«Brødhue» med sjakktrekk i rentemarkedet

1 month ago 18


 Espen Sjølingstad Hoen / VGSTÅR PÅ: Nils Rusås Ruud skifter et kjellervindu. Svigerfar Per-Olav Rusås (t.v.) har mye kunnskap om oppussing og bidrar mye. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

Nils Rusås Ruud (33) kan smile bredt mens han utvider og etterisolerer huset. Han bandt renten på boliglånet i september.

Torsdag 27. mars kl. 16:37

Med dette rentegrepet sparte nemlig han og kona umiddelbart 3000 kroner i måneden eller 36 000 kroner i året. Og når Norges Bank torsdag droppet det varslede rentekuttet, ble tre års fastrente enda mer gullkantet.

– Etter hvert som rentebanen justeres blir jeg mer og mer fornøyd med den avgjørelsen. Dette ble uventet bra. Det var et grep for å spare penger på kort sikt. Jeg trodde det kom til å gå i null på tre år, men nå ser det ganske lyst ut, sier Nils Rusås Ruud, kjent som «Brødhue» fra Bakemesterskapet 2024.

– Foreløpig angrer du ikke?

– Absolutt ikke. Vi har spart masse penger allerede og det ser ut som om besparelsen holder seg enda lenger. Avgjørelsen står seg veldig godt, det er blitt ganske lønnsomt på sikt, sier ingeniøren til VG.

Norges Bank anslår nå at det blir to rentekutt i 2025. Høyere prisvekst og lønnsvekst, lavere arbeidsledighet og bedrifter som melder om høyere aktivitet gjør at renten holdes oppe.

Det har også vært sterk vekst i boligprisene.

4,3 prosent rente

 Espen Sjølingstad Hoen / VGBRA DETTE: Påbygget på eneboligen begynner å ta form. Nils ser fornøyd ut. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

I september fikk Ruud en effektiv rente på 4,31 prosent på boliglånet på 3,4 millioner kroner som han bandt i tre år. Han og familien hadde flyttet fra Oslo tilbake til Østfold og kjøpt et hus i Fredrikstad.

– Det som var utslagsgivende var at renten var så lav, men også at jeg lærte mer om fastrente og derfor syntes jeg det var mindre skummelt selv om jeg alltid har tenkt at flytende er best, sier småbarnsfaren.

I tillegg hørte han en podkast med privatøkonom Hallgeir Kvadsheim.

– Fastrente er ikke et veddemål mot banken din om hva styringsrenten skal være, sier Ruud om forklaringen han fikk her.

– Nedsiderisiko

Ifølge Kvadsheim låner ikke de fleste banker ut «egne» penger til fastrentelån. De har rollen som mellommann. De kjøper inn avtaler og låner penger videre med et lite påslag, eller på andre måter gjør avtalen nøytral for egen del.

Fastrente gir låntager forutsigbarhet og er også en slags forsikring hvis økonomien din ikke tåler en større renteoppgang.

– Men det er en nedsiderisiko. Man vet aldri om det skjer noe som gjør at renten settes ned i morgen – som for eksempel covid eller finanskrisen. Det er risikoen man tar, sier Ruud til VG.

 Espen Sjølingstad Hoen / VGHUSBYGGER: Det skjer mye på eneboligen i Fredrikstad. Nils bidrar med det han kan. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

Men 33-åringen har ikke lagt alle eggene i en fastrentekurv. Huset han og kona kjøpte for 4,6 millioner, trengte nemlig både oppgradering og utbygging. Derfor må de låne ytterligere 1,8 millioner.

– Det lånet kommer til å få flytende rente, så det blir en naturlig fordeling av risikoen, sier Ruud.

I forkant av Norges Banks rentemøte torsdag, tippet Ruud at styringsrenten, som har ligget på 4,5 prosent siden desember 2023, ville forbli uendret.

– Det baserer jeg på uttalelser fra eksperter og når inflasjonen ikke gikk ned, så tror jeg de er tvunget til å la renten bli stående, sa Ruud tirsdag.

Har du fastrente på boliglånet?aJabNeicSkulle virkelig ønske jeg tok det i høst

Og han fikk altså rett. Man må for øvrig tilbake til desember 2008 for å finne en like høy styringsrente.

Ruud er kommet langt med å bygge ut og etterisolere eneboligen som også får solceller på taket.

– Det siste lønner seg kanskje ikke med den varslede Norgesprisen?

– Det er bare spotprisen som blir erstattet med 40 øre fast, sier Ruud.

 Espen Sjølingstad Hoen / VGMANNEN I GATA: Nils Rusås Ruud har, som mange andre nordmenn, et stort boliglån. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG

For på de 40 ørene som regjeringen har varslet at Norgespris skal koste per kWh fra senest 1. oktober, kommer både mva. og påslag til strømsalgselskapene. I tillegg kommer nettleie, Enova-avgift og elavgift. Som det også er moms på.

Les også: Dette kommer Norgespris egentlig til å koste

– Jeg vet at mange mener at ENØK-tiltak og etterisolering ikke er så lurt nå, men vi trenger å spare energi og produsere mer energi uansett, sier Ruud som skal bruke noe av sin egenproduserte strøm til å bake brød.

Du husker kanskje 33-åringen fra Bakemesteskapet på NRK? Han har også sin egen Instagram konto Brødhue med tips og triks.

– Jeg sparer litt penger per brød, men har også kjøpt mye utstyr som gjør at det ikke blir så fryktelig lønnsomt, ler Ruud.

 Espen Sjølingstad Hoen / VGHUSPUS: Katten Bluey følger selskapssykt med når matfar Nils jobber på og rundt huset. Foto: Espen Sjølingstad Hoen / VG
Read Entire Article