Mens Norge vurderer å fase ut gamle kabler til Danmark, vil Sverige og Danmark oppgradere sine felles strømkabler.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Sverige og Danmark investerer milliarder i oppgradering av to strømkabler mellom landene.
- Konti-Skan 1 og 2 skal erstattes med en ny kabel som øker kapasiteten mellom landene fra 715 megawatt til 1.000 megawatt.
- Samtidig vurderer Norge å fjerne to eldre kabler til Danmark, noe som har blitt møtt med kritikk fra både Sverige og Danmark.
- Svenska kraftnät mener oppgraderingen ikke vil føre til dyrere strøm.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Det oppgir nettoperatøren Svenska kraftnät i en melding.
Strømkablene Konti-Skan 1 og 2 går mellom nordlige Danmark og området rundt Göteborg vest i Sverige.
Den svenske nettoperatøren Svenska kraftnät og den danske operatøren Energinet har bestemt seg for å erstatte disse strømkablene med en ny, og samtidig øke kapasiteten med 285 megawatt til 1.000 megawatt.
Investeringen skal deles mellom svenskene og danskene. Oppgraderingen er ventet å koste 6,5 milliarder for Svenska kraftnäts del.
– Vi er avhengige av integrasjon med nabolandene våre for forsyningssikkerhet og for å sikre import i tilfeller med anstrengte forhold, sier Magnus Stark, som er ansvarlig for marine prosjekter i Svenska kraftnät.
– Forbindelsen trenger i tillegg å fornyes av hensyn til alder, og da kraftbehovet øker mye, finnes det store samfunnsøkonomiske verdier for Sverige med å også øke overføringskapasiteten, sier Stark.
Dagens kabler er beregnet å ha en levetid frem til midten av 2030-tallet.
Norsk uenighet om danmarkskabler
Norge vurderer for tiden hva som skal skje med to kabler til Danmark som snart har endt levetid, Skagerrak 1 og 2.
Både deler av LO og flere politiske partier har vært skeptiske til å fornye Norges kabler til Danmark.
Arbeiderpartiet åpnet før jul for å ikke forlenge levetiden til disse kablene, noe Sveriges energiminister mente ville være fullstendig katastrofe.
– Det er en skikkelig dårlig idé, sa administrerende direktør Kristian Jensen i bransjeorganisasjonen Green Power Denmark før jul.
Les også
Kabelkrangel på Stortinget: – En ganske bratt bakketopp
– Ikke så mye å si
Det vil neppe ha så mye å si om disse kablene fornyes eller ikke, ifølge analytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.
– Jeg tror ikke utvidelsen av denne svensk-danske forbindelsen vil ha så mye å si for norske kraftpriser. Våre beregninger viser at det heller ikke vil ha så mye å si om man forlenger de norske danmarkskablene når levetiden går ut, sier Lilleholt.
Han påpeker at det planlegges mye kraftutbygging i Europa. Det kan potensielt endre forutsetningene for utenlandsforbindelsene.
– Når man planlegger fremtidige kabelforbindelser må man se på mer enn bare situasjonen akkurat nå. Man må i alle fall ikke basere seg på den ekstreme situasjonen vi har sett i markedet de siste årene, sier han.
– Fremover bygger man en annet type kraftsystem med mye varierende produksjon. Og da er man avhengig av utveksling for å få systemet til å fungere optimalt. Akkurat har ikke Norden behov for å så mye import, men det kan endre seg i fremtiden, sier Lilleholt.
Frykter for svenske interesser
I Sverige er deler av næringslivet skeptiske til å øke kraftutvekslingen med Danmark, ifølge Tidningen Näringslivet (TN).
– Regjeringen må snarest utstede nye instrukser til Svenska kraftnät for eksplisitt å ta hensyn til svenske interesser, og da særlig industriens konkurranseevne, sa energi- og klimaekspert hos Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (IKEM) til TN nylig.
Virksomhetsansvarlig Johan Bruce i SKGS (Skogen, Kemin, Gruvorna och Stålet) mener at nettet internt i Sverige må styrkes før man øker eksportkapasiteten.
– Den dysfunksjonelle prisdannelsen i Tyskland smitter til de danske prisene, og derfor bør en inndeling av Tyskland i relevante prisområder være en forutsetning for kapasitetsøkninger mot Tyskland eller indirekte via Danmark, sier han til TN.
– Må gjøres ordentlig utredning
Nettoperatøren Statnett skal gi sin anbefaling om de norske danmarkskablene etter hvert. Selskapet har vurdert det som rasjonelt for kraftsystemet å erstatte dem.
Fornyelsen er beregnet til å koste mellom 10 milliarder og 16 milliarder kroner.
– Det er mye diskusjon rundt om Norge skal fornye danmarkskablene. Vi mener det i alle fall må gjøres en ordentlig utredning. Og da må vi se fremover på hvordan kraftsystemet blir om noen år, og ikke bare på historisk kraftflyt, sier daglig leder Knut Lockert i bransjeorganisasjonen Distriktsenergi.
Han oppfatter at noen av de samme diskusjonene pågår i Sverige og andre land.
– Men det virker som om debatten er noe sterkere her, sier han.
– Vi må ikke komme i en situasjon der alt som handler om Europa er et problem. Det pågår også en sikkerhetspolitisk debatt nå. Det er litt rart hvis alt av samarbeid med landene rundt oss skal være krevende, i denne situasjonen.
Knut Lockert
Daglig leder i Distriktsenergi
Les også
Vurderer fornyelse av omstridte strømkabler
Venter ikke dyrere strøm
Svenska kraftnät anslår at strømprisene ikke endrer seg når den nye og forsterkede kraftkabelen tas i bruk på andre halvdel av 2030-tallet.
Økt handelskapasitet ventes å gi mer stabile elpriser, ifølge selskapet.
– Det er viktig å vektlegge at analyser av kapasitetsbehovet og strømprispåvirkning må ta hensyn til forutsetninger fra 2036 og fremover, og ikke ut fra dagens forhold. Vi bedømmer at fornyelsen ikke gir dyrere strøm når den tas i drift om rundt 10 år, sier Stark.
Sverige oppgraderer for tiden kraftnettet sitt betydelig, blant annet mellom sør og nord i landet.
Les også
Kabelkutt kan gi fem prosent lavere strømpris: – Betyr ikke all verden
Les også
Dansk reaksjon på norske planer om kabelkutt: – En skam
Les også