Billigkjede klagde på åpenhetsgebyr – fikk medhold

2 months ago 18


Lager 157 fikk gebyr på 450.000 kroner for å ikke svare på spørsmål om hvordan klærne lages. Nå er vedtaket opphevet.

Lager 157 er en svensk lavpriskjede som har etablert seg med ni butikker i Norge. Foto: Malene Emilie Rustad / E24

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Den svenske billigkjeden ble straffet etter at fire elever klagde inn selskapet til Forbrukertilsynet.

Gebyret på 450.000 kroner er det første gebyret som er gitt på grunn av brudd på åpenhetsloven.

Nå er vedtaket opphevet, etter at selskapet klaget inn vedtaket til Markedsrådet og fikk medhold.

– Det stemmer at Markedsrådet har opphevet vedtaket. De har lagt til grunn en annen lovforståelse av gjentagelsesvilkåret enn tilsynet og mener dermed at vedtaket ikke har tilstrekkelig lovhjemmel, sier underdirektør Christoffer Bjørnum i tilsynsavdelingen hos Forbrukertilsynet.

Han opplyser om at tilsynet ikke har anledning til å få Markedsrådets vedtak overprøvd.

– Forbrukertilsynet vil sette seg inn i vedtaket og hva dette kan innebære for vårt arbeid med åpenhetsloven, sier Bjørnum.

Les også

Les saken her: Svensk billigkjede straffes etter skoleprosjekt

– Kjemperart

Norgessjef Johnny Hallgren i Lager 157 har tidligere sagt til E24 at selskapets mangel på svar var en glipp som ikke gir grunnlag for gebyr.

E24 har forsøkt å få en kommentar fra Hallgren etter opphevingen av vedtaket, men har ikke fått svar.

– Jeg hadde aldri sett for meg at vi kunne få et så stort gjennomslag, sa 17 år gamle Emilie Næstad Lillebo til E24 etter elevenes gjennomslag i fjor høst.

Elevene som klagde inn selskapet, er nå skuffet over nyheten.

– Jeg synes det er kjemperart at de fikk medhold i klagen med tanke på at de ikke utførte pliktene som er fastskrevet i loven, sier Andreas Aglen Alsos.

– I tillegg setter det jo en presedens for fremtidige brudd, noe som kan føre til at færre får informasjon de har rett på, sier han.

Startet med et skoleprosjekt

Gebyret til Lager 157 kom etter at fire elever ved Thora Storm videregående skole i Trondheim stilte spørsmål ved selskapets lave priser.

Hos kjeden, som har etablert ni butikker i Norge, koster for eksempel en T-skjorte 30 kroner.

Elevene hadde et prosjekt på skolen hvor de utforsket hvordan ulike produkter ble produsert. I den forbindelse ble de oppfordret til å ta kontakt med bedrifter, og valget falt på den svenske kleskjeden. Elevene ba selskapet om informasjon angående lønns- og arbeidsforhold, men fikk ikke dette.

I tillegg til elevene klaget også miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender inn Lager 157 for brudd på åpenhetsloven. På bakgrunn av disse klagene, valgte Forbrukertilsynet å undersøke saken.

Framtiden i våre hender stilte spørsmål ved selskapets klesproduksjon etter at Shahidul Islam, en lokal fagforeningsleder, ble drept utenfor en fabrikk i Bangladesh i fjor. Fabrikken har levert klær til Lager 157.

Ifølge The Guardian skjedde drapet rett etter at Islam hadde møtt fabrikkledelsen. Her skal han ha krevd at arbeiderne skulle få lønn som de skulle fått utbetalt to måneder tidligere.

Framtiden i våre hender oppfordret Lager 157 til å engasjere seg i saken.

Selskapets Norgessjef har tidligere uttalt til E24 at selskapet avventer en rettsavgjørelse fra Bangladesh for å se om det har noen sammenheng med arbeidsforhold. Hallgren sa også at undersøkelser så langt ikke har avdekket forhold som må utbedres ved fabrikken, og at Lager 157 kontinuerlig gjennomfører omfattende arbeid knyttet til bærekraft og menneskerettigheter.

– Alvorlig

Leder av Framtiden i våre hender Anja Bakken Riise mener fortsatt at det opprinnelige vedtaket fra Finanstilsynet er viktig.

– Nå slipper riktignok selskapet boten, men avgjørelsen er langt fra en frifinnelse, sier hun til E24.

Riise viser til at Forbrukertilsynet og Markedsrådet er enige om at selskapet har brutt åpenhetsloven.

– Det er alvorlig og avgjørelsen sender fortsatt et sterkt signal om at selskaper må svare på spørsmål om menneskerettigheter.

Hun oppfordrer elever og andre til å fortsette å stille spørsmål til selskaper.

Read Entire Article