Norske Vivian (22) og Ingeborg (25) var på reise i Vest-Sahara, da rundt 20 menn møtte opp på døren og beordret dem inn i en bil.
– De sto først utenfor og ventet, så dukket det opp flere og flere. De ba oss sette oss inn i en bil og kjørte oss til hotellet, her fikk vi 10 minutter på pakke sammen.
Det forteller Vivian Kaulen Nedenes (22), som er sentralstyremedlem i Sosialistisk Ungdom. Hun er i Vest-Sahara sammen med Ingeborg Sævik Heltne (25), som er styremedlem i støttekomiteen for Vest-Sahara.
De to var i Vest-Sahara for å få mer kunnskap om Marokkos klimasatsing i Vest-Sahara, forteller direktør i støttekomiteen, Erik Hagen. Det var mens de besøkte hjemmet til tidligere Raftopris-vinner og aktivist, Sidi Mohamed Daddach, at de ble bortvist.
– Det skumleste var egentlig når vi satt inne der og aktivistene ble stresset fordi politiet sto på utsiden og lyttet til samtalene våre, sier Heltnes.
– Å komme ut til da 25 menn, der mange filmet oss og ikke ville forklare hva som skjedde eller hva vi hadde gjort galt, var ganske overveldende. Det var uverdig, på et vis.
– Veldig ubehagelig
Da VG snakket med dem lørdag ettermiddag, var de fortsatt usikre på hva som ville skje fremover:
– Da vi var på hotellet så gikk de gjennom telefonene våre og så på hvilke bilder vi hadde tatt. De ga beskjed om at vi ikke har lov til å ta bilder uten skriftlig tillatelse, forteller Heltne.
Hun forteller at de også tok passene deres og så gjennom vesken hennes.
– Nå sitter vi i samme bil som hentet oss, og som nå kjører oss til Agadir i Marokko. Vi vet ikke helt hva som skjer, vi vet ingenting utenom at vi er på vei til Agadir, forteller Heltne.
– Det er veldig uoversiktlig og veldig ubehagelig.
Heltne fortalte at de hadde bestilt et rom på et hotell i Agadir, men at de var usikre på om de blir kjørt til hotellet, eller til avhør.
– Vet dere hvem som har anholdt dere?
– Nei, men de vi besøkte fortalte at én av dem var viseguvernøren i byen, og en annen var den regionale marokkanske sikkerhetssjefen, fortalte hun.
Litt senere på kvelden oppdaterer Heltnes VG over WhatsApp:
– Vi vet ikke om vi blir fulgt etter lenger, vi er sluppet ut av taxien. Vi har blitt fortalt at vi kan regne med at vi blir fulgt etter.
De to ble nødt til å finne seg en ny taxi, og er på vei til hotellet de bestilte i Agadir, forteller hun i oppdateringen.
Dette er Vest-Sahara
- Vest-Sahara er et landområde helt vest i Afrika, som er okkupert av Marokko.
- Vest-Sahara har rundt 650.000 innbyggere.
- Den internasjonale domstolen, ICJ, avviste i 1975 Marokkos krav på Vest-Sahara, men landet har likevel ikke trukket seg ut av Vest-Sahara.
- Vest-Sahara har verdifulle naturressurser. Det er i områdene hvor disse har forekomst, at Marokko har konsentrert okkupasjonen, ifølge FN-sambandet.
- Marokko har bygget murer og satt opp piggtråd og landminer rundt områdene som er okkupert. Etter hvert har murene blitt flyttet, og området utvidet, ifølge FN-sambandet.
- Rundt to-tredje deler av Vest-Sahara er nå okkupert av Marokko, mens rundt en tredjedel kontrolleres av saharawiene.
Kilde: FN-sambandet og Store norske leksikon
– Vi har ikke gjort noe ulovlig
Heltne og Nedenes dro inn til Vest-Sahara fredag morgen, og skulle være der frem til mandag.
– Vi har ikke gjort noe ulovlig, vi har kommet inn på vanlig vis og besøkt folk. Det er ikke ulovlig, men likevel ble vi forvist fra landet.
Det er ikke første gang nordmenn har blitt nektet innreise eller forvist fra Vest-Sahara.
VG skrev i 2019 om to jusstudenter som skulle observere en rettssak mot en journalist i Vest-Sahara. Disse ble stanset av 14 politi, avhørt og nektet innreise.
Hagen sier at de fleste som har forsøkt å reise inn i det okkuperte området siden 2016, har blitt nektet innreise.