30. juli, 2008. Det er to år siden flaggskipet i norsk fotball vant seriemesterskapet. Nå ligger Rosenborg på sjetteplass på tabellen, 14 poeng bak serieleder Stabæk. Det er langt fra godt nok for seiersvante trøndere.
Men det finnes lysglimt og håp.
Et av disse heter Alejandro Lago. Han har spilt tre sesonger for Rosenborg. Denne sesongen kåres han til «Årets spiller» av klubbens supportere.
Rosenborg har lagt bak seg enda en sesong med spill i Champions League. Nå vil de forlenge kontrakten til midtstopperen fra Uruguay.
Klokken viser 14.47 denne onsdagen. Sportslig leder i Rosenborg, Erik Hoftun, sender et kontraktsforslag til Terje Liverød. Liverød er Lagos norske rådgiver.
Se dokumentet i større versjon her.
Alejandro Lago tilbys en årlig bonus på 750.000 kroner for å signere en ny avtale.
Likevel skal det drøye lenge før han slår til på tilbudet. Og da han først gjør det, virker det som om han skriver under på en dårligere avtale.
Men var den egentlig det?
Tre måneder senere. Mandag 20. oktober, klokken har nettopp passert 17.30. Rosenborg-leder Erik Hoftun sender en ny e-post til Terje Liverød. Forlengelsen med Lago er fortsatt ikke i boks.
«Hei Terje. Har diskutert internt det vi snakket om på fredag. Vi kan inngå en scouting-avtale med ditt firma, og en agentavtale med deg. Hvis vi setter opp en avtale der vi betaler ditt firma 400.000 NOK for scouting i Sør-Amerika, og inngår en agentavtale med deg på 150.000 NOK i året, blir Lagos nettolønn langt høyere.»
Hoftun skriver altså at Liverød skal få en avtale om å finne nye talenter i søramerikansk fotball. I så fall vil Lagos personlige lønn øke.
Han legger ved en oversikt som viser lønn og bonus for midtstopperen de neste årene.
Se dokumentet i større versjon her.
Avtalen er identisk med forslaget fra 30. juli – med ett viktig unntak:
Bonusen er 555.000 kroner lavere i det siste tilbudet. Isteden skal nøyaktig samme beløp brukes på en Rosenborg-avtale med Liverød.
Rosenborg-leder Erik Hoftun skriver videre i den samme e-posten:
«Ved å gjøre det på denne måten vil Lagos netto (2009) øke fra ca. 1.575.000 til cirka 1.850.000 dersom han ikke skatter av pengene som går via deg. Dagens kontrakt gir ham cirka 1.480.000 netto.»
Alejandro Lago tjente altså 1,48 millioner kroner etter skatt i 2008, ifølge e-posten fra Erik Hoftun.
Men det er noe som skurrer.
Skattelistene fra 2008 viser at Alejandro Lago hadde en inntekt på 838.860 kroner. Etter skatt satt han igjen med rundt 490.000 utbetalt.
Dette samsvarer med annen dokumentasjon VG har sett.
Hvorfor påsto Erik Hoftun at Alejandro Lago tjente 1,48 millioner etter skatt i 2008?
Ble det trikset med kontrakter på bakrommet hos Rosenborg Ballklub?
17 år senere tar Erik Hoftun selvkritikk.
Mannen som i dag er sportssjef i Norsk Toppfotball, beklager på det sterkeste at Lago-kontrakten ble diskutert på denne måten. Til VG sier han nå at dette aldri burde ha skjedd.
– Det er vanskelig å huske detaljer og hvordan vi eksakt tenkte den gangen. Det er nærliggende å anta at Terje Liverød foreslo at noe av Lagos lønnspakke skulle inngå i en scouting- og agentavtale, for å komme i mål med reforhandlingen høsten 2008. Jeg husker ikke detaljer, men ut fra tallene oppgitt i e-posten kan det se ut som om dette gjaldt ca. 10 prosent av totalen, svarer Hoftun i dag.
– Som det kommer frem av e-posten, diskuterte vi dette internt i RBK før jeg svarte Liverød.
Selve innholdet i avtalene som til slutt ble inngått, husker jeg heller ikke, så jeg kan hverken bekrefte eller avkrefte at konklusjonene ble slik som det fremgår av e-posten.
VG har også vært i kontakt med Terje Liverød, som for tiden befinner seg i Uruguay.
«Lago kom til RBK sammen med Eguren i 2005. Jeg har ikke hatt personlig firma- eller personlige scoutingavtaler med Rosenborg. Hva gjelder lønn og betalinger henviser jeg til spillernes agent eller Rosenborg. Utover det har jeg ingen kommentarer. Hilsen fra Montevideo», skriver Liverød i en e-post.
Liverød påpeker at Alejandro Lago kom til Rosenborg sammen med landsmannen Sebastian Eguren allerede i 2005.
– Jeg begynte som sportslig leder i RBK i 2008, så kan bare uttale meg om kontraktsforlengelsen til Lago samme år. Om Lago faktisk fikk utbetalt penger gjennom avtalene med Liverød, vet jeg ikke. Heller ikke om han eventuelt skattet av disse pengene i Uruguay, svarer Erik Hoftun videre på spørsmål fra VG.
– Men uansett hvorfor dette ble gjort, eller hvordan utfallet ble, var det helt feil av meg og klubben å diskutere en slik avtale den gangen. Det burde vi aldri ha gjort, og det beklager jeg på det sterkeste.
– Hvorfor nevner du nettolønn på 1,48 millioner kroner i e-posten til Liverød? Lago står jo oppført med drøyt 800.000 kroner i skattelistene, og lønnen i utkastet til kontrakt er på en sum som tilsvarer dette. Hvordan kom du frem til nettolønnen på 1,48 millioner i e-posten?
– Jeg antar at noen i Rosenborg ga meg informasjon om Lagos betingelser den gangen, men så lenge etterpå har jeg ingen mulighet til å huske hvem dette var.
– Du sier dere diskuterte dette i RBK. Jeg antar at du mener med Terje Svendsen, som var styreleder?
– Under min tid som sportslig leder i RBK ble alle forhandlinger om overganger og forlengelser av kontrakter diskutert internt i Rosenborg før avtaler ble signert. Hvem som var med og diskuterte akkurat denne saken, husker jeg ikke så lenge etterpå, svarer Hoftun i dag.
I 2008 var Terje Svendsen styreleder i Rosenborg. Han ble senere president i Norges Fotballforbund og er tildelt NFFs høythengende gullmerke.
Til VG i dag svarer Svendsen:
– Jeg kjenner ikke saken.
Det har ikke lykkes VG å få tak i spilleren selv, Alejandro Lago, som i dag skal være tilbake i hjemlandet Uruguay.
20 år har gått siden midtstopperen fikk sin første smak på norsk toppfotball.
I 2005 er de Rosenborgs mektigste duo.
Rune Bratseth er sportsdirektør. Nils Skutle daglig leder.
I den tyske byen Düsseldorf setter de signaturene sine på kontrakten til Alejandro Lago. Overgangen fra den søramerikanske klubben Fenix (CAF) er i boks.
I kontrakten med klubben fra Uruguay avtales en engangssum på 800.000 dollar.
Men det er også et lite underpunkt:
Fenix skal få 60.000 euro to ganger i året. Altså 120.000 euro årlig. Vel å merke kun så lenge Lago er Rosenborg-spiller.
Tre år senere, i 2008, tilsvarte dette beløpet rundt én million norske kroner.
Samme år - fortsatt i 2008 - satt Lago, ifølge skattelistene, altså igjen med rundt 490.000 kroner etter skatt.
I sum er det tilnærmet identisk med det beløpet Erik Hoftun fortalte Terje Liverød at Alejandro Lago tjente etter skatt.
Er kompensasjonen til moderklubben Fenix egentlig bare fordekt lønn til Alejandro Lago for at både Rosenborg og spilleren skal slippe å betale skatt?
I så fall er det ingen unik affære i norsk fotball.
13. desember 2011. Politiet har gjort seg klare utenfor Fredrikstad stadion. Med seg har de en kjennelse som åpner for ransaking hos den lokale fotballklubben.
Klubbledere pågripes og avhøres. Det hele ender med dom. Fotballspilleren Raio Piiroja får åtte måneders betinget fengsel for å ha mottatt deler av lønnen sin fra Fredrikstad Fotballklubb gjennom et agentselskap i Estland.
Piiroja la kortene på bordet i retten, Han forklarte at avtalen ikke var konstruert av ham selv, men av FFK og Flora Tallinn.
To dager etter razziaen i Østfold, 15. desember 2011, sitter Terje Liverød i Uruguay. Han ser at han har fått en ny e-post fra Rosenborg.
Den norske storklubben henviser til den siste tidens saker i mediene. Rosenborgs daværende økonomisjef, Katharina Erlandsen, skriver at Rosenborg nå har tatt en gjennomgang av alle sine avtaler.
Derfor, skriver Erlandsen, må klubben forsikre seg om at ingen av betalingene til Liverøds selskap i Sør-Amerika har gått til spillerne gjennom selskaper eid av spillerne eller spillerens familie.
Dersom det har skjedd, varsler Rosenborg at skattemyndighetene må kontaktes.
Se dokumentet i større versjon her.
Etter 19 år med lederverv i Rosenborg sluttet Nils Skutle i klubben sommeren 2011, noen måneder før Katharina Erlandsens e-post til Terje Liverød. Til VG sier Skutle i dag:
– Etter å ha sjekket litt har jeg brakt i erfaring at denne mailen var en konsekvens av undersøkelser som NFF satte i gang i forbindelse med ulike kontrakter. Jeg har ikke hørt noe om at NFF har funnet noen feil med kontraktene.
Pensjonist
Om kontraktinngåelsen med de to uruguayanske spillerne i 2005, sier den tidligere Rosenborg-lederen:
– Jeg husker at jeg var involvert i overgangen til Lago og Eguren og var med på møter i Tyskland med Liverød og hans folk. Med på turen var også Rune Bratseth og vår advokat, som bisto oss i denne type overganger. Dette for å sørge for at alt ble gjort i henhold til lover og regler, samt ivareta klubbens interesser. Jeg husker ingen detaljer fra kontraktene, og har heller ikke tilgang til disse.
Om kontraktsforlengelsen til Alejandro Lago i 2008 svarer Skutle til VG:
– Om den kan jeg ikke huske noen detaljer. Jeg husker ikke hvilke kontrakter som ble inngått, og har heller ikke tilgang til disse i dag.
Mangeårig advokat for RBK
Rune Bratseth sier at han ikke husker detaljer fra overgangen til Alejandro Lago, annet enn at han selv var sentral i arbeidet. Bratseth henviser i stedet til Kristian Nordheim, som var Rosenborgs faste advokat ved overganger.
Nordheim bekrefter at han var med Skutle og Bratseth til Tyskland, der det ble forhandlet frem en overgang for Lago i 2005.
– Jeg kjenner ikke til at det foregikk noe ureglementert. Hadde det vært i strid med regelverket, så hadde jeg ikke vært med på det, sier advokaten.
Daglig leder i RBK
Tore Bredal sier det er vanskelig for dagens ledelse å kommentere på en sak som er nesten 20 år gammel.
– Det jeg kan si, er at alt vi gjør i Rosenborg skal tåle dagens lys. Og at de avtalene vi inngår i dag, følger regelverket.
Tips meg
Journalist
Jobber hovedsakelig med idrettspolitikk, doping, godt styresett og pengebruk i idretten. Football Leaks, NIFs pengebruk, seksuelle overgrep i idretten og vold i fotballen er noe av det jeg har dykket ned i. Ta gjerne kontakt!