Karin Fossum feirer femti år som forfatter med en krim som er brutal og blodig, men samtidig en av hennes mest poetiske.
fredag 20. september kl. 21:0017-åringen Ruben Kornell hviler ut etter en fest i et gammelt grendehus da han overhører to menn planlegge en mulig forbrytelse.
Ruben er lidenskapelig opptatt av krimsaker fra virkeligheten, og kontakter politiet og Eddie Feber.
De tar ham ikke helt på alvor, men så skjer det en alvorlig forbrytelse i Rubens nærhet. Forbrytelsen er den første i en rekke.
Kriminaletterforsker Eddie Feber og kollegaen Margot von Hanno må finne ut om lidenskapen for krimsaker bokstavelig talt har gått den unge gutten til hodet.
«I begynnelsen var mørket» er den fjerde boken i krimserien om Eddie Feber, men i likhet med flere av de forrige spiller Eddie bare en birolle i historien.
BOKANMELDELSE
«I begynnelsen var mørket»
- Forfatter: Karin Fossum
- Forlag: Cappelen Damm
Sjanger: Krim
Sider: 285
Pris: 429
Det er Ruben som har hovedrollen.
Han er en interessant karakter, men vi kommer ikke like godt inn på ham slik som vi for eksempel gjorde med åtte år gamle Kandis i Fossums siste krim «Farvel, Farah Diba».
Les VGs anmeldelse her: Briljerer!
Rubens tanker og replikker virker ikke alltid troverdige for en gutt på hans alder og han griper oss ikke.
Etter fire bøker i denne serien savner jeg også å bli enda bedre kjent med Eddie, og ikke minst Margot.
Jeg undrer meg dessuten over Eddies motivasjon enkelte ganger, som når han velger å diskutere forbrytelsene med sin egen sønn.
Selve krimplottet er uhyggelig.
Deler av det er inspirert av reelle krimsaker, som collegedrapene i Idaho i USA i 2022.
«I begynnelsen var mørket» er en av de mer brutale og blodige krimbøkene Fossum har skrevet med tanke på selve forbrytelsene.
Skildringene av disse er nedtonet, men likevel skrekkelig uhyggelige.
Historien har bibelske undertoner og henter tematikk fra Shakespeares «Hamlet». Fossum virker også å være inspirert av en novelle av Selma Lagerlöf, hvor sliping av kniver og det overnaturlige står sentralt.
Overnaturlig tematikk er en sterk trend i spenningsromaner for tiden, og her viser Fossum at hun enda en gang klarer å holde seg relevant. Det er sterkt gjort etter 29 år som krimforfatter.
Litterært henter boken fra Fossums røtter.
Hun debuterte som lyriker – og denne krimromanen er en av de mer poetiske hun har skrevet. Språklig sett ligger den langt over mange andre hun har utgitt, med flere helt nydelige og perfekte metaforer.
Men de lyriske innslagene trekker tempoet ned. Det blir av og til litt for svevende til å være krim.
Og selv om krimplottet er godt, blir det noe forutsigbart.
Fossum har som vanlig god kontroll på alle tråder, og det hele går flott opp til slutt. Tempoet skrus også til på slutten, og leseren blir sittende med hjertet i halsen og håpe at alt går bra.
Jeg har tidligere latt meg imponere av hvor godt Fossum leverer med tanke på hvor produktiv hun har blitt – det er bare et år siden hun sist var ute med en krim.
«I begynnelsen var mørket» har flere høydepunkter og ligger langt over det mange andre norske krimforfattere utgir, men er ikke blant de beste krimromanene Fossum har skrevet.
«I begynnelsen var mørket» vil nok likevel bidra til mange nifse lesestunder for krimbokelskere i høst.