Børsdirektøren: – Finansnæringen vil neppe klare dette på egen hånd

4 days ago 11


Børsdirektør Øivind Amundsen etterlyser politisk vilje å gjøre Norge mer attraktivt for kapital og kompetansebygging. Alternativet er bekymringsfullt, mener han.

Dersom Norge skal posisjonere seg som et globalt finanssenter rundt Oljefondet, må ytterligere tilrettelegging til, mener administrerende direktør Øivind Amundsen i Euronext Oslo Børs. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Børsdirektør Øivind Amundsen frykter at Norge på sikt kan bli en taper i konkurransen om kapital og kompetanse som følge av særnorske regler og uforutsigbare rammevilkår.

En situasjon der selskaper, kapital og investorer ekskluderer Norge vil ha betydelige konsekvenser, advarer han.

– Det vil svekke norsk økonomi betydelig. Vi vil miste arbeidsplasser, vi får en nedgang i norsk verdiskapning (BNP), og velferdsstaten vi har i dag vil bli skadelidende, sier Amundsen til E24.

Les på E24+

E24-kommentar: Politisk risiko? Det er Norge, det!

Kapitalforvaltning

Som E24 har omtalt flagger fond og nisjebanker ut på grunn av norske særregler, og finansbransjen frykter tap av kapital, kompetanse og konkurranseevne.

En rekke finanstopper har advart om utviklingen, herunder ABG-styreleder Knut Brundtland, Arctic-partner Jon Gunnar Pedersen og DNB-sjef Kjerstin Braathen.

Flere har også tatt til orde for å lage en kapitalforvaltningsindustri rundt Oljefondet, som har vokst til å bli en av verdens største investorer.

Politisk vilje

Børsdirektøren mener at Oljefondets størrelse og globale innflytelse gir en unik mulighet til å utvikle et kompetansemiljø som kan posisjonere Norge som et ledende finanssenter.

– Det er en god tanke å skape en særskilt industri rundt Oljefondet. Men, finansnæringen vil neppe klare dette på egen hånd. Politisk vilje må også til for å legge til rette for at det skal skje, sier Amundsen.

Børsdirektør Øivind Amundsen, her med toppsjef Ilija Batljan (t.h)  i Public Property Invest, en av årets ytterst få børsnoteringer.  Foto: Terje Pedersen / NTB

Les også

Mener talenter og kapital presses ut: – Det er ikke bra, uansett hvor man er politisk

Han legger til at finansnæringen spiller en nøkkelrolle i å tilrettelegge for kapital, innovasjon og vekst i andre bransjer, men fortsatt oppfattes som en støttefunksjon.

– Til tross for at vi i Norge har særdeles høy kompetanse innenfor finansnæringen, har sektoren et ufortjent dårlig omdømme. Ofte hører vi næringen omtalt i negative ordlag inkludert kapitalmarkedet, og det tror jeg er ødeleggende, sier børsdirektøren.

Les også

DNB-sjefen om Oljefondet: – Har tyngde til å trekke til seg aktivitet

– Strategi

Politikerne har heller ikke hatt en langsiktig strategi for å bygge en finansiell infrastruktur som kan konkurrere internasjonalt, ifølge ham.

Dette skyldes i stor grad at Norge har hatt særlig fokus på råvarebasert industri de siste 50 årene, mener børsdirektøren.

– Jeg tror vi i dag glemmer at det som gjorde olje og gass-satsingen mulig var en klar politisk vilje og strategi for å tilrettelegge for at denne sektoren skulle vokse. Det har gått svært godt over lang tid. Nå må vi se på hvordan vi kan gjøre noe lignende innenfor andre områder, sier Amundsen.

Konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth, Sparebanken Vest. Foto: Eirik Brekke / Bergens Tidende

Ser utenlands

Han støttes av konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest.

– Vi har ikke greid å bygge sterke og gode nok økosystemer rundt finansnæringen. Dette har ført til at vi sakker akterut i utviklingen av kapitalmarkeder og fintech-miljøer, spesielt sammenlignet med internasjonale konkurrenter, sier Kjerpeseth til E24.

I tillegg til manglende politisk fokus, tror banktoppen at dette også er kulturelt betinget.

– Vi har tradisjonelt hatt mindre risikovillighet blant investorer og gründere, og mange norske selskaper har derfor sett til utenlandske markeder for vekst, sier han.

– Må heie

Amundsen støtter tanken om at finansnæringen er et opplagt satsningsområde.

– Vi må sammen legge en langsiktig plan for hvordan vi skal få dette til. Her vil rammevilkår, utdanning, forsking, skattepolitikk og effektiv tilrettelegging stå sentralt, sier han, og fortsetter;

– Vi må heie på hverandre og være stolte av gode prestasjoner og tilskudd til byggingen av AS Norge, uavhengig av hvilket skatteregime vi ønsker.

Det også budskapet fra Kjerpeseth.

– Det finnes et stort potensial for å bygge fremtidsrettede finansmiljøer i Norge, men det krever en koordinert innsats og vilje til endring, sier han.

Les også

Vil ha industriell base rundt Oljefondet: – Større del av forvaltningen bør skje i Norge

Les også

Arctic-topp om finansnæringens betydning: – Det har vi visst siden 1816

Les også

Meglertopp etterlyser plan for fremtidens Norge: – Vi er en lønnsom næring

Les også

Toppadvokat slår alarm om Norges fremtid: – Vår nye olje er kapital

Les også

Mener talenter og kapital presses ut: – Det er ikke bra, uansett hvor man er politisk

Read Entire Article