å tekkes kravstore unge mennesker.
Hvor effektivt det fungerte rundt en showkamp i boksing, er på mange vis den største trusselen mot idrettens satte tradisjoner.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.