Biologiske medisiner kan gi alvorlige infeksjoner hos personer med betennelses­sykdommer i ledd

1 month ago 15


Denne artikkelen er produsert og finansiert av Diakonhjemmet sykehus - les mer

Leddgikt gjør leddene stive, smertefulle og hovne. Behandling kan lindre. (Foto: Colourbox)

En studie viser at leddpasienter som får biologiske legemidler, har dobbelt så stor risiko for infeksjoner.

Behandlingen av leddsykdommer har blitt svært mye bedre de siste 25 årene. Medisiner som er laget fra biologiske materialer, har bidratt til at to av tre kan leve godt med sykdommen (diakonhjemmetsykehus.no). 

Svekker kroppens forsvar

Men denne behandlingen kan øke risikoen for infeksjoner. De samme medisinene som demper sykdommen, svekker kroppens forsvar mot dem. 

Det viser forskningen til Ingrid Egeland Christensen.

De som behandles med disse medisinene, blir dermed oftere syke hvis de blir utsatt for smitte. 

Forskningen viser også at risikoen er ulik alt etter hvilken leddsykdom pasienten behandles for, selv om behandlingen er den samme (diakonhjemmetsykehus.no).

Biologiske medisiner

Christensen har forsket på pasienter som får medisiner som er laget fra biologiske materialer. Pasientene hun studerte, hadde leddsykdommene revmatoid artritt (leddgikt), psoriasisartritt og ankyloserende spondylitt (tidligere kalt Bekhterev).

– Pasienter som behandles med disse medisinene, har dobbelt så stor risiko for å utvikle alvorlige infeksjoner sammenlignet med friske, sier Christensen. 

Hun legger til at det er viktig å passe på infeksjoner når pasientene får disse medisinene. Grunnen er at det kan utvikle seg til alvorlige tilstander.

Må ta hoste på alvor

Medisiner som er laget fra biologiske materialer, er viktige for å holde sykdommen i sjakk. Men pasientene skal være oppmerksomme på infeksjoner. Hvis de har feber, hoster eller føler seg syke lenge, må de ta symptomene på alvor og kontakte lege.

Pasienter som får en infeksjon, skal slutte midlertidig med å bruke de biologiske medisinene. 

Denne typen medisinering må også stoppes midlertidig før inngrep som kan øke risikoen for infeksjon senere. Det gjelder for eksempel større tannbehandling og operasjoner.

– Det er en utfordrende balanse, sier Christensen. – Vi må minske risikoen for alvorlige infeksjoner ved å sette behandlingen på pause. Samtidig kan det føre til at sykdommen blusser opp igjen. 

Hun forklarer at dette understreker behovet for å følge pasienten tett, tilpasse behandlingen til den enkelte og sørge for tiltak som kan redusere risiko for infeksjoner.

– Vaksiner kan være en effektiv beskyttelse mot infeksjoner for denne gruppen. Det er spesielt viktig for disse pasientene å følge myndighetenes anbefalinger for vaksinering, påpeker Christensen. 

Doktorgrad om pasientsikkerhet

Forskningen hennes er knyttet til infeksjonsrisiko. Det er basert på data fra studien NOR-DMARD

Den inneholder et register med mer enn 11.000 pasienter med betennelsessykdom i leddene. Blant dem er pasienter med revmatoid artritt, psoriasisartritt og ankyloserende spondylitt.

– Behandlingen av leddsykdom har utviklet seg markant i løpet av de siste 25 årene. Derfor ønsket vi å undersøke om dette har hatt betydning for risikoen for alvorlige infeksjoner. Vi ville også se på om den betydningen har endret seg over tid, forteller Christensen.

Dypere innsikt i hvordan legemidler påvirker risikoen for infeksjoner er viktig for å sikre bedre oppfølging og behandling av pasientene.

Om forskningen

Christensens doktorgrad utgår fra Diakonhjemmet sykehus og REMEDY forskningssenter, i samarbeid med Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo.

Referanse:

Ingrid Egeland Christensen: Serious infections in patients with inflammatory joint diseases. Doktoravhandling ved Universitetet i Oslo, 2024. Sammendrag

Doktorgraden til Ingrid Egeland Christensens doktorgrad ser på sammenhengen mellom leddsykdom, behandling og økt risiko for alvorlige infeksjoner. (Foto: Nicolas Tourrenc)

Her står Ingrid Egeland Christensen midt mellom sine veiledere. Hun fant at pasienter med biologisk behandling har omtrent dobbelt så stor risiko for å utvikle alvorlige infeksjoner. Veiledere, fra venstre: Tore Kvien, Siri Lillegraven, hovedveileder Sella Arrestad Provan og Till Uhlig. (Foto: INN)

Read Entire Article