«Make Greenland Great Again!» skriver påtroppende president Donald Trump på sitt eget sosiale medium, Truth Social.
Da hans sønn besøkte øya denne uka, ble han mottatt av innbyggere i MAGA-luer.
Grønland har hatt selvstyre siden 1979, men er fortsatt en del av Danmark. I sin nyttårstale tok Grønlands statsminister Mute Egede til orde for uavhengighet.
Debatten har fått medvind etter at Donald Trump blåste liv i gamle uttalelser: Grønland vil tjene godt på å bli en del av USA.
Det vakte imidlertid store reaksjoner da Trump tidligere denne uken sa han ikke kan utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å oppnå dette.
Uttalelsen har ført til at Danmarks statsminister Mette Frederiksen har hatt krisemøte. Både Frederiksen og Egede har vært tydelige på at Grønland ikke er til salgs.
Likevel fremstår mange grønlendere positive til Trumps frieri til den arktiske øya.
Ifølge kilder til Danmarks Radio «bestakk» Trump Jr. hjemløse og sosialt utsatte med lunsj under besøket sitt.
Jørgen Boassen jobber som murer til daglig, tok i mot Trump Jr. da han besøkte Nuuk. På «Debatten» forteller Boassen at han er uenig i at det var en bestikkelse.
– Han syns det er en god idé at de som har lyst til å komme, kan komme og spise eller få kaffe. Så ville han spørre dem hva de føler om Grønland, og Danmark og USA, sier Boassen.
Dype sår
Etter besøket refset Trump Jr. danske myndigheter, og anklaget dem for ikke å la grønlenderne bruke naturressursene på øya.
– Unge grønlendere forteller at de blir behandlet som annenrangs borgere i Danmark, hevdet han til Fox News etter besøket.
Mange i befolkningen mener at de ikke blir tatt på alvor, ifølge Rasmus Bertelsen, professor i nordområdestudier ved UIT.
Han forteller om dype sår i befolkningen: Urfolk har blitt tvangsflyttet, og moderniseringen på 1950- og 60-tallet førte til målrettet fordanskning og tap av egen kultur.
Samtidig steg alkoholimporten til landet, og mange vokste opp under vanskelige vilkår med rus, vold og seksuelle overgrep.
Mange unge kvinner ble også gitt prevensjon uten å ha samtykket til det, helt frem til 90-tallet. I senere tid har flere stått frem og fortalt sine historier.
Publisert 09.01.2025, kl. 21.12 Oppdatert 09.01.2025, kl. 21.24