«De skitne 15»: Disse landene står på versting-liste

3 days ago 9


USAs «verste handelspartnere» kan være ekstra utsatt i Trumps nye tollregime.

 Finansminister Scott Bessent (til venstre) har uttalt at en gruppe kalt «de skitne 15» – de 15 prosentene av verdens land som gir USA de kjipeste betingelsene for handel – vil bli særlig rammet. Sjefen hans (til høyre) understreker imidlertid at absolutt alle land vil bli berørt. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Og så har vi, på en måte, «de skitne 15»«de skitne 15»Dirty 15.

Det sa USAs finansminister Scott Bessent i et intervju på morgensendingen hos Fox Business nylig, da han snakket om land som har «betydelige tollsatser» mot USA.

Intervjuet handlet om tollsatsene som legges frem i morgen, 2. april. Eller «frigjøringsdagen», som Trump har kalt det.

Det er varslet en rekke nye tollsatser. Blant annet skal det innføres såkalte gjensidige tollsatsergjensidige tollsatserTollsatser som speiler eller svarer på tollene som et annet land har innført. For eksempel, hvis et land pålegger 10 prosent toll på amerikanske varer, kan USA innføre en tilsvarende 10 prosent toll på varer fra det landet..

Les på E24+

Slik kan du posisjonere deg inn mot Trumps tolldag

Disse kan være «de skitne 15»

«De skitne 15» viser trolig til de 15 prosentene av land som står for mesteparten av USAs handelsvolum, samtidig som de har høye tollsatser og andre handelsbarrierer mot amerikanske varer.

Bessent har ikke sagt hvilke land disse 15 prosentene utgjør.

Kevin Hassett, direktør for Trumps nasjonaløkonomiske råd, har uttalt at administrasjonen ser på 10–15 land som står for hele USAs «handelsunderskudd på én billion dollar».

Tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at USA i fjor hadde det høyeste handelsunderskuddet med Kina, etterfulgt av EU, Mexico, Vietnam, Irland, Tyskland, Taiwan, Japan, Sør-Korea, Canada, India, Thailand, Italia, Sveits, Malaysia, Indonesia, Frankrike, Østerrike og Sverige.

Les på E24+

Biltollene kan bli varige

I slutten av februar ba kontoret for den amerikanske handelsrepresentanten offentligheten om innspill til saken. I forespørselen til innspill er det listet opp en rekke land som ifølge brevet «står for 88 prosent av USAs totale varehandel».

Argentina, Australia, Brasil, Canada, Kina, EU, India, Indonesia, Japan, Korea, Malaysia, Mexico, Russland, Saudi-Arabia, Sør-Afrika, Sveits, Taiwan, Thailand, Tyrkia, Storbritannia og Vietnam.

EU, som står på begge listene, har allerede gjort det klart at de vil kjempe tilbake.

– Alle landene vi snakker om

Norge står utenfor EUs tollunion. I tillegg har Norge relativt lite direkte handel med USA.

Samtidig er USA den største importøren av norske varer utenfor Europa. I 2024 eksporterte sjømatnæringen for 13,26 milliarder kroner til USA. Dette utgjør nesten 8 prosent av den totale eksportverdien fra Norge.

I tillegg har spesielt shippingbransjen en relativt stor andel tjenesteeksport til USA.

Med et handelsunderskudd på rundt 20 milliarder kroner, skulle ikke Norge peke seg ut som et direkte toll-mål for USA.

Men analysebyrået Menon Economics påpeker at USA har andre tall enn Norge. Disse viser det motsatte. Det, kombinert med at vi har toll på landbruksvarer inn til Norge, kan gjøre oss utsatt, ifølge analysebyrået.

Les på E24+

2. april kan bli børsenes D-dag

Trump avviste imidlertid søndag at kun et utvalg av verdens land vil bli rammet.

– Du starter med alle land, sa Trump til reportere på presidentens fly Air Force One, ifølge Reuters.

– I hovedsak alle landene vi snakker om.

CNBC har ikke fått svar på sine spørsmål fra Det hvite hus om «de skitne 15» og de kommende tollsatsene.

Les på E24+

Hva skjer med Trump og dollaren?

– Jeg er optimistisk

– Noen av våre verste handelspartnere når det gjelder hvordan de behandler oss, har allerede kommet til president Trump og tilbudt betydelige kutt i svært urettferdige tollsatser, sa finansminister Bessent i intervjuet hos Fox Business, uten å gå inn på hvilke land dette er.

Donald Trump har tidligere brukt en forhandlingsteknikk som innebærer å gå hardt ut, for så å senke kravene sine. Dersom han går for en lignende taktikk i denne runden, kan det også få konsekvenser.

– Etter at tiltakene er kunngjort, kan det bli en lengre periode med forhandlinger mellom USA og store handelspartnere, noe som kan forlenge markedsuroen, sa Sat Duhra, porteføljeforvalter hos Janus Henderson Investors i Singapore, til Bloomberg.

Finansminister Bessent sa at en slik taktikk allerede så ut til å bære frukter.

– Jeg er optimistisk for at noen av tollsatsene kanskje ikke trenger å innføres fordi en avtale er fremforhandlet på forhånd, sa han til Fox Business.

Read Entire Article