Canada skjelver før Trump-toll: – Det er et mareritt

2 days ago 7


 Ben Curtis / AP / NTBPROTEST: En mann i Trump-maske protesterer med det kanadiske flaggetnutenfor Det hvite hus i Washington D.C. Foto: Ben Curtis / AP / NTB

Nær to millioner kanadiere kan miste jobben grunnet tollkrigen med USA.

Onsdag 2. april kl. 09:03

President Donald Trump har på forhånd lansert onsdag 2. april som «Liberation Day». Den såkalte «frigjøringsdagen» handler om alt annet enn frihandel.

De mest omfattende tollmurene USA noen gang har innført, skal kunngjøres mot landets viktigste handelspartnere.

Verden over er det stor usikkerhet på børsene, og økonomer er kritiske.

Landet som trolig vil bli rammet aller hardest er Canada, USAs nærmeste handelspartner og allierte.

Trump har varslet 25 prosent toll på varer fra Canada, det kommer på toppen av ti prosent toll på energi (olje, gass, elektrisitet) og stål og aluminium.

Bakgrunn: Derfor går Trump etter Canada

TOLLMURENE

1. Nabotoll: Trump har varslet en generell toll på 25 prosent på varer fra Mexico og Canada, i tillegg til 10 prosent toll på olje- og energiprodukter fra Canada. Disse satsene er utsatt to ganger tidligere.

2. Gjengjeldelsestoll: Trump vil ha samme tollsats mot samtlige land som har tollsatser mot USA.

3. Biltoll: 25 prosent toll på biler som ikke er produsert i USA.

4. Venezuela-toll: 25 prosent toll på all import fra land som kjøper olje fra Venezuela. Vil ramme blant annet Kina og India, som er blant landene som kjøper mest petroleum fra det søramerikanske landet.

5. Landbrukstoll: I starten av mars varslet Trump at han også ville innføre en toll på «eksterne» jordbruksprodukter.

6: EU-toll?: Trump har varslet, men ikke bekreftet, 25 prosent toll på varer fra EU, som har lovet å svare med samme mynt.

 CARLOS OSORIO / Reuters / NTBFoto: CARLOS OSORIO / Reuters / NTB

Dennis Darby, leder i Canadian Manufacturers & Exporters, en organisasjon for den kanadiske eksportnæringen, er sjokkert over det som kommer.

– Den kanadiske produksjonsnæringen er rettet mot USA. 1.8 millioner kanadiere har jobben sin innen næringer som vil bli berørt av den nye tollen, sier Darby til VG.

Det gjelder særlig bilindustrien, men også produksjonen av flymotorer og annen industri knyttet til luftfart.

– Bilproduksjon er en svært sammenvevd industri, der deler kan passere grensen opptil åtte ganger før en bil er ferdig. Det sier seg selv at industrien ikke er klar for 25 prosent toll for hver grensepassering, særlig etter tiår med tollfrihet.

Bilde av Dennis DarbyDennis Darby

Administrerende direktør, Canadian Manufacturers & Exporters

Permitteringsvarsler har gått ut, mange bedrifter har allerede begynt å si opp ansatte, og prisene har begynt å stige.

– Det vil bety kraftig prisvekst i både Canada og i USA. Tollmurene Trump vil innføre vil altså ramme hans egen befolkning, og ikke minst den amerikanske bilindustrien som han er så opptatt av å beskytte, sier Darby.

Men det er ikke bare bildeler som blir rammet, også produksjonen av en lang liste maskiner og forbruksvarer går i skytteltrafikk frem og tilbake over grensen, for å dra nytte av at kanadiske dollar har lavere kurs enn de amerikanske.

– Men vi underbetaler ikke våre arbeidere. Faktum er at USA trenger den svært dyktige, faglærte arbeidskraften i Canada. I tillegg er Canada et viktig marked for amerikanske produsenter, sier Darby.

Han påpeker at 37 amerikanske delstater har Canada som sin viktigste handelspartner, enten i form av kjøp av varer fra Canada eller salg i motsatt retning.

– Det er ikke sant at vi utnytter USA eller sniker til oss fordeler. Vi er bestevenner som lager ting sammen, og kanadiere er svært glade i USA. Nå skjønner vi knapt hva som skjer, sier Darby.

Diane Francis, forfatter og ekspert på relasjonen mellom USA og Canada, sier til VG at Canada har tatt samarbeidet med USA for gitt, og dermed blitt for avhengig av USA.

Bilde av Diane Francis Diane Francis

Forfatter og business-kommentator, ekspert på USA og Canada

– Det ironiske er at det er i stor grad amerikanske, multi-nasjonale selskaper som har dratt nytte av det tollfrie samarbeidet. Nå prøver Trump å tvinge arbeidsplassene tilbake til USA.

Resultatet vil bli resesjon – økonomisk tilbakegang – for Canada, tror hun.

– Det er et mareritt for mange næringer, demoraliserende for hele landet – og totalt unødvendig, ettersom det også vil skade amerikansk økonomi, mener Francis.

Read Entire Article