Deler sin kreftsykdom på TikTok: – Omtanken hjelper meg

1 week ago 11


– Hei dere. Jeg er på cellegift nå så jeg håper jeg er i form til å poste mer fremover, sier 33-år gamle Ron Daniel Pedersen til mobilen.

Han er en av flere tusen fra hele verden som dokumenterer sin kreftsykdom på TikTok.

– Folk synes det er kult at jeg deler, og de kommer med mange lykkeønskninger. Når jeg har så mange som heier på meg er det enklere å komme meg gjennom smertene, sier Pedersen.

Det begynte med denne videoen:

Ron Daniel Pedersen deler sin hverdag som kreftsyk med flere tusen følgere på TikTok. Hans motivasjonen er å være nyttig for andre.

Les også: Gunn Kaya Glad fikk beskjed om at hun hadde kreft i magen i 2022. Nå er hun del av en ny kreftstudie. Les den håpefulle saken her.

– Gir en falsk trygghet

Pedersen har levd med en hjernesvulst siden 2019. Legene sa at han hadde 10–15 år igjen å leve.

– Jeg har forsonet meg med situasjonen. Nå har jeg hatt strålebehandling og cellegift, og jeg skal snart inn til sykehuset for å sjekke om svulsten vokser eller har blitt mindre.

Ron Daniel Pedersen

Pedersen går ofte i detalj i sine videoer. Omtanken han får i kommentarfeltet er med på å gjøre livet med sykdommen lettere.

Foto: Skjermdump

Han brenner for å dele riktig informasjon om kreft. Det siste året har han lagt ut videoer ukentlig på TikTok.

– Jeg føler meg forpliktet til å dele når så mange følger med på meg, og det gir meg en slags falsk trygghet at ukjente mennesker heier på meg, sier han.

– Hvordan vet du hva som er ok å dele?

– Jeg er ikke helsepersonell, og jeg prøver å ikke dele medisinske råd. Ellers snakker jeg bare ganske fritt. Det funker best for meg, sier han.

Ofte får han råd om alternativ behandling.

– Jeg fikk et tilbud fra en som ville holde meg på hodet i ti minutter sju dager på rad, for å kurere kreften. Da takket jeg høflig nei, sier Pedersen og smiler.

– Vi trenger hverandre

Å legge ut videoer om kreft har blitt en stor TikTok- trend.

Erin M. D Hagins fra USA har 38 000 følgere. Hun begynte å legge ut videoer da hun fikk lungekreft. I dag er hun frisk.

– Det finnes et helt «kreftTok-samfunn» her. Folk som følger oss er veldig støttende, sier Hagins.

Hun forteller at TikTok ble et trygt sted hvor hun kunne snakke åpent om sykdommen, når det ble for mye å håndtere for venner og familie.

Erin M. D Hagins fra USA synes TikTok er et fint sted å dele alle sider av kreftsykdommen på.

Udokumenterte påstander

Kreftforeningen er positiv til åpenhet om kreft i sosiale medier.

Men foreningen understreker at de som deler må forstå hvilken påvirkningskraft de har.

  • Ingrid Stenstadvold Ross

    Håvard Greger Hagen / NRK

    Kreftforeningen reagerer

    Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross reagerer på at mye av informasjonen på TikTok som deles om kreft ikke er dokumenterte råd.

  • Tiktok-logo

    Dado Ruvic / Reuters / NTB

    Lett å miste kontekst

    – TikTok-universet er helt enormt. Det er mange som deler helsepåstander som ikke er like godt dokumentert. Det er lett å miste kontekst og nyanser her, som på helsefeltet kan være avgjørende for å ikke skape frykt og misoppfatninger, sier generalsekretæren.

  • Kreftforeningen logo

    Ukjent

    Følger med

    Kreftforeningen følger med på flere emneknagger som brukes av de som deler om kreft.

    – Vi er på TikTok selv fordi vi vil være en motvekt til noen av de uriktige påstandene som er der ute. Spesielt fordi så mange unge bruker TikTok, sier hun.

Tillater ikke uriktige råd

Kommunikasjonssjef for TikTok i Norden, Parisa Khosravi, sier at de ikke tillater at uriktige helseråd deles.

Vi tillater ikke helseinformasjon som er misvisende. Vi fjerner for eksempel villedende uttalelser om vaksiner, unøyaktige medisinske råd som kan føre til at man ikke får passende medisinsk behandling for en livstruende sykdom, eller annen feilinformasjon som kan ha negative helseeffekter på en persons liv, sier hun.

På TikTok er det flere tusen som deler sin kreftsykdom, og som også deler råd om behandling av kreftsykdom.

I oktober i år samarbeidet TikTok med Rosa Sløyfe-aksjonen, Kreftforeningen og Brystkreftforeningen for å dele informasjon om brystkreft.

– Det er viktig at TikTok er en trygg plattform hvor mennesker kan dele og diskutere krevende temaer, sier Khosravi.

Hun sier videre at fra april til juni i år fjernet de over 98 prosent av skadelig innhold før det ble rapportert til dem.

Khosravi refererer ellers til selskapets Transparency report.

Rydde i feilinformasjon

På Senteret for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus må legene ofte korrigere helseråd som pasientene har hentet fra TikTok.

Noen ganger bruker vi mye tid på det. Dessverre finnes det folk som vil utnytte andre mennesker i en sårbar situasjon. Det kan oppstå begeistring for gode råd som etter hvert viser seg å være basert på løgn, sier Christoph Müller, spesialist i onkologi.

Kreftlege Muller

Christoph Müller er overlege ved Senter for kreftbehandling ved Sørlandet sykehus. Han advarer sine pasienter om at det er mange i sosiale medier som vil utnytte mennesker i en sårbar situasjon.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

Han anbefaler sine pasienter å være kildekritiske enten informasjonen kommer fra naboen, en bok, et ukeblad eller TikTok.

– Pasientene er i en meget sårbar fase og derfor er det viktig å vurdere hvem man skal stole på. Vi vil ta gode valg sammen med pasientene, sier han.

I Lillestrøm tar Ron Daniel Pedersen sine helsevalg sammen med legene. Han vil fortsette å dele om sin sykdom på TikTok enn så lenge.

– Jeg har ingen plan, men jeg kommer til å fortsette å dele så lenge det er til nytte for andre, sier han.

Ron Daniel Pedersen

Ron Daniel Pedersen brenner for trening uten doping. Derfor har han startet et fitnessforbund mot doping, i håp om å gjøre unge mennesker sunnere.

Foto: NRK

Publisert 12.11.2024, kl. 21.56

Read Entire Article