I Nordvest-Spania lever Europas største flokk med ville hester.
Nå redder de landsbyene fra skogbranner.
Flokken av ville hester har krympet til under halvparten siden 1970-tallet.
De ville hestene i Galicia i Nordvest-Spania spiller en avgjørende rolle i å forhindre skogbranner, men antallet har sunket dramatisk fra 22.000 på 1970-tallet til bare 10.000 i dag, melder Reuters.
– Det pleide å være branner hvert år, men siden 2019 da vi begynte å ha hester her, har vi bare hatt én liten brann det første året og ingenting siden, forteller Lucia Perez (37).
Hun forklarer at hestene rydder vegetasjonen mellom trærne, noe som hindrer at branner starter og sprer seg.
I fjor ble landsbyen San Colmede reddet fra en skogbrann som herjet gjennom 270 hektar med eukalyptustrær og kratt i åsene rundt den.
– Vi så landsbyen omringet av flammer, men takket være stedegne trær, ryddingen vi gjør, og ryddingen dyrene våre gjør, ble landsbyen reddet, sier brannmann Cesar Leiros.
Forskere ved Universitetet i A Coruna har funnet ut at beiting av ville hester på heiene er best for å forhindre skogbranner, samtidig som det fremmer biologisk mangfold og karbonfangst
.– Studier viser at der ville hester beiter, øker heiens biologiske mangfold, sier forsker Laura Lagos til Reuters.
Hestene har spesielle fysiologiske egenskaper som gjør at de trives i Galicias terreng, inkludert munnhår, som beskytter leppene mot tornete planter.
Hvert år samles hestene i tradisjonelle arrangementer kjent som «rapa das bestas» eller «barbering av bestene» for å bli avluset, vaksinert og få manken klippet for å gjøre det vanskeligere for ulver å fange dem.
Kostnadene for å ta vare på hestene øker, inkludert veterinærutgifter, forsikring, gjerder, mikrochipping og GPS-utstyr for sporing.
– Vi er voktere som gjør dette som en hobby. Vårt eneste mål er å bevare dette dyret som vi mener er en økologisk juvel, sier Javier Alvarez-Blazquez, en pensjonert advokat som eier ti hester.
Tips meg
Journalist
Jobber som bildesjef i VG. Har du tips til en god bildereportasje? Send e-post til thomas@vg.no