Boeing faller på Wall Street etter storstreik

3 weeks ago 10


Det meste av flyproduksjonen til Boeing vil stanses som følger av streiken, ifølge CNBC.

Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Saken oppdateres gjennom handelsdagen...

Slik ser det ut like etter åpning:

  • Teknologitunge Nasdaq stiger 0,02 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen stiger 0,13 prosent.
  • Dow Jones er opp 0,14 prosent.

S&P 500-indeksen rundet torsdag av sin fjerde handelsdag med oppgang.

Det har vært bedre stemning i de amerikanske aksjemarkedene de siste dagene. Den første uken i september ble den dårligste for S&P 500-indeksen siden mars 2023.

Les på E24+

Økonomien kan redde Trump

Boeing-ansatte går ut i streik

Mer enn 30.000 Boeing-ansatte går ut i streik etter at medlemmer av selskapets største fagforening har sagt nei til et tilbud om tariffavtale.

Den omfatter rundt 30.000 arbeidere som produserer Boeings 737 Max og andre fly i Seattle- og Portland-området.

De ansatte ble blant annet tilbudt 25 prosent lønnsvekst over en fireårsperiode og garanti om at nye flymodeller skal bygges ved fabrikker med organiserte ansatte. 

Ifølge CNBC har fagforeningsmedlemmer klaget over at lønnsveksten i den foreslåtte avtalen ikke dekker økte levekostnader i Seattle-området.

Hvor mye streiken vil koste avhenger av hvor lenge den vil vare, men ifølge Jefferies-analytiker Sheila Kahyaoglu kan en varighet på 30 dager bety en smell på 1,5 milliarder dollar (16 milliarder kroner) for Boeing, skriver nyhetskanalen.

Streiken kommer svært ubeleilig for Boeing, som har tapt 25 milliarder dollar, nærmere 270 milliarder kroner de siste seks årene, og som nå er passert av europeiske Airbus som verdens største flyprodusent.

Boeng-aksjen faller 1,8 prosent.

Streiken er den første blant Boeing-ansatte siden 2008 og startet ved midnatt fredag lokal tid, klokken 09 norsk tid. Foto: David Ryder / Reuters / NTB

Nedturen fortsetter for Moderna

Det amerikanske bioteknologiselskapet Moderna fikk kraftig medfart på Wall Street torsdag, og endte med en nedgang på 12,36 prosent.

Nedturen kom etter at selskapet varslet at de planlegger å kutte forsknings- og utviklingskostnader for 1,1 milliarder dollar innen 2027, skriver CNBC.

Moderna tar sikte på å redusere forsknings- og utviklingskostnadene med mellom 3,6 og 3,8 milliarder dollar i 2027, ned fra forventede 4,8 milliarder dollar ved utgangen av dette året.

Moderna har i tillegg varslet at de nedjusterer forventningene til salget i 2025, skriver Reuters.

Fredag fortsetter fallet, og Moderna-aksjen er ned 4,2 prosent.

Read Entire Article