Bønn til nordmenn: Ikke boikott oss!

6 days ago 12

Foto: Jason Henry/E24

SANTA CRUZ (E24): Alex Krause har bygget opp sin California-baserte vinvirksomhet på eksport til Europa og Canada. Nå frykter han at Donald Trumps nye tollbarrierer kan true selskapets fremtid.

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Det er sannsynligvis det verst tenkelige utfallet.

Alex Krause sukker tungt.

I 2008 grunnla han vinselskapet Birichino sammen med forretningspartneren John i Santa Cruz, en idyllisk kystby langs Highway 1 sør for San Francisco. De startet med å produsere vin eksklusivt for det kanadiske markedet gjennom monopolet i Quebec, før de gradvis ekspanderte til Europa.

Etter hvert begynte de også å distribuere vinene sine på hjemmemarkedet i USA, men opptil en tredjedel av produksjonen deres selges fortsatt ut av landet.

Derfor frykter Krause konsekvensene av Donald Trumps nye tollbarrierertollbarriererTollbarrierer er avgifter eller restriksjoner som et land pålegger importerte varer for å beskytte sin egen økonomi., som ble annonsert tidligere denne uken.

– Jeg er veldig, veldig nervøs og bekymret, sier han.

 Den røde plasten utenpå korken importeres fra Spania, korken er fra Frankrike og glassflaskene kommer fra enten Canada eller Mexico. Foto: Jason Henry/E24

Da handelskrigen med Canada eskalerte tidligere i år, fikk det umiddelbare konsekvenser for vinindustrien i California, da nabolandet annonserte 25 prosent toll på en rekke amerikanske varer, inkludert vin.

I tillegg instruerte den kanadiske regjeringen alle sine statlige monopoler om å fjerne amerikanske varer fra hyllene og kansellere eksisterende ordre.

For Alex Krause og hans lille vinfirma betydde dette et øyeblikkelig tap på litt over 250.000 kroner i ordre. Vinene var allerede spesielt merket for det kanadiske markedet med alkoholadvarsler og tospråklige etiketter i tråd med Quebec-lovgivningen, noe som gjorde dem vanskelige å selge andre steder.

– Jeg trodde kanskje det var det verste som kunne skje, forteller Krause.

– Men jeg hadde hele tiden i bakhodet at Trump sa Europa sto for tur.

Her fjerner en ansatt amerikanske viner fra hyllene i en butikk i Vancouver. Bildet er tatt 10 mars. Foto: Jennifer Gauthier / Reuters / NTB

Planlegger «unnskyldningsturné»

I dag er nemlig Norge Birichinos viktigste eksportkunde, foran land som Frankrike, Belgia og Sverige.

– Vi er så takknemlige for den fantastiske interessen fra Vinmonopolet og norske forbrukere for vinene våre, sier Krause.

Nå frykter han både gjengjeldelsestoll og boikottaksjoner. Han har fått med seg kampanjene om å kjøpe europeisk på den andre siden av Atlanteren, og han er redd for at tollbarrierene vil påvirke folks oppfatning av amerikanske produkter.

– Selv om det på magisk vis skulle skje at EU i neste uke sender Trump litt belgisk sjokolade og champagne, og han bestemmer seg for å trekke tilbake alle tolltruslene, frykter jeg at skaden allerede er skjedd, sier Krause.

 Birichino begynte å produsere bokser med Pet-Nat etter ønske fra det svenske Systembolaget, fordi de ville importere færre glassflasker. Foto: Jason Henry/E24

Til sommeren planlegger han det han nå kaller en «unnskyldningsturné» til Europa.

Han vil minne europeiske forbrukere om at mange amerikanske eksportbedrifter kjemper mot den nåværende, amerikanske politikken og håper de heller vil boikotte store selskaper som har støttet Trump-administrasjonen eller kuttet i sine mangfolds- og inkluderingsprogrammer.

– Vi stemte ikke på denne mannen. Jeg har familiemedlemmer som er trans og LHBTQ+ og som allerede er rammet av Trumps politikk. Vi er blant de siste som ville støttet mange av hans tiltak, sier Krause.

– Fjerningen av folks rettigheter - kvinners rettigheter og minoriteters rettigheter - er langt viktigere for meg enn de økonomiske konsekvensene. Men de økonomiske konsekvensene kan bli alvorlige for oss siden vi er så tett knyttet til de europeiske markedene.

Slik ser det ut i vinprodusentens lokaler. Foto: Jason Henry/E24

Det finnes vinprodusenter i California ser lysere på situasjonen enn Birichino-grunnleggeren. San Francisco Chronicle har intervjuet et par som håper at høyere toll på europeiske viner vil gi dem bedre tilgang til det amerikanske hjemmemarkedet.

Alex Krause mener dette er ønsketenkning.

Han frykter særlig at konsekvensene for distribusjonspartnernedistribusjonspartnerneDistribusjonspartnere er selskaper eller enkeltpersoner som hjelper til med å distribuere og selge produkter til forhandlere eller direkte til forbrukere. deres vil bli så alvorlige at mange ikke vil overleve. For små vinprodusenter som Birichino, betyr det dårligere tilgang til markedet.

– Mange av de mindre og mellomstore distribusjonsselskapene får 50-70 prosent av inntektene sine fra import, sier Krause.

1 av 3Foto: Jason Henry/E24

– Når disse importvarene plutselig blir dramatisk dyrere eller forsvinner helt, tror jeg ikke det betyr at de automatisk kommer til oss for å fylle det tomrommet. Jeg tror vil bety oppsigelser og nedleggelser, eller at selskapene blir kjøpt opp av større aktører, sier vinprodusenten.

Har stanset flere prosjekter

Når Birichino-grunnleggeren ser utover sin egen vinverden, blir han enda mer bekymret. Han viser for eksempel til bygningsindustrien, der produksjonskjedene er helt avhengige av import av råvarer.

Her har tollbarrierene og all usikkerheten rundt dem allerede fått store konsekvenser, bekrefter George Carrillo, administrerende direktør i interesseorganisasjonen Hispanic Construction Council.

 Sarah Williams skjenker vin til en kunde. Hun er en av to deltidsansatte i Birichino, i tillegg til Alex Krause og partneren John Locke. Foto: Jason Henry/E24

– Det vi ser nå, er at utbyggere sier: «Hei, la oss sette noen prosjekter på pause akkurat nå, fordi vi er over budsjettet», sier Carillo.

Han påpeker at byggebransjen er spesielt utsatt fordi den berører nesten alle deler av økonomien - fra lysbrytere og gulvlister til skap og møbler. Alt dette påvirkes av tollbarrierene.

– Medlemmer har kommentert prosjektforsinkelser over hele landet – prosjekter som skulle ha startet bygging, men som ikke har kommet i gang, i hovedsak på grunn av markedsuro, sier Carillo.

Det som er bekymringsfullt, er at disse prosjektene ofte gjelder rimelige boliger og flerfamiliebygg – nettopp det vi desperat trenger i dette landet akkurat nå.

 Utbyggingsprosjekter over hele USA er satt på pause på grunn av markedsuroen, ifølge en interesseorganisasjon for byggenæringen. Foto: Jason Henry / E24

Også det amerikanske landbruket kan bli hardt rammet av en handelskrighandelskrigEn handelskrig er en økonomisk konflikt der land innfører toll eller andre handelsrestriksjoner mot hverandre.. I California er mandelindustrien spesielt utsatt. Den har en anslått årlig verdi på nesten 50 milliarder kroner, og over 70 prosent av nøttene eksporteres, ifølge CNBC.

Talsperson Rick Kushman ved Almond Board of California forklarer at de har fulgt nøye med på USAs tidligere tollkunngjøringer og responsen fra andre land.

– California-mandler eksporteres til mer enn 100 destinasjoner, og det er essensielt å opprettholde et mangfoldig eksportprogram, sier Kushman.

Kutter produksjon

For det lille vinselskapet Birichino kommer handelskrigen på toppen av en allerede krevende bransjesituasjon, med fallende alkoholkonsum og ettervirkninger av pandemien.

 Avhengig av år, eksporterer Birichino mellom en tredjedel og en fjerdedel av vinen de lager til utlandet. Foto: Jason Henry/E24

Usikkerheten i markedet påvirker allerede driften til firmaet, som må fatte beslutninger om innkjøp lang tid i forveien og blant annet får korker fra Portugal og Sardinia og glassflasker fra Mexico og Canada.

– Og nå må vi betale 20 prosent mer for fatene vi nettopp bestilte fra Frankrike og Østerrike, sier gründer Alex Krause oppgitt.

Selskapet hans drives allerede svært nøkternt med bare fire ansatte - Krause, hans forretningspartner John Locke og to deltidsansatte. Og selve vinen lages i et industriområde, langt fra de prangende vinslottene mange forbinder med California-vin.

Les på E24+

Har studiekamerater som ikke tør å reise hjem i ferien

Nå er planene om å ansette en ny person i smaksrommet satt på vent, og de har tatt vanskelige beslutninger om produksjonsvolumet fremover.

– Vi kommer sannsynligvis til å kutte kraftig ned. Vi kommer til å kjøpe mindre druer og produsere mindre vin, sier Krause.

– Noe som betyr at vi også kommer til å bidra med mindre skatteinntekter. Det blir nettoeffekten av dette.

Read Entire Article