Båtbyggeren Brødrene Aa sikrer jobb til 40 av de 170 ansatte som ble rammet av konkursen i mai, og håper å få resten av selskapet i drift i høst. – Veldig positivt, sier tidligere styreleder.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Brødrene Aa Eiendom sikrer jobb for 40 ansatte ved verftet i Eikefjord etter at båtbyggeren Brødrene Aa gikk konkurs i mai.
- De ansatte i Eikefjord skal jobbe videre med ombyggingen av to ferger fra diesel- til eldrift for Fjord1.
- Det pågår samtaler med investorer, bostyrer og selskapets bank om å få hovedverftet i Hyen i drift igjen til høsten, opplyser tidligere styreleder Gustav Johan Nydal i Brødrene Aa.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
I mai kom meldingen om at Brødrene Aa i Vestland fylke var konkurs, etter at Norled kansellerte en stor hurtigbåtkontrakt.
Nå har selskapet Brødrene Aa Eiendom sikret videre drift ved verftet i Eikefjord i Kinn kommune, som driver med ombygging og reparasjon av båter.
Selskapets hovedverft er i Hyen i Gloppen kommune, hvor det drev med bygging av nye båter. Der er situasjonen fortsatt uavklart.
– Det er verftet i Eikefjord hvor Brødrene Aa Eiendom nå har etablert et nytt selskap og overtatt driften, sier Gustav Johan Nydal til E24.
Han er tidligere styreleder for Brødrene Aa, og er nå rådgiver og konsulent for selskapet Brødrene Aa Eiendom.
De har etablert et nytt selskap kalt Eikefjord Slipp AS, som har kjøpt driftsmidlene ved verftet i Eikefjord og overtatt eierskapet i Eikefjord Elektro AS.
– Vi ser veldig positivt på at vi har fått i gang i gjen aktiviteten i Eikefjord og fått sysselsatt de ansatte og dermed hindret at de forsvinner videre til andre jobber, sier Nydal.
Les også
170 rammes av Brødrene Aa-konkurs: – Dypt alvorlig hendelse
To ombygginger for Fjord1
Verftet i Eikefjord har inngått avtale med fergeselskapet Fjord1 om å ferdigstille arbeid med to ferger.
– Det inkluderer to prosjekter for Fjord1, passasjerferger som ombygges fra dieseldrift til elektrisk drift, de skal inn i sambandet mellom Askøy og Bergen. I Eikefjord er det cirka 40 ansatte, som nå er satt i sving med å fullføre dette arbeidet, sier Nydal.
– Hva skjer med de ansatte i Hyen?
– Vi jobber fortsatt med å finne en løsning for verftet i Hyen. Vi jobber godt med interesserte investorer, bostyrer og banken, sier Nydal.
Les også
Brødrene Aa-konkursen: Bostyrer håper på «langvarig løsning»
Håper på Hyen-oppstart
Brødrene Aa Eiendom opplyser at de jobber med en detaljert forretningsplan som grunnlag for å kjøpe driftsmidlene og starte opp igjen produksjonen i på hovedverftet i Hyen i Gloppen kommune.
– Vi håper å få til en oppstart i Hyen i slutten av august. Det er litt mer omfattende å få i gang aktiviteten i Hyen. Der ligger det fem uferdige båter, og det er mer penger som skal til for å overta driften i Hyen.
Av selskapets prosjekter er det tre båter til Norled, en til Fjord1 og en til Rødne.
– Vi har en kjøper til den første av de tre Norled-båtene, men ikke de to andre så langt. Fjord1 og Rødne ønsker fortsatt å motta sine fartøy hvis vi kommer i mål og får aktiviteten i gang igjen i Hyen, sier Nydal.
– Dypt alvorlig hendelse
Konkursen i mai rammet ferge- og hurtigbåtbyggeren Brødrene Aa etter 80 års drift.
Den inntraff etter at transportselskapet Norled kansellerte kontraktene på tre nye hybridelektriske passasjerbåter. Nydal opplyste etter konkursen at Brødrene Aa hadde hatt utfordringer med å levere avtalt fart innenfor et visst energiforbruk.
– Dette er en dypt alvorlig hendelse for Gloppen. Det er 170 personer sysselsatt i selskapet, og Brødrene Aa er en viktig del av næringslivet i regionen, sa Gloppen-ordfører Arnar Kvernevik (Ap) til E24 etter konkursen.
Brødrene Aa hadde inntekter på 462 millioner kroner i 2023, en oppgang fra 296 millioner året før. Selskapet hadde et årsresultat på 4,5 millioner kroner i 2023, opp fra minus åtte millioner året før.
Før konkursen var Brødrene Aa eid av Brødrene Aa Eiendom AS, som blant annet eies av Aa-familien. CKS Investment (Norway) as, som eies av Hongkong-selskapet Yuet Hing Marine Supplies Company, eide 40,7 prosent av selskapet, ifølge proff.no.