Analytiker venter at toppen nås rundt én spesiell hendelse.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Prisen på bitcoin steg torsdag til over 103.000 dollar. I skrivende stund er prisen rundt 101.000 dolar
- Eksperter advarer mot bobletendenser og er bekymret for potensielle problemer med strømforbruk og kriminalitet.
- Analytiker Vetle Lunde forventer en topp i kryptomarkedet rundt Trumps presidentinnsettelse.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Torsdag steg prisen på verdens største kryptovaluta til over 103.000 dollar. Dermed fortsetter den kraftige oppgangen etter at Donald Trump vant presidentvalget i november.
Bitcoin har steget over 50 prosent siden da.
– At den neste presidenten i USA er uttalt bitcoin-optimist har utløst en positiv effekt i markedet, sier Vetle Lunde, senioranalytiker i kryptomeglerhuset K33.
Investorer satser nå på at Trump-administrasjonen vil innføre en mer kryptovennlig politikk. Trump har lovet å gjøre USA til «verdens bitcoin-supermakt» og har nominert flere kryptotilhengere til viktige posisjoner.
Les på E24+
Dette tjente partnerne i McKinsey, BCG og Bain i 2023
Oppgangen markerer en dramatisk snuoperasjon for kryptosektoren. For to år siden kollapset kryptobørsen FTX, noe som sendte bitcoin-prisen ned til 16.000 dollar.
– Paradoksalt nok, med Trump, så kommer det forventninger om klarere regulering. Man forbinder republikanere med deregulering, men kryptomarkedet har vært i et regulatorisk vakuum. Det er ventet at Trump kommer med rammer som vil gjøre det enklere for bankene å tilby kryptotjenester, forklarer Lunde.
Tror toppen kommer i januar
Han påpeker at kryptomarkedet er «refleksivtrefleksivtEt marked hvor prisendringer kan påvirke investorers oppførsel, som igjen kan føre til ytterligere prisendringer.»:
– Når prisene drar oppover, følger det fomofomo"Fear of missing out", frykten for å gå glipp av noe, som kan føre til at folk kjøper noe fordi andre også gjør det. og videre kjøpepress. Overskrifter skaper nye kjøpere som skaper prisstigning, som igjen skaper overskrifter.
Men Lunde advarer mot at markedet nå viser klassiske bobletendenser:
– Nå er det klassiske bobletendenser. Det er store forventninger til Trump som president, men det vil ta tid å innføre disse lovnadene. Reguleringer og amerikanske bitcoin-reserver vil ikke være klart fra dag én.
Lunde tror toppen kan komme rundt tiden for presidentinnsettelsen:
– Det er vanskelig å si hva toppen blir. Det er lettere å forholde seg til dato enn et kursmål. Det er viktig å unngå grådighet og være bevisst på at markedet har en tendens til å overreagere. Sitter man på stor beholdning rundt 20. januar, kan det være lurt å ta noe gevinst, råder han.
Etter toppen venter Lunde en nedgang, men er optimistisk på lang sikt:
– Etter toppen vil det komme en nedgang. Men på lang sikt tror jeg det Trump har lagt på bordet vil skape et godt vekstfundament.
– Skremmende
Investeringsdirektør og forvalter Robert Næss i Nordea er skeptisk til kryptooppturen ledet an av verdens ledende teknologiland.
– Det er skremmende å se hvordan dette har fått en helt ny aksept, sier han, og viser til spørreundersøkelser blant forvaltere hvor flere nå er positive til kryptovalutaen.
Han trekker frem populariteten til det amerikanske selskapet Microstrategy, som har kjøpt store mengder bitcoin som del av sin finansielle strategi. I løpet av 2024 har aksjekursen steget med over 500 prosent. Per desember eier Microstrategy 402.100 bitcoin, noe som utgjør omtrent to prosent av alle bitcoin i omløp.
– Som en som er opptatt av reelle verdier, er det frustrerende å se noe som egentlig ikke skal ha verdi fortsette å øke i pris, legger han til.
Næss mener det er bekymringsfullt av to hovedgrunner:
– Strømforbruket og kriminalitet. Det blir enklere å gjennomføre ulovlige aktiviteter når man har et slikt pengesystem.
Han trekker frem strømforbruket ved bitcoin-miningbitcoin-miningProsessen hvor nye bitcoins blir laget og transaksjoner blir bekreftet og lagt til i blockchain som en begrensende faktor på hvor høyt prisen kan gå.
– Bitcoin-mining bruker allerede 140 terawattimer (TWh) strøm årlig. Hvis prisen dobles, vil også strømforbruket dobles over tid, sier Næss.
Ellers er det et klassisk tilfelle av tilbud og etterspørsel. Det produseres få nye bitcoins per dag, samtidig som det strømmer inn store penger i markedet, ifølge investeringsdirektøren.
Bitcoin er heller ikke noen genial teknologisk oppfinnelse, mener han, og kaller det et «klønete og dyrt betalingsmiddel». Dessuten er ikke bitcoin alene som kryptovaluta.
– Det finnes tusenvis av andre kryptovalutaer, og mange av dem er rene svindler. Det er noe jeg ikke har noen respekt for, sier Næss.